Στη δημοσιότητα δόθηκαν χθες τα «πόθεν έσχες» τους

Καλά… κρατιούνται τελικά πολιτικοί, Περιφερειάρχης και οι Δήμαρχοί μας!

- Μία «ακτινογραφία» της οικονομικής τους κατάστασης, με βάση τις περσινές δηλώσεις, οι οποίες αφορούν το 2017

KATATHESEIS TRAPEZIKOS LOGARIASMOS

• Καλά… κρατιούνται, σε γενικές γραμμές οι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες του τόπου μας, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» που κατέθεσαν πέρυσι για το οικονομικό έτος 2017.
Φυσικά, στοιχεία υπάρχουν για όσους θήτευαν πέρυσι στο κοινοβούλιο ως εκπρόσωποι του Νομού Ιωαννίνων, για τον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη, αλλά και για τους Δημάρχους, απ’ τους οποίους ο «Π.Λ.» επέλεξε να παρουσιάσει σήμερα τα στοιχεία εκείνων που επανεξελέγησαν και παραμένουν στο «τιμόνι» των οικείων Δήμων του Νομού Ιωαννίνων. Ως εξαίρεση, παρουσιάζονται και στοιχεία από τη δήλωση του πρ. Δημάρχου Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, ενώ για τον Μωυσή Ελισάφ θα χρειαστεί να περιμένουμε ένα χρόνο!

Τασούλας - Αμυράς - Τζούφη
- Βουλευτής Ιωαννίνων την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ο Κώστας Τασούλας, ανανέωσε τη θητεία του και για την τρέχουσα, θητεύοντας πλέον ως Πρόεδρος της Βουλής. Για το 2017 ο κ. Τασούλας δήλωσε πέρυσι εισοδήματα της τάξης των 158.400 ευρώ, χρήματα που έλαβε από την κοινοβουλευτική του αποζημίωση, διάθεση περιουσιακών στοιχείων και ακίνητα. Η σύζυγός του για το ίδιο έτος δήλωσε εισόδημα 2.806 ευρώ. Ο Πρόεδρος της Βουλής διαθέτει επίσης 225 μετοχές και άλλες 102 μετοχές η σύζυγός του. Οι καταθέσεις τους σε διάφορες τράπεζες ανέρχονται σε περίπου 115.000 ευρώ, ενώ άλλες 114.000 περίπου είναι οι καταθέσεις της συζύγου του κ. Τασούλα. Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι είναι ιδιοκτήτης πέντε διαμερισμάτων στην Ήπειρο και μίας αποθήκης, ενώ άλλα οκτώ ακίνητα δήλωσε η σύζυγός του. Η οικογένεια διαθέτει δύο αυτοκίνητα.
- Αισθητά πιο… λιτή είναι η δήλωση πόθεν έσχες του νυν βουλευτή Ιωαννίνων Γιώργου Αμυρά, ο οποίος πέρυσι την κατέθεσε ως βουλευτής του «Ποταμιού» και στη συνέχεια ανεξάρτητος. Τα εισοδήματά του ανέρχονται σε 76.075 ευρώ. Ο κ. Αμυράς έχει καταθέσεις σε διάφορες τράπεζες της χώρας ύψους 17.556 ευρώ και έχει στην κατοχή του μία μονοκατοικία, μία αποθήκη και δύο εκτάσεις χαρακτηρισμένες ως βοσκότοπους. Επίσης, ένα δίκυκλο.
- Καλά ήταν τα οικονομικά και της Μερόπης Τζούφη, που είναι πλέον η μοναδική βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στα Γιάννενα. Έχει δηλώσει εισόδημα από μισθούς 29.254 ευρώ, άλλα 4.510 έσοδα από τη Βουλή, ενώ ο σύζυγός της δήλωσε εισοδήματα 16.118 ευρώ. Έχει αρκετούς τραπεζικούς λογαριασμούς, ατομικούς και με συνδικαιούχους με καταθέσεις των 120 χιλιάδων ευρώ, διαθέτει με το σύζυγό της ακίνητα, διαμερίσματα και οικόπεδα στο Ν. Ιωαννίνων και τρία επιβατικά αυτοκίνητα.
• Να σημειωθεί ότι στις δηλώσεις των βουλευτών δεν περιλαμβάνονται οι αφορολόγητες αποδοχές.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου
Καλή είναι η περιουσιακή κατάσταση του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, ο οποίος στο πόθεν έσχες του 2018 δήλωσε μαζί με τη σύζυγό του εισοδήματα ύψους 61.553 ευρώ, από μισθωτές υπηρεσίες, μερίσματα, τόκους και ακίνητα. Ο Περιφερειάρχης διαθέτει 550 συνεταιριστικές μερίδες στην Τράπεζα Ηπείρου, ενώ οι καταθέσεις του σε άλλες ελληνικές τράπεζες ανέρχονται στις 16.320 ευρώ. Της συζύγου του φτάνουν τα 24.505 ευρώ. Ο κ. Καχριμάνης έχει στην ιδιοκτησία του πέντε ακίνητα, κυρίως στα Γιάννενα και το Μέτσοβο και άλλα έξι δήλωσε η σύζυγός του, η οποία συμμετέχει και σε τρεις επιχειρήσεις. Το ζεύγος διαθέτει ένα επιβατικό όχημα αποκτηθέν το 2018.
...οι Δήμαρχοι
Πέντε από τους οκτώ συνολικά Δημάρχους του Νομού Ιωαννίνων ανανέωσαν φέτος τη θητεία τους για μία ακόμη τετραετία. Αυτών τα «πόθεν έσχες» του 2018 θα παρουσιάσουμε:
- Ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος δήλωσε για το 2017 εισοδήματα ύψους 26.870 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα κ.λ.π., ενώ η σύζυγός του δήλωσε 15.165 ευρώ. Έχει στην κατοχή του 4.420 μετοχές διαφόρων εταιριών και άλλες 540 η σύζυγός του, ενώ οι τραπεζικές του καταθέσεις του είναι 3.650 ευρώ περίπου. Ο Δήμαρχος Ζίτσας δήλωσε δύο ακίνητα στην ιδιοκτησία του, ένα διαμέρισμα κι ένα οικόπεδο και η σύζυγός του άλλα τέσσερα. Η οικογένεια διαθέτει δύο αυτοκίνητα.
- Ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης δήλωσε εισοδήματα για το 2017 23.850 ευρώ περίπου, κυρίως από μισθωτές υπηρεσίες, ενώ άλλες 13.951 ευρώ δήλωσε η σύζυγός του. Διαθέτει δε 337 μετοχές και ομόλογα διαφόρων ειδών, ενώ οι καταθέσεις του σε τράπεζες ανέρχονται σε 17.380 ευρώ περίπου. Ο Δήμαρχος έχει στο όνομά του δύο ακίνητα, στα Γιάννενα και η σύζυγός του άλλα δύο, ένα στα Γιάννενα και ένα στο Καλπάκι. Έχουν επίσης τρία επιβατικά οχήματα.
- Ο Δήμαρχος Μετσόβου Κώστας Τζαφέας δήλωσε στο «πόθεν έσχες» του 41.942 ευρώ ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, ακίνητα και μερίσματα. Άλλες 20.880 ευρώ δήλωσε η σύζυγός του. Το ζευγάρι διαθέτει 736 μετοχές (τεμάχια) δε διάφορες εταιρίες, ενώ οι καταθέσεις του Δημάρχου σε τράπεζες ανέρχονται στα 204.270 ευρώ περίπου. Η δε σύζυγός του δήλωσε καταθέσεις 56.045 ευρώ. Ο κ. Τζαφέας είναι ιδιοκτήτης 13 ακινήτων διαφόρων ειδών στο Μέτσοβο και τα Γιάννενα, ενώ η σύζυγός του έχει στην κατοχή της άλλα 11.
- Ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές δήλωσε εισόδημα για το 2017 31.105 ευρώ, κι αυτός κυρίως από μισθωτές υπηρεσίες. Η δε σύζυγός του δήλωσε εισόδημα 60.378 ευρώ. Ο Δήμαρχος έχει καταθέσεις 25.500 ευρώ περίπου και η σύζυγός του άλλες 8.800 ευρώ. Διαθέτει τέσσερα ακίνητα διαφόρων ειδών και η σύζυγός του 20, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται μονοκατοικία, αποθήκες κτήματα κ.λ.π..Η οικογένεια έχει τέσσερα Ι.Χ., από δύο στην ιδιοκτησία του καθενός.
- Ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης δήλωσε στο πόθεν έσχες εισόδημα 26.260 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες. Οι καταθέσεις του σε διάφορες τράπεζες ανέρχονται σε 8.150 ευρώ, ενώ είναι ιδιοκτήτης κατά το ήμισυ ενός οικοπέδου στα Σύβοτα, διαθέτει δε τρία επιβατικά οχήματα.

…Και ο Θ. Μπέγκας
Μπορεί ο Θωμάς Μπέγκας να μην είναι σήμερα δήμαρχος, όμως το πόθεν έσχες του 2018 περιλαμβάνεται σ’ αυτά που δημοσιεύθηκαν χθες, οπότε ο «Π.Λ.» παρουσιάζει ορισμένα στοιχεία του. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπέγκας δήλωσε για το 2017 εισοδήματα ύψους 105.580 ευρώ περίπου και η σύζυγός του άλλα 18.632 ευρώ. Διαθέτει 19.762 τεμάχια και μετοχές σε διάφορες τράπεζες και εταιρίες, ελληνικές και ξένες. Οι καταθέσεις του σε διάφορα νομίσματα, ανέρχονται σε 34.000 ευρώ περίπου. Ο κ. Μπέγκας δήλωσε ιδιοκτήτης 25 ακινήτων, διαμερισμάτων, θέσεων στάθμευσης, αποθηκών κλπ., ενώ η σύζυγός του δήλωσε άλλα δύο. Η οικογένεια διαθέτει ένα Ι.Χ. και μία μηχανή.