Βήμα – βήμα η προσπάθεια να καταστεί προορισμός για όλες τις εποχές

«Μονοπάτια» τουριστικής ανάπτυξης ανοίγονται στα ορεινά της Ηπείρου!

- Πανελλήνια Συνάντηση το Σαββ/κο στο Μέτσοβο, με συμμετοχή δεκάδων φορέων

- ΗΛ. ΓΚΑΡΤΖΟΝΙΚΑΣ (υπεύθυνος «Epirus Trail»): Η πεζοπορία βουνού αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς…

EPIRUS TRAIL MONOPATIA PEZOPORIA BOYNOY

• Είναι πολλά τα πεδία στα οποία μπορεί να «επενδύσει» η Ήπειρος, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που τη θέλει τουριστικό προορισμό για όλες τις εποχές, με τα αντίστοιχα οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη.
Εξάλλου, όλη η περιοχή, πέρα από τα πολιτιστικά μνημεία, διαθέτει και μοναδικό φυσικό πλούτο, όπως βουνά, δάση και ποτάμια, που μπορούν να αξιοποιηθούν προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης υψηλού επιπέδου επισκεπτών, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.
Προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται σήμερα προσπάθεια από την Περιφέρεια, ειδικά σε ότι αφορά την ανάπτυξη συγκεκριμένων μορφών του λεγόμενου εναλλακτικού τουρισμού όπως είναι ο πεζοπορικός, ο οποίος αποκτά όλο και περισσότερους φίλους, όπως αποδεικνύεται από την προσέλευση και στην περιοχή μας πολλών ανθρώπων που αγαπούν το περπάτημα και το τρέξιμο στο βουνό. Σ’ αυτήν εντάσσεται η ανάδειξη και πιστοποίηση του εντυπωσιακού δικτύου των ορεινών μονοπατιών του τόπου μας.
Μάλιστα, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα γίνει στο Μέτσοβο Πανελλήνια Συνάντηση για τα μονοπάτια, στην οποία αναφέρθηκε χθες ο αρμόδιος για το θέμα περιφερειακός σύμβουλος Ηλίας Γκαρτζονίκας.

Δίκτυο μονοπατιών
Στόχος της Περιφέρειας Ηπείρου είναι να καταστεί η περιοχή μας τουριστικός προορισμός και για τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητη η αξιοποίηση του μεγάλου συγκριτικού της πλεονεκτήματος που δεν είναι άλλο από το φυσικό περιβάλλον, το οποίο είναι κατά βάση ορεινό και εντυπωσιακό!
Μία λοιπόν από τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο σχεδιασμός ενός δικτύου μονοπατιών με την ονομασία «Epirus Trail», η οποία ξεκίνησε από το 2015. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα περιπατητικό δίκτυο μήκους 380 χλμ. περίπου που περιλαμβάνει μονοπάτια στις περιοχές Κόνιτσας, Ζαγορίου, Μετσόβου, Βορείων και Κεντρικών Τζουμέρκων. Η αποτύπωση και καταγραφή τους βασίζεται και αναδεικνύει τις παλιές οδικές αρτηρίες μέσω των οποίων οι Ηπειρώτες μετακινούνταν για αιώνες στην ενδοχώρα, σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ή το εξωτερικό.
Η σύνδεση των πεζοπορικών μονοπατιών θα αποτελέσει ένα ενιαίο, λειτουργικό και ασφαλές δίκτυο, ώστε να αναπτυχθεί ο πεζοπορικός τουρισμός στην Ήπειρο με την προσέλκυση ξένων πεζοπόρων.

Με σταθερό βήμα…
Με αφορμή την 3η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών που θα γίνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Μέτσοβο, στο οποίο υπάρχει σήμερα η πρώτη πιστοποιημένη ορεινή διαδρομή της Ηπείρου, το μονοπάτι «Ursa Trail» ή αλλιώς «τα χνάρια της αρκούδας», ο περιφερειακός σύμβουλος και υπεύθυνος εκ μέρους της Διεύθυνσης Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου για το «Epirus Trail» Ηλίας Γκαρτζονίκας τόνισε χθες για την προσπάθεια που γίνεται πως «πρέπει το βήμα να είναι σταθερό, μικρό και κάθε τόσο να κοιτάμε πίσω για να διαπιστώνουμε αν βαδίζουμε στο σωστό δρόμο».
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο πεζοπορικός τουρισμός, ο οποίος πριν από λίγα χρόνια δεν είχε τη θέση που του αναλογούσε, αναπτύσσεται πλέον και στη χώρα μας με γοργούς ρυθμούς. Ενδεικτικά, την περασμένη χρονιά έγιναν σε μονοπάτια της Ελλάδας 250 ορεινοί αγώνες, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε Σαββατοκύριακο διεξάγονται 20 αγώνες σε παραδοσιακά μονοπάτια της χώρας, τα οποία βγαίνουν ξανά στο φως και αξιοποιούνται», και πρόσθεσε πως στην Ήπειρο έρχονται πλέον πεζοπόροι απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες!
«Στόχος της Περιφέρειας είναι η ανάδειξη όλου του παραδοσιακού δικτύου της Ηπείρου ώστε αυτά να αποτελέσουν ένα ενιαίο σύνολο που θα μπορέσουμε να το δώσουμε στον κόσμο», σημείωσε ο κ. Γκαρτζονίκας.

Ζητούμενο η ασφάλεια
Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που αναμένεται να τεθούν στην επικείμενη Πανελλήνια Συνάντηση του Μετσόβου είναι και τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λαμβάνονται κατά τις πεζοπορικές διαδρομές, ώστε να αποφεύγονται ατυχήματα όπως αυτά που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα στα βουνά του Ζαγορίου, τα οποία στοίχισαν ανθρώπινες ζωές.
Ερωτηθείς σχετικά, ο Ηλίας Γκαρτζονίκας είπε πως η μεγαλύτερη έγνοια όσων προβάλλουν σήμερα τα ορεινά μονοπάτια είναι αυτοί που θα τα περπατήσουν να γυρίσουν υγιείς στα σπίτια τους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η έννοια της πιστοποίησης των μονοπατιών δεν είναι τίποτε άλλο από το να μπορέσουμε να τα κάνουμε πιο ασφαλή. Φυσικά, δεν είναι… άσφαλτος έξω από τα σπίτια μας, γι’ αυτό κι ενέχουν πάντα έναν μικρό κίνδυνο. Άρα, ο επισκέπτης και πεζοπόρος πρέπει να διακατέχεται από την κουλτούρα των μονοπατιών, γιατί δεν είναι απλώς περπάτημα σε μία γραμμή. Αυτό το πεδίο τώρα μπαίνει στις βάσεις του στην Ελλάδα και συναντήσεις όπως η επικείμενη διαμορφώνουν το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινηθούμε» και πρόσθεσε πως «πάνω απ’ όλα ο πεζοπόρος πρέπει να είναι ενημερωμένος και να ξέρει τι πάει να κάνει στο βουνό».

Μεγάλη συμμετοχή
Για την 3η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών που διοργανώνεται αύριο και την Κυριακή στο Μέτσοβο από την Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με τις Οργανωτικές Ομάδες των «Ursa Trail» και «Epirus Trail» είναι μεγάλο το ενδιαφέρον. Έχουν δηλωθεί περισσότερες από 130 συμμετοχές, από τις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου, αλλά και από Ξάνθη, Υμηττό, Αίγινα, Καστοριά, Καρδίτσα, Νέο Μαρμαρά, πεδιάδα Φιλίππων, Αμοργό, Πάρο, Βυτίνα, περιοχές της Πελοποννήσου, Νότιο Πήλιο, Καβάλα, Χαλκιδική κλπ., ενώ αναμένεται να παραβρεθεί και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πεζοπόρων (ERA) Boris Micic.
Σ’ αυτήν θα γίνουν εννέα εισηγήσεις και 26 συνολικά παρουσιάσεις πιστοποιημένων και υπό πιστοποίηση μονοπατιών, με την Περιφέρεια Ηπείρου να προβάλλει το δικό της πρόγραμμα για τον πεζοπορικό τουρισμό, ο οποίος ήδη, σύμφωνα με τον κ. Γκαρτζονίκα, συναντά μεγάλη ανταπόκριση στις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού που έχει συμμετάσχει τα τελευταία δύο χρόνια.