Η προχθεσινή συμπλοκή μαθητών στα Γιάννενα επιβάλλει…

Να λειτουργήσουν άμεσα ειδικές τάξεις για τα προσφυγόπουλα!

Και μετά να εντάσσονται στην εκπαιδευτική πυραμίδα • Απείχαν χθες από τα μαθήματα τα παιδιά του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου

TAKSH SXOLEIOY MATHITES

• Ο ξυλοδαρμός δύο 14χρονων μαθητών από δύο Σύριους επίσης μαθητές στο 2ο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ιωαννίνων, προκάλεσε την αντίδραση των υπολοίπων μαθητών που χθες έμειναν εκτός σχολικών αιθουσών διαμαρτυρόμενοι και ζητώντας -μαζί με το Σύλλογο Γονέων- τη λήψη μέτρων για την προστασία τους και την τιμωρία των δραστών.
Αν και έγινε προσπάθεια από τη Διεύθυνση και το Σύλλογο Γονέων, να πέσουν οι τόνοι και το επεισόδιο να εμφανιστεί ως περιστατικό ενδοσχολικής βίας, ο προβληματισμός έχει επεκταθεί πέραν των ορίων του συγκεκριμένου σχολείου, το οποίο μέχρι προχθές αν και «φιλοξενεί» μαθητές από διαφορετικές χώρες δεν είχε απασχολήσει αρνητικά την κοινή γνώμη.
Ο Σύλλογος Γονέων αποσύνδεσε το περιστατικό και από την καταγωγή των δύο παιδιών. Προκύπτει όμως ένα επιπλέον ζήτημα: Αν ισχύει η εκδοχή πως οι δύο Σύριοι (13 και 15 χρόνων) που εμπλέκονται στον ξυλοδαρμό των δύο 14χρονων, δεν ανήκουν τώρα στο δυναμικό του σχολείου από το οποίο είχαν απομακρυνθεί, αλλά εξακολουθούσαν και πήγαιναν στην αυλή του κατά τα διαλείμματα, τότε εγείρονται ερωτηματικά για τη μη έγκαιρη λήψη προληπτικών μέτρων.
Χθες βέβαια στο σχολείο βρέθηκαν αστυνομικοί της Ασφάλειας Ιωαννίνων, που πραγματοποίησαν προανάκριση μετά την υποβολή μήνυσης από τους γονείς ενός εκ των μαθητών που έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού από τους δύο θερμόαιμους Σύριους, ενώ αστυνομικοί υπήρχαν και εκτός σχολικού συγκροτήματος, προφανώς για αποφυγή κάποιου δεύτερου κρούσματος.
Το συμβάν έχει θορυβήσει γονείς και γενικά την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς φοβούνται πως με την πάροδο του χρόνου, τέτοια περιστατικά ενδέχεται να εμφανιστούν και σε άλλα σχολεία, ειδικά μάλιστα αν συνεχίσουν να καταφθάνουν νέοι μετανάστες και πρόσφυγες στην περιοχή μας.
«Φανταστείτε- έλεγαν χθες αναγνώστες του «Π.Λ.» τι θα είχε συμβεί αν είχαν πέσει θύματα ξυλοδαρμού οι δύο Σύριοι. Μέχρι και τη διεθνή καταδίκη της Ελλάδος θα ζητούσαν οι κάθε λογής Μ.Κ.Ο.».
Πρόκειται για μια υποθετική εκτίμηση, αλλά που δεν απέχει από την εν γένει συμπεριφορά όσων κινούνται και ωφελούνται από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Είναι επίσης γεγονός πως η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που πηγαίνουν σε σχολεία των Ιωαννίνων, δεν έχουν προκαλέσει προβλήματα, όμως με την πάροδο του χρόνου και την ένταξη στην υποχρεωτική εκπαιδευτική διαδικασία και νεοαφιχθέντων, είναι πιθανό το ενδεχόμενο ομαδοποιήσεων και εκδήλωσης επιθετικών τάσεων, απόρροια ίσως και της ταλαιπωρίας που έχουν υποστεί τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών.
Η παράμετρος αυτή οδηγεί γονείς και εκπαιδευτικούς να ζητούν από την Πολιτεία να εξετάσει το ενδεχόμενο σε πόλεις -όπως τα Γιάννενα- στις οποίες υπάρχει μεγάλος αριθμός μεταναστών και προσφύγων, οι ειδικές τάξεις που προβλέπονται, να λειτουργούν σε διαφορετικό ωράριο ή σε διαφορετικά κτίρια και στη συνέχεια -ανάλογα του επιπέδου σπουδών και την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας- τα παιδιά να εντάσσονται στην εκπαιδευτική πυραμίδα.
Πρόκειται για μια επιλογή που προς το παρόν αποφεύγεται για ευνόητους λόγους, όμως αν συνεχιστούν με το σημερινό ρυθμό οι αφίξεις ίσως καταστεί μονόδρομος για την Πολιτεία, που θα πρέπει και το εκπαιδευτικό επίπεδο των σχολείων να μην υποβαθμίσει, αλλά και στα παιδιά μεταναστών και προσφύγων να δοθεί η δυνατότητα εξατομικευμένης -κατά το δυνατόν- εκπαίδευσης.