Πρόσληψη εργαζομένων με συμβάσεις ενέκρινε το Δημ. Συμβούλιο Ιωαννίνων

Λύση ανάγκης για την καθαριότητα στις Δ.Ε. Παμβώτιδας και Μπιζανίου!

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Δεν λύνονται σε ένα μήνα οι παθογένειες ετών.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: Δεν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο η Δημοτική Αρχή
Στα «χαρτιά» είχε μείνει το επίδομα φοιτητικής στέγης…

DHMOTIKO SYMBOYLIO 11 10 2019

Με εποχιακούς εργαζόμενους, δίμηνων και οκτάμηνων συμβάσεων θα προσπαθήσει η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, να αντιμετωπίσει το κενό που θα προκύψει στην καθαριότητα των Δημοτικών Ενοτήτων Παμβώτιδας και Μπιζανίου, από την επικείμενη λήξη των συμβάσεων με τους ιδιώτες που είχαν αναλάβει το συγκεκριμένο έργο.
Η σχετική απόφαση πάρθηκε χθες από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, στο οποίο την επανέφερε η Δημοτική Αρχή μετά την καταψήφιση της πρότασής της για συνέχιση του έργου από ιδιώτες. Η λήψη της απόφασης, συνοδεύτηκε από αρκετό προβληματισμό, αλλά και με δόσεις… ικανοποίησης από τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης.
Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Βαγγέλης Πήχας στην τοποθέτησή του ήταν αποκαλυπτικός: «Η λύση των συμβασιούχων- είπε- δεν είναι αυτή που επιθυμούσαμε όμως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει άλλη. Σε δέκα ημέρες όπου λήγει η σύμβαση του ιδιώτη στην Παμβώτιδα και θα ακολουθήσει το Μπιζάνι τα προβλήματα θα είναι τεράστια. Ο μοναδικός τρόπος για να δουλέψουν τα απορριμματοφόρα σε διπλές βάρδιες είναι να ενισχυθεί η υπηρεσία με συμβασιούχους».
Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας», πρώην Δήμαρχος Νίκος Γκόντας υπογράμμισε ότι η εισήγηση που είχε κατατεθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου -για την παραχώρηση δηλαδή σε ιδιώτη της αποκομιδής των τεσσάρων Δημοτικών Ενοτήτων- ήταν αυτή που θα έδινε οριστική λύση στο πρόβλημα. «Οι προσλήψεις συμβασιούχων αποτελούν μία λύση ανάγκης», υπογράμμισε.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για την στάση που είχε κρατήσει στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, τονίζοντας ότι έκανε επίδειξη δύναμης και θύμισε ότι και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε αναθέσει σε ιδιώτη την αποκομιδή απορριμμάτων στις δημοτικές ενότητες.
Η αντιπολίτευση
Ο πρώην Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ανέφερε πως η αποκομιδή είναι ένα μέρος του συνολικού ζητήματος και κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να αξιοποιήσει το τοπικό ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων που έχει εκπονηθεί.
Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνα Καλογιάννη, κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι δεν είναι έτοιμη να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, η Όλυ Τσουμάνη, από την «Λαϊκή Συσπείρωση» δήλωσε πως καταψηφίζει τις δίμηνες συμβάσεις, ενώ ο Χρήστος Πατσούρας της Αριστερής Παρέμβασης τάχθηκε υπέρ της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού.
Ο Δήμαρχος
Ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ χαρακτήρισε πλημμελή την αποκομιδή των απορριμμάτων και απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης είπε πως «δεν γνωρίζει καμία Δημοτική Αρχή που να έχει καταφέρει να εκπονήσει ολιστικό σχέδιο μέσα σε 15 μέρες. Ούτε στο διάστημα ενός μήνα να έχει λύσει τις παθογένειες ετών» τόνισε στην τοποθέτησή του.
«Η καθαριότητα πάσχει. Είναι πολύ καλά τα ολιστικά σχέδια όμως η πόλη τα Χριστούγεννα πρέπει να είναι καθαρή» πρόσθεσε για να συμπληρώσει ότι «και κάποιοι άλλοι θα πρέπει να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη καθώς επέλεξαν προεκλογικά να υλοποιήσουν απόφαση του Ιανουαρίου για την πρόσληψη προσωπικού με οκτάμηνες συμβάσεις, γεγονός που οδήγησε στην ακύρωσή της από την Αποκεντρωμένη».
Καταλήγοντας τόνισε και αυτός, ότι η λύση των συμβασιούχων δεν είναι ριζική, αλλά είναι επιβεβλημένη λόγω των αυξημένων αναγκών που προκύπτουν και της υποχρέωσης που έχει η Δημοτική Αρχή να διατηρήσει την πόλη καθαρή.
Πόσοι θα προσληφθούν
Σύμφωνα με την εισήγηση που κατατέθηκε και ψηφίστηκε ο Δήμος θα προχωρήσει στην πρόσληψη 20 εργαζομένων -19 εργατών καθαριότητας και ενός οδηγού- με σύμβαση δίμηνης διάρκειας προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που θα προκύψουν στις Δημοτικές Ενότητες Παμβώτιδας και Μπιζανίου.
Παράλληλα θα προχωρήσει στην πρόσληψη 25 εργαζομένων -21 εργατών και τεσσάρων οδηγών- με σύμβαση οκτάμηνης διάρκειας.
Στα «χαρτιά» το επίδομα  φοιτητικής στέγης
Άνευ πρακτικής αξίας ήταν η απόφαση που είχε πάρει τον περασμένο Απρίλιο το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων να διαθέσει 80.000 ευρώ για να καλυφθούν ανάγκες στέγασης και μετακίνησης των φοιτητών. Όπως προέκυψε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η απόφαση αυτή δεν υλοποιήθηκε, καθώς όπως είπε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας, με τον τρόπο που είναι γραμμένη δεν είναι εφικτό να υλοποιηθεί. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε εκ νέου να ενισχύσει τη στέγαση των φοιτητών με το ποσό των 80.000 ευρώ, αφού προηγουμένως η Οικονομική και η Νομική Υπηρεσία καταλήξουν στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να δοθούν τα χρήματα.
Ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ, απαντώντας σε ερωτήσεις που τέθηκαν από επικεφαλής των παρατάξεων, είπε πώς για τον διαγωνισμό για τον ηλεκτροφωτισμό με Led θα γίνει συζήτηση σε επόμενο Συμβούλιο, σε συνεργασία με τη Διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ, αντιμετωπίστηκαν οι καθυστερήσεις δρομολογίων μεταφοράς μαθητών προς Σταυράκι και Μάρμαρα, ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του για τη μεταφορά των αποθεματικών των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος. Στην προ Ημερησίας Διάταξης συζήτηση, τέθηκαν επίσης οι τελευταίες εξελίξεις στο ΚΕΘΕΑ. Στο Συμβούλιο τοποθετήθηκε εκπρόσωπος των οικογενειών που έχουν μέλη τους σε προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, ζητώντας τη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου στο αίτημά τους να ανακληθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τον τρόπο διορισμού της Διοίκησης του Θεραπευτικού Κέντρου. Το Δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσισε να εκδώσει ψήφισμα, το οποίο θα επεξεργαστεί διαπαραταξιακή επιτροπή.
Αποχώρηση Νάτση
Από τη συνεδρίαση αποχώρησε η παράταξη του Λάζαρου Νάτση, διαμαρτυρόμενη για τη σειρά τοποθετήσεων των επικεφαλής των παρατάξεων.