Σύσκεψη στο Δημαρχείο με στόχο να μπει σε τροχιά υλοποίησης

Φιλόδοξο «στοίχημα» η μετατροπή του Κάστρου σε πάρκο Πολιτισμού!

- Θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση από Δήμο Ιωαννιτών, Εφορεία Αρχαιοτήτων και Περιφέρεια Ηπείρου

- Προβλέπεται η ανάδειξη μνημείων και η ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων

BIBLIOTHKH OTHOMANIKHS PERIODOY 1

• Ελάχιστες παρεμβάσεις έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από πλευράς του Δήμου Ιωαννιτών στο Κάστρο, το οποίο αποτελεί ένα από τα ωραιότερα σημεία της πόλης και βασικό τουριστικό αξιοθέατο, χάρη στον γραφικό οικισμό και τα μνημεία που περικλείει.
Η μόνη αξιόλογη προσπάθεια που καταγράφηκε σ’ αυτή την πενταετία ήταν ο σχεδιασμός από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για τη δημιουργία ενός πάρκου Πολιτισμού που θα συνδέει το τζαμί του Ασλάν Πασά με γειτονικά Οθωμανικά μνημεία, σε συνδυασμό με την ανάπλαση κοινόχρηστων οδών και πλατειών του.
Το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι ένα από αυτά που η νέα Δημοτική Αρχή αποφάσισε να υλοποιήσει και πρόκειται να ετοιμάσει προγραμματική σύμβαση για να ξεκινήσουν τα έργα, τα οποία έχουν συνολικό προϋπολογισμό 4,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, για την επιτυχία του θα απαιτηθούν ευρύτερες παρεμβάσεις συνολικής αναβάθμισης της εικόνας του Κάστρου και επίλυσης προβλημάτων που έχουν χρονίσει.

Να λυθούν προβλήματα!
Στη βάση της η ιδέα μετατροπής μεγάλου τμήματος του Κάστρου σε πάρκο Πολιτισμού είναι εξαιρετική, καθώς αυτό βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης, έχει διατηρήσει τη γραφική του φυσιογνωμία στο πέρασμα των δεκαετιών και διαθέτει μνημεία που αντιπροσωπεύουν ποικίλες ιστορικές περιόδους της πόλης, ιδιαίτερα δε τη Βυζαντινή και την Οθωμανική. Γι’ αυτό και προσελκύει πλήθη τουριστών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Όμως, πρέπει να διευθετηθούν διάφορα ζητήματα πριν προχωρήσει το σχέδιο, με κυριότερο το κυκλοφοριακό. Το Κάστρο είναι ένας ζωντανός οικισμός και συχνά οι στενοί του δρόμοι ασφυκτιούν από τα δεκάδες οχήματα που κινούνται στο εσωτερικό του, αφού μπαίνει σ’ αυτό ο καθένας ανεξέλεγκτα. Η καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων του, η αναβάθμιση του φωτισμού και η επούλωση των «πληγών» που έχουν προκαλέσει ο χρόνος και τα καιρικά φαινόμενα στα εξωτερικά του τείχη είναι επίσης ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν τη Δημοτική Αρχή στην πορεία προς την υλοποίηση του πάρκου Πολιτισμού.

Σύσκεψη στο Δημαρχείο
Κάποια από τα παραπάνω, όπως η ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων του Κάστρου περιλαμβάνονται στις παρεμβάσεις που προβλέπει το σχέδιο για το πάρκο Πολιτισμού.
Ο Δήμος Ιωαννιτών πρόκειται να προχωρήσει, στη σύνταξη της προγραμματικής σύμβασης που θα υποβληθεί για έγκριση στο Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα στο Κάστρο, όπως προβλέπονται στο Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που έχει εκπονήσει.
Οι βασικοί άξονές της αποφασίστηκαν κατά την διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Δημάρχου με την συμμετοχή του Προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κων/νου Σουέρεφ, του Αντιδημάρχου Έργων Γιώργου Αρλέτου, του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Βασίλη Ζωγράφου, της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και της Διεύθυνσης Προγραμματισμού του Δήμου.
Το «Πάρκο Πολιτισμού» στο Κάστρο των Ιωαννίνων έχει προβλεφθεί στο ΒΑΑ και μετά την οριστικοποίηση της προγραμματικής σύμβασης, στην οποία εκτός από το Δήμο και το Υπουργείο θα μετέχει και η Περιφέρεια Ηπείρου, θα ανοίξει ο δρόμος για τη δημοπράτηση των παρεμβάσεων που προβλέπονται.

Με ταχείς ρυθμούς
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ τόνισε ότι σκοπός είναι να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες με ταχείς ρυθμούς ώστε να περάσουν τα έργα σε φάση υλοποίησης και να διασφαλιστεί η ολοκλήρωσή τους εντός των χρονικών ορίων που προβλέπονται από το ΕΣΠΑ. Χαρακτήρισε, δε, ουσιαστική και γόνιμη τη συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και τόνισε ότι η συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου θα βοηθήσει σημαντικά στην προώθηση των έργων.
Από την πλευρά τους οι υπηρεσίες του Δήμου -Διεύθυνση Προγραμματισμού και Τεχνικών Έργων- θα προχωρήσουν άμεσα στην σύνταξη του σχεδίου προγραμματικής σύμβασης ώστε μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου να έχουν ολοκληρωθεί τα διαδικαστικά ζητήματα για να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος της υλοποίησης.

Τέσσερις παρεμβάσεις
Οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο για το πάρκο Πολιτισμού είναι τέσσερις. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπονται δράσεις αποκατάστασης των Οθωμανικών Λουτρών και αναβάθμισής τους για να γίνουν επισκέψιμα, η ανάδειξη και προστασία του Δημοτικού Μουσείου Ιωαννίνων -Τζαμί Ασλάν Πασά- στη ΒΑ Ακρόπολη, αλλά και της Οθωμανικής Βιβλιοθήκης, η οποία θα μετατραπεί σε κέντρο προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη χρήση πολυμέσων και τέλος η διασύνδεση, ανάπλαση, αναβάθμιση και ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων, του υφιστάμενου δικτύου πεζόδρομων, κοινόχρηστων οδών και πλατειών.