Λαμπρές οι εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου σε όλη την Ήπειρο

Επέτειος με μηνύματα ομοψυχίας και στο… επίκεντρο το μεταναστευτικό!

- Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την παρέλαση στα Γιάννενα αλλά και την αναπαράσταση της ιστορικής μάχης στο Καλπάκι

- Δηλώσεις από Κ. Τασούλα, Λευτ. Οικονόμου, Αλ. Καχριμάνη, Μ. Ελισάφ

PARELASH 28 10 2019

• Μπορεί οι επίσημοι εορτασμοί για την Εθνική Επέτειο του ΟΧΙ να γίνονται στη Θεσσαλονίκη, όμως οι εκδηλώσεις με τις οποίες τιμάται το Έπος του 1940 – 41 στην Ήπειρο έχουν άλλο ιστορικό και συναισθηματικό βάρος, καθώς στην περιοχή μας ήταν που γράφτηκαν τα σημαντικότερα κεφάλαιά του.
Στο επίκεντρο εορτασμών βρέθηκαν τα Γιάννενα, το Καλπάκι, η Κόνιτσα και το Ζαγόρι όπου έγιναν το περασμένο τριήμερο δοξολογίες, μνημόσυνα, καταθέσεις στεφάνων στα μνημεία των πεσόντων, αλλά και παρελάσεις με αποκορύφωμα εκείνη στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου.
Τόσο ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας όσο και ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου που εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις έστειλαν μηνύματα εθνικής ομοψυχίας, ενώ οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών συζήτησαν με τον κ. Οικονόμου και για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Λαμπρή παρέλαση
Το αδιαχώρητο παρατηρήθηκε προχθές το μεσημέρι στην Κεντρική Πλατεία των Ιωαννίνων, όπου χιλιάδες κόσμου, Γιαννιώτες και επισκέπτες, συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν την εντυπωσιακή μαθητική και στρατιωτική παρέλαση για την Εθνική Επέτειο του ΟΧΙ. Μεγάλος σύμμαχος των εκδηλώσεων στάθηκε ο… ανοιξιάτικος καιρός. Παρέλασαν μαθητές, πολιτιστικοί σύλλογοι, πρόσκοποι, Κύπριοι φοιτητές καθώς και στρατιωτικά τμήματα της 8ης Ταξιαρχίας που καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο. Νωρίτερα, το πρωί, τελέστηκε επίσημη δοξολογία στη Μητρόπολη του Αγίου Αθανασίου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Μπιζανομάχων.
Στην παρέλαση παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ενώ την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Ηπειρώτης Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου. Παραβρέθηκαν επίσης οι βουλευτές Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη και Γιώργος Αμυράς, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, κ.α..

Τα μηνύματα
Σε δήλωσή του αμέσως μετά το τέλος της παρέλασης στα Γιάννενα ο Λευτέρης Οικονόμου τόνισε πως η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ την εθνική ομοψυχία και την ενότητα για να είναι δυνατή έναντι κάθε απειλής.
Για την αξία της εθνικής ενότητας και του υψηλού φρονήματος ώστε να αντιμετωπίσουμε και σήμερα, όπως κάναμε το ΄40, τις όποιες απειλές μίλησε και ο Κώστας Τασούλας.
Από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη τόνισε την ανάγκη η κυβέρνηση να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις για τις καταστροφές που έκαναν οι ναζί στην Ελλάδα κατά την περίοδο της κατοχής, ενώ ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Αμυράς σημείωσε πως το Έπος του ΄40 γράφτηκε χάρη στην αυτοθυσία των Ελλήνων στρατιωτών και αξιωματικών που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα.
Ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης ανέφερε πως απαιτείται δουλειά και ενότητα για να μπορέσει η χώρα μας να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά, ενώ ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ τόνισε τη σημασία που έχει η υπεράσπιση της δημοκρατίας σήμερα στην Ευρώπη.

Για το μεταναστευτικό…
Το θέμα του μεταναστευτικού κυριάρχησε στη συνάντηση που είχε ο Αλέκος Καχριμάνης με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, παρουσία και του Μωυσή Ελισάφ.
Ο Περιφερειάρχης τόνισε πως η Ήπειρος δεν μπορεί να «σηκώσει» άλλους πρόσφυγες και μετανάστες καθώς ήδη φιλοξενεί σε δομές, ξενοδοχεία και δωμάτια έναν πολύ μεγάλο αριθμό. «Είμαστε σε ένα σημείο που όπου δεν πρέπει να προκύψουν προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, ο κ. Οικονόμου διαβεβαίωσε πως η Πολιτεία γνωρίζει τις αντοχές της περιοχής, ενώ χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ως μείζον εθνικό θέμα, το οποίο, όπως είπε, πρέπει να αντιμετωπιστεί με σύνεση.

Στον υπόλοιπο Νομό
Πληθώρα εκδηλώσεων για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου έγινε σε όλο τον Νομό Ιωαννίνων (αναλυτικά ρεπορτάζ στη σελίδα 8). Στο επίκεντρο βρέθηκε φυσικά το ιστορικό Καλπάκι, καθώς εκεί εκτυλίχθηκαν ορισμένα από τα πιο κρίσιμα γεγονότα του Έπους του ΄40, στα οποία αναφέρθηκε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορική ομιλία του ο πρ. Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου, συμπατριώτης μας, Κων/νος Γάτσιος. Κορυφαία εκδήλωση ήταν η αναπαράσταση της ομώνυμης μάχης την οποία παρακολούθησε και φέτος πλήθος κόσμου που κατέκλυσε τις πλαγιές γύρω από το μνημείο του Μαχητή.
Δοξολογίες, παρελάσεις και καταθέσεις στεφάνων σε μνημεία πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Κόνιτσα και το Ζαγόρι, όπου ξεχώρισε η εκδήλωση που έγινε στο άγαλμα της Ζαγορίσιας Γυναίκας στο Ραντοβάνι, στη Φιλιππιάδα, το Θεσπρωτικό κλπ.

Ένα απλό στεφάνι…
Ακόμα και σε μικρά ακριτικά χωριά του Νομού Ιωαννίνων με λιγοστούς κατοίκους στεφανώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες μνημεία πεσόντων ως φόρος τιμής στη θυσία τους για την πατρίδα.
Κάπως έτσι, ξεχωριστή είναι η περίπτωση της Αγίας Βαρβάρας Κόνιτσας, δίπλα στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, στην οποία ελάχιστοι άνθρωποι διαμένουν πια μόνιμα, ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Εκεί, λοιπόν, δύο ηλικιωμένες γυναίκες, οι κυρίες Νίκη Πορέτση και Μαριάνθη Ζιάκου κατέθεσαν ένα δάφνινο στεφάνι στη μνήμη των πεσόντων συγχωριανών τους (φωτό), ως απόδειξη πως η μνήμη τους παραμένει ζωντανή παρά τις δεκαετίες που μεσολάβησαν.