Απέραντος σκουπιδότοπος η χώρα μας…

Η αξιοποίηση των απορριμμάτων θα φέρει έσοδα στους Δήμους!

- Και πάνω απ’ όλα θα προστατευθούν Υγεία και Περιβάλλον
- Ακόμη και τα βαριά αντικείμενα έχουν την… αξία τους!

TZABELLA KANAPES

Έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει η Ελλάδα για να φτάσει τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στο θέμα της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων, που όχι μόνο βοηθά στην προστασία της Υγείας και του Περιβάλλοντος, αλλά αποφέρει έσοδα στους Δήμους, τα οποία ανταποδοτικά επιστρέφουν στους πολίτες.
Και μπορεί εδώ στην Ήπειρο σε γενικές γραμμές η κατάσταση να είναι σαφώς καλύτερη, να έχουν κλείσει οι χωματερές και να έχει τεθεί σε λειτουργία (με τα όποια προβλήματα προκύπτουν) το εργοστάσιο επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι, ωστόσο σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας, ακόμη οι τοπικοί φορείς… ψάχνουν πού θα πάνε τα σκουπίδια!
«Αποκαρδιωτική κατάσταση»!
Μάλιστα ο ίδιος ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκης πριν λίγο καιρό όταν παρουσίασε τις προτεραιότητές του για τη διαχείριση των αποβλήτων, έκανε λόγο για «αποκαρδιωτική κατάσταση», αφού η Ελλάδα, με ποσοστό 18,9% κατέχει την 24η θέση στην Ε.Ε. όσον αφορά την ανακύκλωση, είναι δεύτερη στην ταφή απορριμμάτων με 80%, οι παράνομες χωματερές ξεπερνούν τις 50, καταγράφεται χαμηλή απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ για έργα διαχείρισης στερεών απορριμμάτων (έχουν συμβασιοποιηθεί μόλις 230 εκατ. ευρώ από τα 940 εκατ.)…
Τα βαριά αντικείμενα…
Πόσες φορές δεν βλέπουμε έξω από κάδους απορριμμάτων, πολίτες να έχουν αφήσει βαριά αντικείμενα παλιές ηλεκτρικές συσκευές, ή έπιπλα που θέλουν να τα ξεφορτωθούν; Πολύ συχνά και μάλιστα εάν δεν περάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα η υπηρεσία του Δήμου να τα μαζέψει, μένουν στο σημείο εμποδίζοντας τους πεζούς και μολύνοντας το περιβάλλον. Κι όμως η αποκατάσταση και επαναχρησιμοποίησή τους, καθώς και η ανακύκλωση των υλικών που περιέχουν μπορούν να δημιουργήσουν νέες επενδυτικές ευκαιρίες και θέσεις εργασίας, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, στην οποία δίνει έμφαση η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κι αυτό όταν κάθε χρόνο παράγονται 19 εκατ. τόνοι από ογκώδη απορρίμματα, εκ των οποίων το 60% καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής!
Η Μ. Σπυράκη
Ενδιαφέροντα συμπεράσματα προέκυψαν από εκδήλωση που πραγματοποίησε η ευρωβουλευτής Ν.Δ.-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είχε θέμα: «Η κυκλική οικονομία στις πόλεις: Πως αξιοποιούμε τα ογκώδη απορρίμματα» .
Στην συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG ENVI), την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Φινλανδίας, δίκτυα πόλεων (ACR+) και φορείς υλοποίησης έργων διαχείρισης απορριμμάτων (URBANREC) και ανακύκλωσης (Paper).
Η Μ. Σπυράκη, ως κεντρική ομιλήτρια υπογράμμισε τις ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας που δημιουργεί η σωστή διαχείριση των ογκωδών απορριμμάτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Έκανε ειδική αναφορά στην Κυκλική Οικονομία 2.0, τη νέα πρωτοβουλία που αναμένεται να ανακοινώσει εντός του 2020 η Κομισιόν, μέσω της οποίας μπορεί να προωθηθεί περαιτέρω η αποκατάσταση και επαναχρησιμοποίηση ογκωδών απορριμμάτων. Παράλληλά, προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εντείνει τις προσπάθειες για να γεφυρωθεί η απόσταση στη διαχείριση των απορριμμάτων μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Φινλανδία, όπου όλα τα ογκώδη απορρίμματα επαναχρησιμοποιούνται ή τα στοιχεία τους ανακυκλώνονται, και συνολικά η ταφή των απορριμμάτων είναι στο 0% και την Ελλάδα, όπου 78% του συνόλου των απορριμμάτων καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής.
Δυο προτάσεις
Έντονος ήταν ο προβληματισμός των ομιλητών σχετικά με το πόσο γρήγορα μπορούν οι πόλεις να εφαρμόσουν τέτοια προγράμματα, ενώ όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στο ρόλο των καταναλωτών.
Ειδικότερα συζητήθηκαν δύο προτάσεις με ενδιαφέρον:
- Να δοθούν κίνητρα στους καταναλωτές, όπως η μείωση του ΦΠΑ σε επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα.
-Να εγγυώνται οι κατασκευαστές των ανακυκλωμένων και φιλικών προϊόντων μέσω της πιστοποίησης και επισήμανσης την ποιότητα τους.