Αρκετά τα προβλήματα στο δημοτικό, επαρχιακό και εθνικό δίκτυο

Το Φθινόπωρο έδειξε τα «δόντια του» και στην Ήπειρο!

- Μεγάλα τα ύψη βροχής, εκατοντάδες κεραυνοί και μικροδιακοπές ηλεκτροδότησης συνέθεταν το σκηνικό του καιρού

- Πτώση θερμοκρασίας και νέος γύρος βροχοπτώσεων την ερχόμενη εβδομάδα

TZOYMERKA KATOLISTHSH 4 10 19

Το Φθινόπωρο έδειξε για τα καλά «τα δόντια» του στην Ήπειρο το τελευταίο 24ωρο.
Αν και οι βροχές την τρέχουσα περίοδο είναι ευεργετικές για τα αποθέματα νερού και τις καλλιέργειες, δεν παύει η κακοκαιρία να προκαλεί προβλήματα. Στην Ήπειρο μπορεί να μην είχε την ένταση με την οποία «χτύπησε» άλλες περιοχές, όπως την Αιτωλοακαρνανία ή και περιοχές της Θεσσαλίας, ήταν αρκετή όμως για να προκαλέσει πολλά προβλήματα στο δημοτικό, επαρχιακό και εθνικό δίκτυο κυρίως των νομών Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Άρτας.
Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής για χθες (χωρίς δηλαδή να υπολογίζεται η βροχή που έπεσε μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης) καταγράφηκαν στα Δερβίζιανα 64,2 χιλιοστά, στο Μέτσοβο 60, 4 χιλιοστά, στην πόλη των Ιωαννίνων 56,8 χιλιοστά, στο Τσεπέλοβο 51, 5 χιλιοστά, χωρίς να αποκλείεται να υπάρχουν περιοχές με μεγαλύτερη ακόμη βροχόπτωση που όμως δεν μπορεί να υπολογιστεί επακριβώς αφού δεν υπάρχουν εγκατεστημένοι μετεωρολογικοί σταθμοί.
Οι ισχυρότατες βροντές και οι κεραυνοί που έπεφταν και έκαναν τη νύχτα- μέρα, συμπλήρωναν το άγριο σκηνικό του καιρού.
Καταπτώσεις και κατολισθήσεις
Από τις καταιγίδες και εξαιτίας καταπτώσεων και μικρών κατολισθήσεων υπήρξαν και περιπτώσεις σύντομης διακοπής της κυκλοφορίας, ενώ υπήρξε και ένας ελαφρός τραυματισμός- όπως αναφέρθηκε- ηλικιωμένου στο Κάτω Ζάλογγο, όταν το Ι.Χ. αυτοκίνητό του, κατά την έξοδο του σπιτιού προς τον κεντρικό δρόμο, εξαιτίας κατολίσθησης κατέπεσε σε ύψος αρκετών μέτρων.
Τα σημαντικότερα προβλήματα, όπως καταγράφηκαν από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου- χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτά και επιμέρους σε δημοτικά δίκτυα- προκλήθηκαν στις εξής περιοχές:
Κατολισθήσεις έγιναν στη θέση Κανέτα επί της Ε.Ο. Ιωαννίνων- Άρτας και στο 95ο χλμ της Ε.Ο. Ιωαννίνων- Κοζάνης. Μετά την επέμβαση μηχανημάτων της Περιφέρειας η συγκοινωνία αποκαταστάθηκε και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Από καταπτώσεις βράχων και από φερτά υλικά προβλήματα σημειώθηκαν σε Μαυρολάγκαδο- Χρηστούς Τζουμέρκων, στην Ε.Ο. από Δρίσκο μέχρι Μπαλντούμα, στην Ελαία Φιλιατών, στο ορεινό δίκτυο της Άρτας. Επίσης από μεγάλο όγκο φερτών υλικών προκλήθηκαν προβλήματα στον επαρχιακό δρόμο προς τα Άρματα Κόνιτσας.
Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, αλλά και για άλλες μικρότερης έκτασης καταπτώσεις κλπ, υπήρξε άμεση κινητοποίηση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας.
Διακοπή ηλεκτροδότησης
Από την κακοκαιρία σημειώθηκαν και μικροδιακοπές ρεύματος, με πιο σημαντική αυτή στην περιοχή της Ζίτσας. Η βλάβη αποκαταστάθηκε τελικά χθες το πρωί.
Παράπονα για το internet
Χθες υπήρξαν αρκετά παράπονα για το internet, τόσο από άτομα που το χρησιμοποιούν για ιδιωτική τους χρήση, όσο και από επιχειρήσεις που όπως έλεγαν ήταν πολύ αργό, δυσκολεύοντας τη χρήση πιστωτικών- χρεωστικών καρτών. Με δεδομένο πως οι ταχύτητες επανήλθαν μετά τη βελτίωση του καιρού, υπήρχε η εντύπωση πως κι αυτές είχαν επηρεαστεί από την κακοκαιρία.
Αναμένεται και νέος γύρος
Οι καταιγίδες του τελευταίου 24ωρου φαίνεται πως θα έχουν συνέχεια και τις επόμενες ημέρες, καθώς έχουμε μπει σε καθαρά φθινοπωρινή «ρότα». Ήδη υπάρχει αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, τις επόμενες ημέρες η ανώτερη τιμή δεν θα ξεπεράσει στο λεκανοπέδιο τους 20 βαθμούς, ωστόσο νέες βροχοπτώσεις ίσως εκδηλωθούν το πρωί της Κυριακής, πιο έντονες ίσως σημειωθούν την Τρίτη, ενώ – σύμφωνα με τις χθεσινοβραδινές προβλέψεις - ένα εκτεταμένο κύμα ενδέχεται να επηρεάσει την Ήπειρο από την ερχόμενη Πέμπτη. Σαφής εικόνα θα υπάρχει πάντως από τη Δευτέρα.