Με ανοικτά μέτωπα για ΔΕΥΑΙ και απορρίμματα…

Οι αντοχές της Δημ. Αρχής Ιωαννίνων  θα δοκιμαστούν στο «κρας-τεστ» της Τρίτης

- Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο εν μέσω αντιπαραθέσεων
- Δεν πάρθηκε τελικά απόφαση για τη λυματολάσπη

DHMOTIKO SYMBOYLIO PROEDREIO 1 9 19

• Τα… «μαχαίρια» ακονίζουν οι Δημοτικές παρατάξεις, ενόψει της πρώτης τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, που ορίστηκε για το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης.
Το θέμα που ήδη έχει ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο είναι ο ορισμός των μελών που θα απαρτίσουν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ, ενώ και η σύναψη της σύμβασης για την αποκομιδή των απορριμμάτων στις Δ.Ε. Παμβώτιδας, Μπιζανίου, Ανατολής και Περάματος, συγκεντρώνει αντιδράσεις, οι περισσότερες προς το παρόν εκτός Δήμου.
Το ζήτημα της ΔΕΥΑΙ κυριαρχεί σχεδόν από την ημέρα των εκλογών, καθώς η σημερινή διοίκηση, της οποίας η πλειοψηφία ανήκει στην παράταξη του Θωμά Μπέγκα, έχει καταγγελθεί αρκετές φορές από τη νέα Δημοτική Αρχή, με αποκορύφωμα το διαγωνισμό για τη λυματολάσπη, αλλά και την απόφαση- εξπρές για εθελούσια αποχώρηση με αποζημίωση υπαλλήλων. Το κλίμα είναι τεταμένο, και μόλις προχθές η Δημοτική Αρχή, προανήγγειλε έλεγχο όλων των αποφάσεων που έχουν ληφθεί από την απερχόμενη Διοίκηση.
Υποχώρηση για λυματολάσπη
Η προειδοποίηση, ως προς το διαγωνισμό της λυματολάσπης, φαίνεται ότι έπιασε τόπο, καθώς στη χθεσινή του συνεδρίαση το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ, τελικά δεν προχώρησε στην κατακύρωση του διαγωνισμού. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε η παράταξη του πρώην Δημάρχου και Προέδρου ακόμη του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ Θωμά Μπέγκα, η οποία αναφέρει πως αυτό έγινε με πρωτοβουλία του. Ωστόσο η «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» στην ανακοίνωση επιτίθεται με οξύτατους χαρακτηρισμούς κατά της Δημοτικής Αρχής, για το θέμα της λυματολάσπης, υπενθυμίζει την ανάλογη αντίδραση στο διαγωνισμό για τους λαμπτήρες LED, αλλά «σιωπά» για το έτερο ζήτημα που προέκυψε την περασμένη εβδομάδα με την απόφαση για εθελούσια αποχώρηση των υπαλλήλων.
Συγκεκριμένα η «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» κατηγορεί τη Δημοτική Αρχή του Μ. Ελισάφ, πως ακολουθεί «πολιτική λάσπης στο ανεμιστήρα» και ότι επιχειρεί «να δημιουργήσει κλίμα διαπλοκής και αδιαφάνειας στοχεύοντας τη δική μας Δημοτική Αρχή και παράταξη».
Όσον αφορά το θέμα της λυματολάσπης, δεν δίνει απάντηση γιατί προχώρησε το διαγωνισμό μετεκλογικά παρά τις αντιρρήσεις του νέου Δημάρχου, σημειώνει πως είναι ένα πρόβλημα που κληρονόμησε, «μείζονος περιβαλλοντικής σημασίας» και κατηγορεί τη σημερινή Δημοτική Αρχή, ότι «κάνει πως δεν καταλαβαίνει και κυνηγάει φαντάσματα, στημένους διαγωνισμούς και δεν ξέρουμε τι άλλο ακόμα». Αναφέρει ακόμη πως η τιμή μονάδας ανά τόνο του μειοδότη μέσω του διαγωνισμού είναι η μικρότερη που έχει πάρει η ΔΕΥΑΙ από όλους τους αντίστοιχους που έχουν πραγματοποιηθεί και καλεί τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο
Η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να συζητηθεί το θέμα της ΔΕΥΑΙ στο Δημοτικό Συμβούλιο, «χαιρετίζεται» από την παράταξη του Θ. Μπέγκα, δεν είναι όμως γνωστό αν η συζήτηση αυτή θα περιοριστεί στην συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης με την ευκαιρία του ορισμού των μελών του Δ.Σ. ή θα οριστεί κάποια άλλη ειδική συνεδρίαση.
Αναπόφευκτα όμως είναι βέβαιο ότι συζήτηση θα γίνει και εκεί αναμένεται πέρα από τις «σκληρές» κόντρες να θιγούν ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της επιχείρησης, η οποία πολλές φορές έχει απασχολήσει αρνητικά την κοινή γνώμη. Θυμίζουμε ότι ήδη Πρόεδρος του Δ.Σ. έχει οριστεί ο Άρης Μπαρτζώκας που ήταν από τους σφοδρούς επικριτές της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής για τον τρόπο λειτουργίας της Δημοτικής Επιχείρησης. Από τα άλλα μέλη που θα οριστούν, θα δοθεί και το στίγμα της πολιτικής που θα θελήσει να ακολουθήσει η Δημοτική Αρχή.
Οι άλλες διοικήσεις
Σε πιο ήπιους τόνους αναμένεται να εξελιχθεί ο ορισμός των μελών για τον ΟΚΠΑΠΑ, Πρόεδρος του οποίου έχει οριστεί ο έτερος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Δημήτρης Πάνου. Διοικήσεις θα οριστούν ακόμη στην Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης και στο Περιφερειακό Θέατρο, όπου η κατανομή των θέσεων της πλειοψηφίας αναμένεται να γίνει ανάμεσα στις τρεις συνεργαζόμενες δημοτικές παρατάξεις, των Μ. Ελισάφ, Ν. Γκόντα και Άρη Μπαρτζώκα.
Στα… κάγκελα  για τα απορρίμματα!
Δυνατό «τεστ» αποφασιστικότητας για τη Δημοτική Αρχή του Μ. Ελισάφ, ενδέχεται να αποδειχθεί το θέμα για την έγκριση σύναψης δημόσιας σύμβασης αποκομιδής απορριμμάτων στις Δ.Ε. Παμβώτιδος, Μπιζανίου, Ανατολής και Περάματος. Αν και φαίνεται στο συγκεκριμένο θέμα εντός Δημοτικού Συμβουλίου να υπάρχει πλειοψηφία- εκτός και αν κυριαρχήσει η λογική του «όχι σε όλα» από τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις- υπάρχει το «μέτωπο» των εργαζομένων στους ΟΤΑ που δεν επιθυμούν συνεργασία Δήμου και ιδιωτών.
Χθες μάλιστα εξέδωσε ανακοίνωση η ΠΟΕ- ΟΤΑ, με αφορμή την απόφαση που έλαβε την περασμένη Δευτέρα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου. Σε αυτή όχι μόνο εκφράζεται η αντίθεσή της στη συγκεκριμένη απόφαση, αλλά επικρίνεται ο Δήμαρχος από τον οποίο ζητείται να ακυρώσει την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού.
Καθαρή πόλη…
«Στον πόλεμο που επιχειρεί με την πολιτική της να ανοίξει η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος κ. Μωυσής Ελισάφ με τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία προκειμένου να εξυπηρετήσει τα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα, να είναι σίγουροι ότι θα βρουν το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου μπροστά τους», αναφέρει η ΠΟΕ –ΟΤΑ, η οποία εκφράζει τους εργαζόμενους, αλλά σπεύδει να ... προκαταλάβει και την άποψη της τοπικής κοινωνίας, η οποία στο σύνολό της ως προτεραιότητα θέτει μια καθαρή πόλη, 24ώρες το 24ωρο καθ΄ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και να μην υπάρχουν κατά περιόδους σωροί σκουπιδιών που υποβαθμίζουν την εικόνα και προκαλούν περιβαλλοντικά ζητήματα.
Η ερχόμενη Τρίτη -εκ των πραγμάτων- έχει όλα τα χαρακτηριστικά «κρας-τεστ» για τη νέα Δημοτική Αρχή και τα περιθώρια συνθέσεων θέσεων που μπορεί να υπάρξουν.