Η Σύγκλητος συζήτησε τις αλλαγές που θέλει η Υπ. Παιδείας

Αρκετά «όχι» και λίγα «ναι» στις προτάσεις Κεραμέως από το Πανεπ. Ιωαννίνων!

Με αρνητικό μάτι βλέπει την επαναφορά Συμβουλίων Διοίκησης και της βάσης
του 10

• Θετική απόφαση για Γενικό Γραμματέα και έργα ΣΔΙΤ

• Τι τόνισε χθες ο Πρύτανης

PANEPISTHMIO EISODOS

Από πολλά… σκαμπανεβάσματα πέρασε η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, γνωρίζοντας τομές, ανατροπές, αναθεωρήσεις νόμων, πισωγυρίσματα, σύμφωνα πάντα με τις αντιλήψεις για τα Πανεπιστήμια της εκάστοτε ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.
Η νέα Υπουργός Νίκη Κεραμέως ετοιμάζει με τη σειρά της ένα νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ και πρόσφατα έκανε γνωστές με επιστολή της προς τις Συγκλήτους τις αλλαγές που προτίθεται να φέρει, όπως, για παράδειγμα η επαναφορά των Συμβουλίων Διοίκησης και της βάσης του 10 για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, αλλά και η καθιέρωση αυστηρού χρονικού ορίου σπουδών ώστε να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους. Τα πράγματα, ωστόσο, δεν προβλέπονται… ευοίωνα.
Όσον αφορά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η Σύγκλητος στην τελευταία της συνεδρίαση είπε όχι στις περισσότερες προτάσεις της Υπουργού, αλλά και κάποια ναι, θέτοντας κριτήρια και προϋποθέσεις, ενώ κατέθεσε και ορισμένα αιτήματα. Δηλώσεις για το θέμα έκανε χθες ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.
Οι απόψεις της Συγκλήτου
Με ενδιαφέρον αναμένονται οι αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου των Πρυτάνεων που συνέρχεται σήμερα, προκειμένου να συζητήσει τις προτάσεις για αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που κατέθεσε η Υπουργός Παιδείας. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ήταν η πρώτη πάντως που έλαβε απόφαση κατά την προχθεσινή της συνεδρίαση σχετικά με τις προτεινόμενες αλλαγές στα ΑΕΙ, απορρίπτοντας τις περισσότερες. Πιο αναλυτικά, όπως ανέφερε χθες ο Τριαντ. Αλμπάνης οι αποφάσεις της Συγκλήτου ανά θέμα έχουν ως εξής:
-Για την επαναφορά των Συμβουλίων Διοίκησης λέει όχι, κάνοντας λόγο για αρνητική εμπειρία από την προηγούμενη περίοδο λειτουργίας τους και τονίζοντας πως το πλαίσιο αναφορικά με τις αρμοδιότητες των νυν οργάνων διοίκησης του ιδρύματος είναι επαρκές.
- Ναι λέει η Σύγκλητος στην δημιουργία θέσης Γενικού Γραμματέα στα ΑΕΙ, υπό την προϋπόθεση τα πρόσωπα που θα τοποθετούνται σ’ αυτήν να έχουν ειδικά προσόντα και διοικητική επάρκεια. «Είμαστε θετικοί αλλά δεν θέλουμε μάνατζερ που να λειτουργεί υπεράνω οργάνων», τόνισε ο κ. Αλμπάνης.
- Σημαντικό ζήτημα θεωρεί η Σύγκλητος τη χρηματοδότηση, τονίζοντας πως αυτή πρέπει να καλύπτει πάγιες και ανελαστικές ανάγκες, ενώ προσθέτει πως δεδομένου ότι οι εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες βαίνουν αυξανόμενες σε όλα τα ΑΕΙ, η επιβράβευση των Ιδρυμάτων που διακρίνονται για τις ακαδημαϊκές επιδόσεις τους δε θα πρέπει να γίνεται εις βάρος εκείνων που υπολείπονται.
- Για την ίδρυση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου τονίζει την αντίθεσή της, σημειώνοντας πως το σημερινό πλαίσιο διαχείρισης των αποθεματικών των ΕΛΚΕ και της υπόλοιπης περιουσίας των Πανεπιστημίων είναι επαρκές.
- Ναι λέει η Σύγκλητος στην πρόταση συμμετοχής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα (ΣΔΙΤ), με στόχο να βελτιώσει τις κτιριακές υποδομές του ιδρύματος, να πετύχει την ενεργειακή του αναβάθμιση κ.λ.π.. Θετικά αντιμετωπίζει και το ενδεχόμενο δωρεών προς το ίδρυμα για την ενίσχυση των υποδομών του, υπό την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα υπονομεύουν την ακαδημαϊκότητα.
-Αρνητική εμφανίζεται στην πρόταση για δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών ή προγραμμάτων σπουδών εξ’ αποστάσεως εκτιμώντας πως αυτά σε συνδυασμό με την υφιστάμενη υπο-στελέχωση σε διδάσκοντες, θα οδηγήσουν τη λειτουργία των βασικών τμημάτων του δημόσιου Πανεπιστημίου σε υποβάθμιση.
-Όσον αφορά στην καθιέρωση Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών με δίδακτρα, η Σύγκλητος εμφανίζεται αρνητική, δε λέει όχι όμως στην πιθανότητα υιοθέτησης ανταποδοτικών κριτηρίων σε προγράμματα εκτός του κυρίου εκπαιδευτικού κορμού, όπως θερινά σχολεία, προγράμματα εξειδίκευσης σε επιμέρους τεχνολογίες και δραστηριότητες δια βίου μάθησης.
-Σχετικά με την καθιέρωση ανώτατου χρονικού ορίου σπουδών, του περίφημου ν+2, τονίζει πως είναι αντιακαδημαϊκό μέτρο, το οποίο δεν ισχύει σε άλλες χώρες και σημειώνει πως δεν συνεπάγεται σημαντική μείωση στη δημόσια δαπάνη για την Παιδεία.
- Tέλος, αρνητική εμφανίζεται η Σύγκλητος στην καθιέρωση της βάσης του 10 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, παρόλο που αυτό παρατηρήθηκε φέτος σε πέντε από τα 24 τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Όπως είπε χθες ο Πρύτανης, η βάση δεν είναι πρόβλημα, πρόβλημα είναι το πώς κατανέμεται ο όγκος των φοιτητών σε κάθε τμήμα.
Τα διετή προγράμματα
Ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης αναφέρθηκε χθες και στα διετή προγράμματα σπουδών, τα οποία έχουν ανασταλεί με απόφαση της Νίκης Κεραμέως. Το Πανεπιστήμιο επρόκειτο να λειτουργήσει τρία και στο μέλλον να προσθέσει κι ένα τέταρτο με αντικείμενο την Αργυροχρυσοχοΐα. «Το γεγονός ότι δεν είχαν επάρκεια και τεκμηρίωση δε σημαίνει ότι έπρεπε να σταματήσουν», δήλωσε ο Πρύτανης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει διαβούλευση πάνω στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας με βάση και τις προτάσεις των Πανεπιστημίων. «Τα τελευταία χρόνια τα Πανεπιστήμια έζησαν τόσες αλλαγές. Χρειάζονται πλέον μία περίοδο ηρεμίας για να ασχοληθούν με το ακαδημαϊκό και ερευνητικό τους έργο», κατέληξε.
Οι φοιτητικοί σύλλογοι
Όχι στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ λένε και οι φοιτητικοί σύλλογοι του Φυσικού, του Ιστορικού – Αρχαιολογικού, του ΒΕΤ, του τμήματος Νηπιαγωγών και Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Θεωρούν ότι αυτό ενισχύει την επιχειρηματική λειτουργία του Πανεπιστημίου, δίνει πλήρη ελευθερία στους μεγαλοεπιχειρηματίες να παρεμβαίνουν στο πρόγραμμα και το περιεχόμενο των σπουδών και κλείνει σε ακόμα περισσότερους φοιτητές το δρόμο προς τη μόρφωση.