Ενώ αναμένονται τα μέτρα ελέγχου για τις εισαγωγές γάλακτος…

Η «φέτα» τώρα θύμα και του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Ε.Ε.!

- Η επιβολή δασμών από την Αμερικανική Κυβέρνηση θα προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στο εμβληματικό προϊόν της Ηπείρου

- Τι δηλώνουν Μ. Κεφαλογιάννης, Α. Ασημακοπούλου, Αλ. Καχριμάνης

DODONH ANUGA BORIDHS 10 10 19

• Δεν έφταναν οι αθρόες εισαγωγές γάλακτος, που καταβαράθρωσαν την τιμή της φέτας και παρέσυραν προς τα κάτω τις τιμές παραγωγού, ένα νέο «χτύπημα» έρχεται να προστεθεί κατά του εμβληματικού ελληνικού προϊόντος, που αποτελεί και το βασικό εξαγώγιμο της Ηπείρου.
Πρόκειται για την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής να επιβάλλει δεσμούς 25% στη φέτα, αλλά και σε άλλα αγροτικά ελληνικά προϊόντα, όπως σε γιαούρτι, χυμούς, ροδάκινα, πορτοκάλια, λεμόνια και χοιρινό κρέας.
Η επιβολή δασμών «κτυπά» καμπανάκι για τις Ηπειρωτικές γαλακτοβιομηχανίες. Την Τετάρτη η Διοίκηση της «Δωδώνης» και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Michael Ο’ Νeil, o Διευθύνων Σύμβουλος Tom Seepers και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Μιχάλης Παναγιωτάκης, ενημέρωσαν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, εκτός των άλλων και για το πλήγμα που θα δεχθούν οι επιχειρήσεις εξαιτίας των επιπλέον δασμών που θα επιβληθούν από τις ΗΠΑ σε εξαγωγικά προϊόντα, όπως η φέτα και το γιαούρτι. Η ενημέρωση έγινε κατά την επίσκεψη του Υπουργού στο περίπτερο που είχε η «ΔΩΔΩΝΗ» στην Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών ANUGA στην Κολωνία Γερμανίας.

Δύο Ευρωβουλευτές
Η ανησυχία αυτή επιβεβαιώνεται και από δύο Έλληνες ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης σε δήλωσή του, χαρακτηρίζει «τεράστιο πλήγμα για τους Έλληνες παραγωγούς η επιβολή δασμών 25% από τις ΗΠΑ», για να προσθέσει πως «είναι εντελώς άδικο και δυσανάλογο να πληρώσει η αγροτική οικονομία έναν εμπορικό πόλεμο, απόρροια της πολυετούς διένεξης για τις επιδοτήσεις αεροσκαφών, που δεν έχει καμία σχέση με την Ελληνική ύπαιθρο».
Στον εμπορικό πόλεμο αναφέρθηκε και η Ευρωβουλευτής Άννα Ασημακοπούλου μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: «Η θέση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είναι ξεκάθαρη. Παραμένουμε ανοιχτοί στο να βρούμε μια δίκαιη και ισορροπημένη λύση. Μια λύση που δεν θα εμπλέκει άδικα σε μια διαμάχη που αφορά στα “αεροπλάνα”, το ελαιόλαδο, τη φέτα, τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα που εξάγονται από την Ευρώπη στις ΗΠΑ, ούτε το βοδινό κρέας που εισάγεται στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ». Και οι δύο ευρωβουλευτές ζητούν να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις ώστε να μην προχωρήσει η επιβολή δασμών.

Σε αναμονή μέτρων
Αν τα νέα από τις ΗΠΑ, είναι αρνητικά, στο «εσωτερικό μέτωπο» εξακολουθεί να υπάρχει προβληματισμός για την ριζική αντιμετώπιση του ζητήματος των εισαγωγών γάλακτος. Η νέα γαλακτοκομική περίοδος είναι «προ των θυρών» οι γαλακτοβιομηχανίες άρχισαν να καθορίζουν τιμές, όμως όλες αναμένουν την υλοποίηση κυβερνητικών αποφάσεων για να αποτραπεί οριστικά κάθε ενδεχόμενο χρήσης εισαγόμενου αιγοπρόβειου γάλακτος για την παραγωγή προϊόντων Π.Ο.Π. και ιδίως της φέτας.
Ο προβληματισμός αυτός ήταν διάχυτος σε όλες τις γαλακτοκομικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών ANUGA, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης. Όλοι περιμένουν να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την προστασία του προϊόντος και τη δημιουργία ελεγκτικών μηχανισμών, προσθέτοντας και τις θέσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη για τήρηση των ισοζυγίων, αναμόρφωση των προστίμων -που σήμερα είναι χάδια- και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.
«Έδωσαν το δικαίωμα -ανέφερε ακόμη ο Περιφερειάρχης- διαχρονικά οι κυβερνήσεις σε κάποιους να κάνουν τη δουλειά τους και μη ωφελημένοι να είναι οι σωστοί τυροκόμοι και ειδικά ο κτηνοτροφικός κόσμος που βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το θέμα εδώ και τώρα πρέπει να τελειώνει. Να γίνει αυτό που πρέπει και να αισθάνονται όλοι όσοι παράγουν ποιοτικά προϊόντα, είτε αυτό είναι λάδι, είτε μέλι, είτε γαλακτοκομικά».