Χωρίς Πράξεις εφαρμογής παραμένουν αρκετές περιοχές...

Το Σχέδιο Πόλης «πονοκέφαλος» για τη Δημοτική Αρχή στα Γιάννενα!

- Από καιρό έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες στους λόφους Βελισσαρίου και Τσιλίκη αλλά και στο Νεοχωρόπουλο, όμως ακόμα να γίνουν οι προβλεπόμενες υποδομές

POLEODOMIKO SXEDIO

• «Πονοκέφαλο» για κάθε Δημοτική Αρχή στα Γιάννενα αποτελεί τα τελευταία χρόνια η Πράξη Εφαρμογής Σχεδίου Πόλης σε διάφορες περιοχές και γειτονιές του Λεκανοπεδίου οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά σε πληθυσμό και αντιμετωπίζουν κατ’ επέκταση και αυξημένες ανάγκες για βασικές αστικές υποδομές.
Σε πολλές περιπτώσεις το θέμα έχει ολοκληρωθεί διαδικαστικά. Οι κάτοικοι έχουν καταβάλλει τις οφειλές τους και έχει γίνει μεταγραφή στο Κτηματολόγιο. Απομένει λοιπόν να εκτελεστούν τα αναγκαία έργα υποδομής, τα οποία όμως χρονίζουν προκαλώντας εύλογες διαμαρτυρίες από πλευράς των Γιαννιωτών.
Εδώ επομένως υπάρχει άλλο ένα «στοίχημα» που καλείται να κερδίσει η νέα Δημοτική Αρχή του Μωυσή Ελισάφ μέσα στην τρέχουσα τετραετία, πριν δηλαδή λήξει η θητεία της.

Έργα υποδομής
Τι σημαίνει όμως η Πράξη Εφαρμογής του Σχεδίου Πόλης για μία περιοχή που αναπτύχθηκε επί χρόνια, συχνά χωρίς κανόνες; Συνεπάγεται την εκτέλεση έργων υποδομής που βελτιώνουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, όπως διανοίξεις και ασφαλτοστρώσεις οδών, κατασκευή πεζοδρομίων, δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, φωτισμός κοινόχρηστων χώρων και δρόμων κλπ.. Η καθυστέρησή της λοιπόν δικαιολογημένα προκαλεί την αγανάκτηση των δημοτών.
Στα Γιάννενα, όπως αναφέρει στον «Π.Λ.» πολίτης που γνωρίζει καλά το θέμα, οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές εισέπραξαν αρκετά εκατομμύρια ευρώ από τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε διάφορες περιοχές, οι οποίοι εξόφλησαν τις απαιτούμενες υποχρεώσεις. Ωστόσο, τα χρήματα αυτά δεν τα διέθεσαν για έργα υποδομής στις εν λόγω περιοχές, αλλά τα ξόδεψαν σε άλλους σκοπούς!

Οι δύο λόφοι
Αυτό ακριβώς ισχύει για τον λόφο Βελισσαρίου και το λόφο Τσιλίκη, δηλαδή για την περιοχή μεταξύ των οδών Δωδώνης, Δομπόλη, Λαμπρίδη και Απολλωνίας, στην οποία η Πράξη Εφαρμογής εκκρεμεί παρόλο που έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες.
Παρά την τακτοποίηση των οικονομικών υποχρεώσεων των κατοίκων της και ενώ υπάρχει εγκεκριμένο σχέδιο πολεοδομικής μελέτης, τα αναγκαία έργα υποδομής παραμένουν στα… χαρτιά, με την εκάστοτε Δημοτική Αρχή, καθώς τα χρήματα που εισπράχθηκαν έχουν διατεθεί για αλλότριους σκοπούς, να αναζητά κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ ή άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων προκειμένου να κάνει έστω το ελάχιστο που είναι η αρχική διάνοιξη οδών.

Και το Νεοχωρόπουλο…
Στα… χαρτιά παραμένει η Πράξη Εφαρμογής Σχεδίου Πόλης και στο Νεοχωρόπουλο, όπως έγραψε ήδη ο «Π.Λ.», με τους κατοίκους της περιοχής να τονίζουν πως, παρόλο που έχει ολοκληρωθεί το διαδικαστικό μέρος εδώ και χρόνια και οι ίδιοι έχουν πληρώσει αυτά που όφειλαν, ο Δήμος Ιωαννιτών δεν έχει προχωρήσει σε ολοκλήρωσή της.
Έτσι, αρκετοί δρόμοι είναι ακόμα κλειστοί, σε άλλους έχουν γίνει παραβιάσεις των προβλεπόμενων ορίων και όλη αυτή η κατάσταση ουσιαστικά έχει καταδικάσει το Νεοχωρόπουλο να παραμείνει στο παρελθόν.
Ζητούν λοιπόν από τη νέα Δημοτική Αρχή να κάνει ό,τι δεν έκαναν οι προηγούμενες, δηλαδή να ασχοληθεί με το θέμα και να ολοκληρώσει την Πράξη Εφαρμογής στην περιοχή!