Με καταιγίδες, ανέμους και χιλιάδες κεραυνούς!

Το Φθινόπωρο με το… καλημέρα μας έδειξε τα «δόντια» του

- Στην κορυφή ο Νομός Ιωαννίνων σε ύψος βροχής • Πλημμύρισαν αίθουσες σχολείων στην πόλη

- «Καλοκαιράκι» μέχρι και τη Δευτέρα

FREATIA KATHARISMOS 24 9 19

• Με καταιγίδες, ανέμους και με τη… συνοδεία χιλιάδων κεραυνών έκανε χθες τα ξημερώματα την επίσημη είσοδό του το Φθινόπωρο στην Ήπειρο.
Μέχρι τις 9 το πρωί ο νομός Ιωαννίνων -σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών- είχε δεχθεί τα μεγαλύτερα ύψη βροχής στην Ελλάδα, με τη Ζίτσα να κατακτά την πρωτιά με 82 χιλιοστά και να ακολουθούν οι Ασπράγγελοι με 64, το Τσεπέλοβο με 46, η Ελεούσα με 45.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το metar.gr στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων στο σύνολο ημέρας το ύψος βροχής ανήλθε στα 71,8 χιλιοστά, στα Δερβίζιανα στα 68 χιλιοστά, στο Τσεπέλοβο στα 46,8 χιλιοστά.
Η βροχή και η καταιγίδα συνοδεύονταν από κεραυνούς που «φώτιζαν» την νύχτα. Σε Ιόνιο και Βορειοδυτική Ελλάδα καταγράφηκαν περισσότεροι από 10.500 κεραυνοί, χωρίς ευτυχώς στην Ήπειρο να σημειωθεί κάποιο σοβαρό ατύχημα.
Οι δρόμοι τα ξημερώματα μέχρι και τις 9 περίπου το πρωί είχαν μετατραπεί σε ποτάμια. Ακόμη πιο έντονα ήταν τα προβλήματα μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων, καθώς τα φρεάτια δεν μπορούσαν να απορροφήσουν όλη την ποσότητα των βρόχινων νερών. Αργότερα και αφού η βροχή σταμάτησε ο Δήμος Ιωαννιτών άρχισε το έργο καθαρισμού φρεατίων, που βεβαίως θα έπρεπε να είχε γίνει την καλοκαιρινή περίοδο.

Πλημμυρισμένες αίθουσες
Αν και στις συγκοινωνίες δεν καταγράφηκαν σοβαρά προβλήματα, δεν συνέβη το ίδιο και σε σχολικά κτίρια εντός πόλης. Τα πιο σοβαρά ήταν στην παλιά Ακαδημία, όπου πλημμύρισαν τρεις αίθουσες και στο 4ο Λύκειο, στο οποίο έμεινε κλειστή μία αίθουσα.
Υπήρξε κινητοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, με τους Αντιδημάρχους Αριστείδη Παππά, αρμόδιο για το Εργοτάξιο και Γιάννη Αϊβατίδη αρμόδιο για την Παιδεία να βρίσκονται στα σχολεία, όπου προχώρησαν οι παρεμβάσεις που χρειάστηκαν για να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.
«Τα περισσότερα κτίρια που στεγάζουν σχολεία στον αστικό της πόλης είναι παλιά και παρουσιάζουν προβλήματα. Χρειάζονται συνεχείς και εκτενείς παρεμβάσεις σε ορισμένα εξ αυτών τις οποίες θα φροντίσουμε να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Αϊβατίδης.
Από την κακοκαιρία σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος σε ορισμένες περιοχές. Μια από τις βλάβες προκάλεσε διακοπή ηλεκτροδότησης του αντλιοστασίου και σε γεωτρήσεις του ΣΥΔΛΙ στη Βουνοπλαγιά. Από τη διακοπή επηρεάστηκαν κάτοικοι πολλών δημοτικών κοινοτήτων του λεκανοπεδίου, πτηνοτροφεία και άλλες παραγωγικές μονάδες.

Και μετά… νηνεμία!
Μετά την καταιγίδα έρχεται νηνεμία. Για την ακρίβεια ο καιρός σταδιακά από τις δέκα περίπου το πρωϊ άρχισε να βελτιώνεται και ο ήλιος έκανε και πάλι την εμφάνισή του. Τις επόμενες ημέρες και τουλάχιστον μέχρι και τη Δευτέρα, φαίνεται πως θα αποζημιώσει τους Ηπειρώτες καθώς δεν προβλέπονται άλλες βροχές, οι συννεφιές θα περιοριστούν και σταδιακά το θερμόμετρο, ειδικά τις μεσημβρινές ώρες θα πάρει την… ανηφόρα.
Για σήμερα αναμένεται να φτάσει τους 26 βαθμούς Κελσίου, αλλά το επόμενο τετραήμερο θα κυμανθεί μεταξύ 28 και 30 βαθμών. Ελαφρώς μικρότερη θα είναι στα ορεινά, ενώ μικρή άνοδο αναμένεται να σημειώσει και η ελάχιστη θερμοκρασία που θα κυμαίνεται περί τους 14 βαθμούς, αν και σε πολύ ορεινές περιοχές ίσως πέσει τα πρωινά και σε μονοψήφιο βαθμό.