«Βουνό» τα προβλήματα και οι εκκρεμότητες που βρήκε μπροστά της

Η νέα Διοίκηση της ΔΕΥΑΙ προσπαθεί να συμμαζέψει τα… ασυμμάζευτα!

- «Θα βάλουμε τάξη», υποσχέθηκε χθες ο Άρης Μπαρτζώκας - Ακυρώνεται ο διαγωνισμός αποκομιδής της λυματολάσπης

- «Γέφυρα» συνεννόησης με τον Δήμο Ζίτσας - Σκληρή απάντηση της παράταξης Γκόντα στον Θ. Μπέγκα

DEYAI SHMA PORTA 6 11 19

• Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να μαζέψει τα… ασυμμάζευτα έχει επιδοθεί η νέα Διοίκησης της ΔΕΥΑΙ, η οποία συμπλήρωσε ένα μήνα στο τιμόνι της επιχείρησης και ήδη έχει λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον της. Φυσικά, τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα και θα απαιτηθεί πολλή δουλειά ώσπου να επιλυθούν προβλήματα και εκκρεμότητες που ταλανίζουν εδώ και χρόνια τη ΔΕΥΑΙ και κατ’ επέκταση τους πολίτες.
Έναν μικρό απολογισμό έκανε χθες ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Άρης Μπαρτζώκας, περιγράφοντας παράλληλα με γλαφυρό τρόπο τις… αμαρτίες που συνάντησε τον πρώτο μήνα της θητείας του, ενώ έθεσε και τους στόχους για το μέλλον. Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουν η ανακοίνωση ακύρωσης του διαγωνισμού αποκομιδής της λυματολάσπης από τον Βιολογικό Καθαρισμό Ιωαννίνων, αλλά και η συνάντηση με στελέχη του Δήμου Ζίτσας, ο οποίος βρίσκεται εδώ και καιρό σε δικαστική διαμάχη με τη ΔΕΥΑΙ για το συγκεκριμένο θέμα.
Στο μεταξύ, σκληρή επίθεση κατά της παράταξης Μπέγκα εξαπέλυσε χθες η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» του Νίκου Γκόντα, κατηγορώντας την πως φεύγοντας, άφησε συντρίμμια στην επιχείρηση!
Αργά το απόγευμα εξέδωσε ανακοίνωση και η παράταξη «Ενότητα Πολιτών» του Θ. Μπέγκα, κάνοντας λόγο για μεγαλοστομίες και ανέξοδες εξαγγελίες του Προέδρου της ΔΕΥΑΙ.

Διαχειριστικός έλεγχος
«Βρήκαμε στη ΔΕΥΑΙ τόσα προβλήματα που δε μπορούσαμε ούτε να τα φανταστούμε. Θα μπουν όμως σε σειρά», ανέφερε χθες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Πρόεδρος της επιχείρησης Άρης Μπαρτζώκας.
Όπως είπε, η νέα Διοίκηση θα πραγματοποιήσει διαχειριστικό έλεγχο της ΔΕΥΑΙ για την τριετία 2017 – 19 προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης που παρέλαβε. Μέχρι το 2016 είχε ελεγχθεί η επιχείρηση από δημόσιες αρχές και αναμένεται το σχετικό πόρισμα. Επίσης, έκανε γνωστό πως στο εξής οι τεχνικές υπηρεσίες της ΔΕΥΑΙ και του Δήμου θα είναι σε απόλυτο συντονισμό και συνεργασία για την εκτέλεση έργων ώστε να αποφεύγεται το «ράβε - ξήλωνε», ενώ άμεσα θα γίνει κοινή σύσκεψη και των οικονομικών υπηρεσιών καθώς υπάρχουν εκατέρωθεν χρέη, αμφισβητούμενα μάλιστα, ώστε να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο και να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Η λυματολάσπη
Ο κ. Μπαρτζώκας τόνισε χθες ότι με απόφαση της νέας Διοίκησης ακυρώνεται ο διαγωνισμός αποκομιδής της λυματολάσπης του Βιολογικού Καθαρισμού, καθώς έχουν διαπιστωθεί σοβαρά προβλήματα τόσο στη συγγραφή της σχετικής διακήρυξης όσο και στη συγκρότηση της Επιτροπής διαγωνισμού, που πρέπει να αποτελείται κανονικά από πτυχιούχους μηχανικούς.
Ανέφερε ότι έγινε ογκομέτρηση της λυματολάσπης που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού και διαπιστώθηκε ότι η ποσότητά της ανέρχεται σε 16.000 κυβικά μέτρα! Όπως είπε, ο νέος διαγωνισμός θα προκηρυχθεί με βάση τον όγκο και όχι το βάρος το οποίο μεταβάλλεται συχνά από τις καιρικές συνθήκες.

«Γέφυρες» με Δήμο Ζίτσας!
Η λυματολάσπη αποτελεί σημείο τριβής της ΔΕΥΑΙ με τον Δήμο Ζίτσας, με τον οποίο η νέα Διοίκηση έχει ξεκινήσει επαφές προκειμένου να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις και να αποφευχθούν οι δικαστικές περιπέτειες.
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο Ζίτσας συνάντηση του κ. Μπαρτζώκα, του Αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΙ Στέφανου Μάντζιου και του Γενικού Διευθυντή Νίκου Σωτηριάδη με τον Δήμαρχο Μιχάλη Πλιάκο, τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Φώτη Ράρρα και τον εκπρόσωπο του Δήμου στον ΣΥΔΛΙ Παναγιώτη Λιάκο. Το κλίμα ήταν θετικό και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη λειτουργία του εργοστασίου του Βιολογικού και στο αποχετευτικό δίκτυο ακαθάρτων της Ελεούσας, ενώ συμφωνήθηκε πως σύντομα θα υπάρξει και νέα συνάντηση.

Χρέη, υποδομές, ΑμεΑ
Ο νέος Πρόεδρος έκανε επίσης γνωστό χθες ότι η ΔΕΥΑΙ προχώρησε ήδη σε ρύθμιση των χρεών της προς τη ΔΕΗ και θα αναζητήσει ανάλογη λύση και για τις οφειλές της προς τον ΣΥΔΛΙ. Ως προς το ενδεχόμενο ενοποίησης ΔΕΥΑΙ και ΣΥΔΛΙ ο κ. Μπαρτζώκας είπε ότι είναι κάτι που θα εξεταστεί σε συνεργασία και με τους Δήμους Δωδώνης και Ζίτσας που μετέχουν στον Σύνδεσμο.
Παράλληλα, σημείωσε πως επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις στις πηγές Κρύας και δεσμεύτηκε πως θα γίνει άμεσα προσπάθεια να τεθεί σε λειτουργία το αντλιοστάσιο αλλά και η δεξαμενή που βρίσκεται στον Άγιο Ιωάννη, ενώ προανήγγειλε πλήρη αναδιοργάνωση στο εργοτάξιο και την αποθήκη της ΔΕΥΑΙ.
Αναφερόμενος στους τρεις εργαζόμενους ΑμΕΑ, ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξαν αποφάσεις για απόλυσή τους καθώς οι συμβάσεις λήγουν τον Ιανουάριο και τόνισε ότι θα ληφθεί εκ νέου απόφαση για το μέλλον τους στον σωστό χρόνο και με τις σωστές προϋποθέσεις.
Σχετικά με την εθελούσια έξοδο πέντε εργαζομένων που δεν προχώρησε, καταλόγισε βαρύτατες ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση που, από τη σπουδή της, όπως είπε, τους οδήγησε σε σοβαρές περιπέτειες.

Τιμολογιακή πολιτική
Πλήθος αιτημάτων πολιτών των τελευταίων πέντε ετών παρέλαβε αναπάντητα η νέα Διοίκηση, με τον Άρ Μπαρτζώκα να δεσμεύεται πως θα εξεταστούν και θα απαντηθούν όλα.
Τέλος, υπενθύμισε ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου ισχύει η απόφαση για ρύθμιση χρεών των πολιτών προς την ΔΕΥΑΙ, ενώ παίρνει παράταση μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020 η ευνοϊκή ρύθμιση για συνδέσεις με το αποχετευτικό δίκτυο και σημείωσε πως στόχος είναι να υπάρξει μία νέα τιμολογιακή πολιτική προς όφελος των πολιτών, αυτό όμως θα γίνει στη βάση οικονομοτεχνικής μελέτης.

Σκληρή απάντηση
Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα απάντησε η παράταξη Ν. Γκόντα στις αιτιάσεις της πλευράς του πρ. Δημάρχου Θωμά Μπέγκα για τη νέα Διοίκηση της ΔΕΥΑΙ.
«Η σημερινή διοίκηση καλείται να μαζέψει τα συντρίμμια που άφησε φεύγοντας η «παρέα» Μπέγκα – Χρυσοστόμου και να είναι σίγουροι πως θα τα καταφέρει», σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της. Για το θέμα των ΑμεΑ συμβασιούχων αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εντελώς παράνομα, στην ημέρα ορκωμοσίας του νέου δημοτικού συμβουλίου η απερχόμενη διοίκηση υπέγραφε τις νέες συμβάσεις των συγκεκριμένων εργαζομένων, χωρίς να διασφαλίζεται και να νομιμοποιείται αυτή η σχέση εργασίας ενώ η σύμβασή τους λήγει στις 13-01-2020».
Σύμφωνα με την παράταξη Γκόντα, «η νέα Δημοτική Αρχή και η νέα Διοίκηση της ΔΕΥΑΙ, ούτε ανάλγητη είναι, ούτε όμως θα αγνοήσει τη νομιμότητα των διαδικασιών όπως κατά κόρον έκανε η προηγούμενη διοίκηση». Καταλήγοντας, σημειώνει με έμφαση ότι «η επιλεκτική ευαισθησία της παράταξης Μπέγκα και του ίδιου του πρώην Δημάρχου καθόλου δεν βοηθούν στο να μπει στο δρόμο της κανονικότητας η ΔΕΥΑΙ», ενώ για το θέμα της λυματολάσπης συνιστά υπομονή και αυτοσυγκράτηση για όσα θα ακολουθήσουν.

Η παράταξη Μπέγκα
Τα όσα ανέφερε στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο νέος Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Α. Μπαρτζώκας σχολίασε με χθεσινοβραδινή ανακοίνωσή της η παράταξη Μπέγκα, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «η μεθοδευμένη ακύρωση του διαγωνισμού της διαχείρισης της αποθηκευμένης λυματολάσπης με τη μέθοδο της απομάκρυνσης, θα συμπαρασύρει και την ολοκλήρωση του έργου της επέκτασης – αναβάθμισης του τριτοβάθμιου βιολογικού καθαρισμού, ο διαγωνισμός του οποίου βρίσκεται στη φάση υπογραφής της σύμβασης.
»Οι αποφάσεις αυτές θα προκαλέσουν πιθανή απώλεια για τον τόπο δύο εκ των πιο σημαντικών περιβαλλοντικών έργων που μελέτησε και έφτασε σε φάση υλοποίησης η Δημοτική μας Αρχή».