Έχουν ολοκληρωθεί οι πέντε και αναμένονται οι άλλοι τρεις

«Γρίφος» ο χρόνος λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης!

- Εκκρεμεί η σύνδεσή τους με το δίκτυο της ΔΕΗ, ενώ μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί η απουσία Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου

- Τι απαντά η Περιφερειακή Αρχή σε ερώτηση του Σ. Βλέτσα…

SMA METAFORTOSH APORRIMMATON

• Mπορεί η Ήπειρος να λαμβάνει διαρκώς τα εύσημα από πλευράς του κεντρικού Κράτους, ακόμα και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό πριν λίγες ημέρες, για το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων που κατασκεύασε στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης, όμως είναι σαφές ότι ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη λειτουργία και των Σταθμών Μεταφόρτωσης.
Εδώ υπάρχει καθυστέρηση, γεγονός που οφείλεται κυρίως σε διάφορες γραφειοκρατικές «αγκυλώσεις» που έχουν προκύψει την τελευταία διετία, από τη στιγμή που η Περιφέρεια ενέταξε τους ΣΜΑ σε πρόγραμμα χρηματοδότησης. Ωστόσο και να ολοκληρωθεί η κατασκευή τους, οι Σταθμοί δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν αν δεν συγκροτηθεί ο Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης που είναι σήμερα στα σκαριά.
Τα παραπάνω προκύπτουν από ερώτηση που κατέθεσε προς τον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη ο περιφερειακός σύμβουλος Σάκης Βλέτσας και την απάντηση που έλαβε από την Περιφερειακή Αρχή.

Αναγκαίοι οι Σταθμοί
Οκτώ Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων αναμένεται να λειτουργήσουν σε όλη την Ήπειρο. Σ’ αυτούς θα μεταφέρονται τα σκουπίδια όλων των Δήμων της περιφέρειάς μας και από κει θα οδηγούνται για επεξεργασία στη Μονάδα του Ελευθεροχωρίου. Αναγκαία λοιπόν η κατασκευή τους, καθώς σήμερα οι περισσότεροι Δήμοι της Ηπείρου αδυνατούν, λόγω απόστασης και έλλειψης του αναγκαίου εξοπλισμού, να μεταφέρουν τα απορρίμματά τους στο Εργοστάσιο, άρα ακυρώνεται στην πράξη η διαδικασία της ολοκληρωμένης διαχείρισής τους!
Συν τοις άλλοις, όπως έχει γράψει ήδη ο «Π.Λ.», οι Δήμοι με βάση την σύμβαση που έχουν υπογράψει, είτε μεταφέρουν τα σκουπίδια τους στο Ελευθεροχώρι είτε όχι, είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν το αντίτιμο που τους αντιστοιχεί για την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων στη Μονάδα ΑΣΑ, η οποία ανέρχεται ετησίως στους 80 χιλιάδες τόνους.
Για τις ανάγκες λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης έχει φτάσει ήδη στα Γιάννενα το σύνολο του απαιτούμενου μηχανοκίνητου εξοπλισμού (τράκτορες, απορριμματοφόρα κ.λ.π.).

Ερώτηση από Σ. Βλέτσα
Το θέμα των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων απασχολεί διαρκώς την επικαιρότητα τους τελευταίους μήνες, ειδικά μετά την έναρξη λειτουργίας της μονάδας ΑΣΑ στο Ελευθεροχώρι.
Ωστόσο, χθες το επανέφερε στην δημοσιότητα ο περιφερειακός σύμβουλος Σάκης Βλέτσας, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Αλέκο Καχριμάνη. Σ΄ αυτήν ζητάει να ενημερωθεί για το πόσοι από τους οκτώ ΣΜΑ έχουν παραδοθεί μέχρι τώρα από τους αναδόχους τους και για ποιο λόγο καθυστέρησε επί πέντε μήνες η δημοσίευση των σχετικών προκηρύξεων. Επίσης ρωτά αν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για τις 30 Σεπτεμβρίου παραλαβή του εξοπλισμού των Σταθμών προϋπολογισμού 7,8 εκατ. ευρώ.
Όπως τονίζει, μεταξύ άλλων, «η ανάδοχος εταιρεία της μονάδας ΑΣΑ την ολοκλήρωσε έγκαιρα και άρχισε την εμπορική λειτουργία της στις 27 Μαρτίου 2019. Δηλαδή από την 11/7/2017 (ημεροχρονολογία που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ οι ΣΜΑ) μέχρι την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της μονάδας ΑΣΑ πέρασαν 21,5 μήνες και μέχρι τώρα πέρασαν 26 μήνες και κανένας ΣΜΑ δεν λειτουργεί με όποια επίπτωση έχει αυτό».

Οι πέντε είναι έτοιμοι!
Με βάση την απάντηση της Περιφέρειας Ηπείρου, πέντε από τους οκτώ Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων είναι έτοιμοι (Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Ζίτσας και Μετσόβου), ενώ για τους υπόλοιπους τρεις (Ηγουμενίτσας, Πωγωνίου και Γ. Καραϊσκάκη) έχει ζητηθεί παράταση από τους εργολάβους. Σημειώνεται ότι το συνολικό έργο έχει προϋπολογισμό 12.349.685 ευρώ. Η ένταξή των ΣΜΑ προς χρηματοδότηση έγινε με απόφαση του Αλέκου Καχριμάνη στα τέλη Ιουνίου του 2017.
Οι διακηρύξεις για την κατασκευή των επτά ΣΜΑ δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο του 2017 παρόλο που ήταν έτοιμες από αρκετό καιρό, όπως τονίζει η Περιφέρεια κι αυτό εξαιτίας της έκδοσης του Νόμου 4412/2017, σύμφωνα με τον οποίο θα έπρεπε όλες οι νέες διακηρύξεις να ακολουθούν τα νέα πρότυπα, τα οποία αναμένονταν να δημοσιευθούν από το αρμόδιο Υπουργείο.

ΔΕΗ και Φορέας…
Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλα εμπόδια στην ολοκλήρωση και τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Όπως αναφέρει η Περιφέρεια στην απάντησή της προς τον κ. Βλέτσα, σοβαρό ζήτημα για την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας των ΣΜΑ αποτελεί η μη σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ, λόγω έλλειψης υλικών από τον αρμόδιο ΔΕΔΔΗΕ. Δεν υπάρχει δηλαδή ηλεκτροδότηση, με την Περιφέρεια να τονίζει πως έχει ήδη προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες υποβάλλοντας μελέτες και στοιχεία για τη σύνδεση των Σταθμών, ενώ έχει πληρώσει το κόστος γι’ αυτήν! Ο δε χρόνος προμήθειας του εξοπλισμού ταυτίζεται με τον χρόνο περαίωσης των ΣΜΑ.
Στο μεταξύ, το σημαντικότερο ζήτημα αναφορικά με τη λειτουργία των Σταθμών είναι, όπως τονίζεται, ο Φορέας λειτουργίας τους, δεδομένου ότι οι τρεις υπάρχοντες Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων είναι σε διαδικασία εκκαθάρισης και συγχώνευσης, με στόχο την ίδρυση ενός Περιφερειακού ΦοΔΣΑ. Αυτό σημαίνει ότι και να τους παραδώσει η Περιφέρεια, δεν θα μπορέσουν να παραλάβουν σύντομα τους ΣΜΑ, ούτε φυσικά να τους λειτουργήσουν!