Αυστηρή προειδοποίηση Βορίδη προς γαλακτοβιομηχανίες

Καμία ανοχή για όσους παραβιάζουν το νόμο σχετικά με τα προϊόντα ΠΟΠ!

- Έρχονται ρυθμίσεις για τη Διεπαγγελματική φέτας, τόνισε ο Υπουργός Αγροτ. Ανάπτυξης απ’ τα Γιάννενα

- Θετική στάση στο αίτημα ίδρυσης Γεωργικής Σχολής στη Βελλά…

FETA BARELI

Μεγάλη «πληγή» για τον κτηνοτροφικό κόσμο της Ηπείρου αποτελούν οι εισαγωγές γάλακτος από το εξωτερικό, τις οποίες έχουν κάνει σύστημα τα τελευταία χρόνια συγκεκριμένες βιομηχανίες παραγωγής φέτας και γενικά προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.
Οι διαμαρτυρίες είναι πολλές και η Κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να επιβάλλει το νόμο προς όλες τις κατευθύνσεις όπως διαβεβαίωσε χθες από τα Γιάννενα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, ο οποίος έκανε λόγο για πολύ αυστηρή αντιμετώπιση όσων παραβιάζουν τη νομοθεσία στην παραγωγή γαλακτοκομικών ειδών ΠΟΠ!
Ο κ. Βορίδης προανήγγειλε επίσης ρυθμίσεις για την Διεπαγγελματική φέτας με νέο νόμο, ενώ μίλησε με θετικά λόγια για την πρωτοβουλία της Μητρόπολης Ιωαννίνων να ιδρύσει Γεωργική Σχολή στη Βελλά.

Αυστηρό μήνυμα
Ερωτηθείς χθες για την κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στην αγορά γάλακτος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε πως «η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν σχετικά βελτιωμένες τιμές και στο πρόβειο και στο αγελαδινό γάλα», κάτι που, όπως είπε, είναι θετικό για τον πρωτογενή τομέα και τους παραγωγούς του. Από την άλλη πλευρά, κληθείς να σχολιάσει τις παραβάσεις του νόμου όσον αφορά στην παραγωγή προϊόντων ΠΟΠ, ειδικά δε φέτας, για την οποία χρησιμοποιείται από συγκεκριμένες επιχειρήσεις και γάλα εισαγωγής από γειτονικές χώρες, ο Μάκης Βορίδης έστειλε ένα αυστηρό μήνυμα μηδενικής ανοχής της Πολιτείας σε τέτοιου είδους πρακτικές.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «εμείς θέλουμε να στηρίξουμε τη βιομηχανία τροφίμων και τη μεταποιητική βιομηχανία στον αγροτοδιατροφικό τομέα γιατί αυτό είναι σημαντικό. Με τον ίδιο τρόπο που θέλουμε να στηρίξουμε τις νομίμως λειτουργούσες επιχειρήσεις στέλνουμε κι ένα σαφές μήνυμα, ότι θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί στο ζήτημα της παραβίασης, ειδικά της νομοθεσίας των προϊόντων ΠΟΠ»!
Όπως τόνισε με έμφαση, τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης «είναι πλούτος για την Ελλάδα, είναι εθνικό μας κεφάλαιο, που όποιος το παραβιάζει κάνει κακό στην πατρίδα και θίγει βάναυσα το εισόδημα των παραγωγών» και διαβεβαίωσε: «Η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας περνά μέσα από τον σεβασμό του νόμου και γι’ αυτό θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα και κάθε μέσο».

Για τη Διεπαγγελματική
Ο Υπουργός ρωτήθηκε χθες και για τη Διεπαγγελματική φέτας για την οποία προανήγγειλε σχετική νομοθετική ρύθμιση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα που θα «ξεμπλοκάρει» τη λειτουργία της. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η Διεπαγγελματική φέτας υφίσταται. Το θέμα είμαι ότι όλες οι Διεπαγγελματικές είχαν ένα παράπονο από μία υπουργική απόφαση που υπεγράφη προεκλογικά και δημιουργούσε προβλήματα στη λειτουργία τους. Ανακάλεσα την απόφαση και τώρα που επίκειται ο νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών, αυτός θα συμπεριλάβει και τις Διεπαγγελματικές στην κατεύθυνση του να ενισχύσουμε και την αντιπροσωπευτικότητα και τη διαφάνεια». Πρόσθεσε δε τα εξής: «Πιστεύουμε πάρα πολύ στις Διεπαγγελματικές. Πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνουμε όλη τη χάραξη της κάθετης στρατηγικής για τα προϊόντα που αντιπροσωπεύουν. Είμαστε διατεθειμένοι να ακολουθήσουμε τη στρατηγική που θα χαράξουν, αρκεί να το κάνουν με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Η σχολή στη Βελλά
Με θετικό μάτι, εξάλλου, βλέπει η Κυβέρνηση την ίδρυση Γεωργικής Σχολής στη Βελλά Ιωαννίνων, η οποία αποτελεί στόχο της Μητρόπολης. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε σχετικά: «Η Περιφέρεια Ηπείρου αλλά και ειδικότερα τα Γιάννενα είναι εξαιρετικά σημαντικές για τον αγροτοδιατροφικό τομέα. Το Μέτσοβο αποτελεί πρότυπο μοντέλο αγροτοτουριστικής ανάπτυξης, ενώ εδώ βρίσκεται μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες τυροκομίας στην Ελλάδα και με πολλή χαρά αντιμετωπίζουμε την πρωτοβουλία της Μητρόπολης Ιωαννίνων η οποία θέλει να προχωρήσει στην ίδρυση Γεωργικής Σχολής. Είναι σημαντικό να υπάρξουν συνέργειες -γιατί υπάρχει και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο αλλά και η Σχολή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εδώ- για τη γεωργική εκπαίδευση, η οποία θα παίξει κεντρικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο θα αναπτυχθεί ο γεωργικός τομέας το επόμενο διάστημα».

…Και οι υδρογονάνθρακες
Τέλος, ερωτηθείς για το αν η ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα είναι συμβατή με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην περιοχή μας ο Μ. Βορίδης εμφανίστηκε θετικός. Όπως είπε, «θεωρώ ότι οι έρευνες και εξορύξεις γίνονται με τήρηση περιβαλλοντικών όρων, δεν γίνονται όπως τις θέλει ο καθένας και από τη στιγμή που έχουν τηρηθεί οι περιβαλλοντικοί όροι, η απάντηση είναι πως δεν υπάρχει κίνδυνος»!