Αν ισχύσει το ένα προς εκατό έναντι του πληθυσμού κάθε περιοχής…

Η Ήπειρος ως Περιφέρεια «έκλεισε» πλέον για πρόσφυγες – μετανάστες;

- Αυτή τη στιγμή οι φιλοξενούμενοι στην περιοχή μας ανέρχονται σε 3.500 άτομα - Σύσκεψη χθες στα Γιάννενα όλων των εμπλεκόμενων φορέων

- Διαβεβαιώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου για δίκαιη κατανομή ανά τη χώρα

PROSFYGES KATSIKAS LEOFOREIO

• Είναι αυτή τη στιγμή το πιο φλέγον πρόβλημα με το οποίο δίνει μάχη η Κυβέρνηση προκειμένου να το αντιμετωπίσει. Παράλληλα, προκαλεί τις μεγαλύτερες αντιδράσεις και την περισσότερη ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες όπως είναι αυτή της Ηπείρου, που σηκώνει ήδη, εδώ και καιρό, ένα βάρος δυσανάλογο των δυνατοτήτων της.
Ο λόγος για το προσφυγικό – μεταναστευτικό το οποίο τείνει να πάρει διαστάσεις… τυφώνα σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά του! Το θέμα απασχολεί έντονα και την περιοχή μας και συζητήθηκε εκτενώς χθες σε σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.
Στο μεταξύ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μίλησε για κατανομή προσφύγων σε κάθε Περιφέρεια ανάλογα με τον πληθυσμό της. Κάτι που σημαίνει ότι η Ήπειρος έχει πλέον «κλείσει», αφού φιλοξενεί περισσότερους ξεριζωμένους από αυτούς που της αντιστοιχούν!

Εκρηκτική η κατάσταση!..
Μάταια προσπαθεί να αποσυμφορήσει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου η Κυβέρνηση, με ισότιμη κατανομή των προσφύγων και μεταναστών στις Περιφέρειες. Τα μαντάτα που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι συνεχή, καθότι από τη μία πλευρά τα νησιά έχουν ξεπεράσει τα όριά τους και από την άλλη έρχεται αντιμέτωπη με τις τοπικές αντιδράσεις, όπου οι Δήμαρχοι με τους Περιφερειάρχες σηκώνουν τα χέρια ψηλά.
Οι ροές έχουν φτάσει στο «κόκκινο», αφού κατά μέσο όρο καταφθάνουν καθημερινά από την Τουρκία στην Ελλάδα 200 άτομα περίπου. Κάπως έτσι, το ζήτημα εξελίσσεται σε «βόμβα», με την κατάσταση πλέον να είναι εκρηκτική σε αρκετούς Νομούς που αναμένεται να δεχθούν πρόσφυγες.

Σύσκεψη στα Γιάννενα
Όσον αφορά στο προσφυγικό, τα Γιάννενα και η Ήπειρος σηκώνουν εδώ και πολύ καιρό ένα πολύ μεγάλο βάρος. Χθες έλαβε χώρα στο Δημαρχείο Ιωαννίνων η μηνιαία συνάντηση όλων των εμπλεκομένων φορέων (φωτό), στο πλαίσιο της οποίας έγινε αναλυτική συζήτηση για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην περιοχή μας. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Ιωαννίνων, Πωγωνίου, Κόνιτσας και Ζηρού, των περιοχών δηλαδή όπου υπάρχουν δομές φιλοξενίας, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Γιάννης Αιβατίδης, η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και των ΜΚΟ.

3.500 πρόσφυγες…
Στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης έγινε ενδελεχής ενημέρωση για την κατάσταση στην Ήπειρο, όπου σήμερα φιλοξενούνται 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες, σε οργανωμένα Κέντρα όπως αυτά του Κατσικά, της πρ. Παιδόπολης «Αγία Ελένη» και της Φιλιππιάδας, σε ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και σε μισθωμένα διαμερίσματα, ενώ παρουσιάστηκαν διεξοδικά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι Δήμοι, τα οποία είναι σοβαρά. Παράλληλα, υπήρξε ενημέρωση για τη λειτουργία και τον προγραμματισμό του Αυτοτελούς Κλιμακίου Ασύλου Ιωαννίνων όπως και ενημέρωση για την συγκρότηση των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών που συγκροτούν οι Δήμοι.
Εκείνο που κυρίως επισημάνθηκε είναι η ανάγκη για πληρέστερη ενημέρωση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως και των τοπικών κοινωνιών, τόσο για νέες μετακινήσεις προσφύγων όσο και για άλλες πρωτοβουλίες που μπορεί να δρομολογηθούν, ώστε όλοι να είναι έτοιμοι για να συμβάλλουν προκειμένου να μην προκαλούνται προβλήματα.

Περάσαμε το όριο!
Στο μεταξύ, δύο διαβεβαιώσεις σχετικά με το προσφυγικό έδωσε χθες, κατά την ενημέρωση των συντακτών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Πρώτο και κυριότερο, ότι τίθενται συγκεκριμένα όρια στον αριθμό των προσώπων που θα μεταφερθούν σε κάθε περιοχή, με τον κ. Πέτσα να τονίζει πως σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι πάνω από 1% του πληθυσμού ανά Περιφέρεια. Αυτό για την Ήπειρο σημαίνει ότι έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των εδώ φιλοξενούμενων! Αν λάβει μάλιστα κανείς υπόψη ότι αυτή τη στιγμή 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στην περιοχή μας που έχει πληθυσμό -με βάση την απογραφή του 2011- περίπου 336.000 κατοίκους, αντιλαμβάνεται ότι πρακτικά έχει ξεπεραστεί το όριο που θέτει η Κυβέρνηση!
Κατά δεύτερον, ο κ. Πέτσας είπε ότι ενισχύονται οι υποδομές και οι υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της έκτακτης φιλοξενίας. Τέλος, έκανε γνωστό πως προωθείται, επίσης, η κατασκευή νέων κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ