Ανησυχητικά τελευταία τα διαδοχικά κρούσματα

Σε πρότυπα… Κολομβίας δρούσε σπείρα σκληρών ναρκωτικών στην Ήπειρο!

- Διακινούσε στις «πιάτσες» των Ιωαννίνων ηρωίνη και κοκαΐνη. Αλβανός ο εγκέφαλος.

- Συνελήφθησαν οκτώ, εμπλέκονται άλλα 16 άτομα!

NARKOTIKA 3 10 19

• Η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην Ήπειρο, γνωρίζει «άνθηση» τις τελευταίες δεκαετίες. Οι διακινητές και οι σπείρες που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους υποθέσεις, θυμίζουν τη «λερναία ύδρα»: Μια εξαρθρώνει η Αστυνομία, άλλη ή άλλες «ξεφυτρώνουν».
Ταυτόχρονα όμως αλλάζουν και τις μεθόδους τους και σταδιακά άρχισαν να αντιγράφουν τον τρόπο δράσης συμμοριών της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων. Πρόκειται για μια επιπλέον ανησυχητική παράμετρο για τους γονείς που προβληματίζει και τις διωκτικές αρχές.
Οι επιτυχίες της Αστυνομίας, που σχεδόν σε καθημερινή βάση εντοπίζει είτε διακινητές, είτε ακόμη και χρήστες, σταδιακά άλλαξαν προς το χειρότερο τη μεθοδολογία των εμπόρων ναρκωτικών, που χρησιμοποιούν πιο προηγμένα… μέσα. Εκείνα που δεν αλλάζουν είναι η χώρα προέλευσης, που είναι η Αλβανία και η σύνθεση των συμμοριών που είναι Αλβανοί και Έλληνες.
Ένα άλλο στοιχείο έχει να κάνει με τη σταδιακή «μετάβαση» από τη διακίνηση χασίς, σε διακίνηση σκληρών ναρκωτικών. Μπορεί από τα σύνορα να διέρχονται προς το εσωτερικό της χώρας μεγάλες ποσότητες χασίς, όμως στα στέκια των Ιωαννίνων αυξάνεται η διακίνηση ηρωίνης και κοκαΐνης. Αυτό οφείλεται και στην οργανωμένη δράση συμμοριών, όπως αυτή που εξάρθρωσε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, η οποία δρούσε οργανωμένα κατά τέτοιο τρόπο που θυμίζει…. Κολομβία! Συνελήφθησαν οκτώ άτομα, ταυτοποιήθηκαν άλλα δύο, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται και 14 ακόμη στα οποία αποδίδονται κατηγορίες για προμήθεια ναρκωτικών ουσιών από την οργάνωση.
Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες της Αστυνομίας των Ιωαννίνων, που χρειάστηκε αρκετό χρόνο προεργασίας και συστηματικών ερευνών, μέχρι να φτάσουν στα ίχνη της σπείρας και να συλλάβουν τα περισσότερα από τα μέλη της εγκληματικής ομάδας.

«Γέμισαν» την αγορά
Η δράση της συγκεκριμένης σπείρας υπολογίζεται ότι άρχισε πριν από αρκετό καιρό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αστυνομίας, τους τελευταίους μήνες, διακίνησε στην πόλη των Ιωαννίνων 1.150 περίπου γραμμάρια ηρωϊνης και 30 περίπου γραμμάρια κοκαΐνης.
Εγκέφαλος της ομάδας, ήταν ένας Αλβανός ηλικίας, μόλις 31χρόνων. Αυτός προμηθεύονταν ποσότητες ηρωϊνης και κοκαϊνης από την Αλβανία, τις οποίες συνέχεια τις χώριζε σε επιμέρους μικρότερες συσκευασίες που έκρυβε σε διαφορετικά σημεία.
Στη συνέχεια μέσω άλλων μελών της οργάνωσης φρόντιζε να διακινούνταν προς στέκια τοξικομανών της ευρύτερης περιοχής, λαμβάνοντας ιδιαίτερα αυξημένα μέτρα προστασίας και αποτροπής εντοπισμού τους. Για τη μεταξύ τους επικοινωνία, χρησιμοποιούσαν τηλέφωνα που ήταν δηλωμένες σε στοιχεία άλλων αλλοδαπών, ενώ πάντα συνομιλούσαν με κωδικοποιημένες φράσεις και λέξεις.
Στην έφοδο που έγινε ταυτόχρονα σε διάφορα σημεία των Ιωαννίνων συνελήφθησαν ο 31χρονος που είναι το αρχηγικό μέλος της οργάνωσης και άλλα επτά άτομα, (τρείς Έλληνες ηλικίας 39, 37 και 29 χρόνων, δύο Ελληνίδες 33 και 35 χρόνων, ένας 22χρονος αλλοδαπός και μια 40χρονη αλλοδαπή).
Στην κατοχή τους βρέθηκαν: 58 συσκευασίες με ηρωϊνη, συνολικού βάρους 326, 4 γραμμαρίων, 30 συσκευασίες με κοκαϊνη συνολικού βάρους 36 γραμμαρίων που ήταν έτοιμες για την «αγορά», 3.400 ευρώ που – φαίνεται- ήταν εισπράξεις «ημέρας» και έντεκα κινητά τηλέφωνα.
Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών ερευνών, συνελήφθη και ένας 31χρονος που είχε σκοπό να προμηθευτεί ναρκωτικά από μέλος της οργάνωσης, ενώ όπως διαπιστώθηκε σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική ποινή ενός έτους για κλοπή.
Η υπόθεση πάντως για το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών παραμένει ανοικτή, καθώς συνεχίζει τις έρευνες για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και άλλα πρόσωπα εμπλεκόμενα.

Κι άλλες συλλήψεις
Εκτός από τα μέλη της Εγκληματικής οργάνωσης, για κατοχή ναρκωτικών συνελήφθησαν και άλλα δύο άτομα στα Γιάννενα.
Πρόκειται για έναν 26χρονο στην κατοχή του οποίου βρέθηκε μικροποσότητα χασίς αλλά και ένα πλαστό δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και για έναν 19χρονο που είχε μαζί του μικροποσότητα χασίς και 15 ναρκωτικά χάπια.