Νέο μήνυμα Κ. Μητσοτάκη προς Ε. Ράμα:

Σημαντική μας προτεραιότητα η προστασία των Β/Ηπειρωτών

- Η Κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα στην Ελληνική Μειονότητα σε όλα τα ζητήματα, διαβεβαίωσε χθες ο Πρωθυπουργός τους Προέδρους «ΟΜΟΝΟΙΑ» και ΚΕΑΔ

MHTSOTAKHS OMONOIA 13 11 19

• Προσδοκίες ότι ίσως έχει έρθει η ώρα, ώστε η Αλβανία να σεβαστεί τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, προκύπτουν από τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με στελέχη της στο Μέγαρο Μαξίμου.
Την αντιπροσωπεία των Βορειοηπειρωτών αποτελούσαν ο Πρόεδρος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» Βασίλης Κάγιος, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες και ο Πρόεδρος του Παραρτήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Χειμάρρας Βασίλης Μπιλέρης.
Ο κ. Μητσοτάκης, μετά την εκτενή ενημέρωση που είχε από τα τρία μέλη της Αντιπροσωπείας, τόνισε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της Εθνικής Μειονότητας, εκφράζοντας με τη σειρά του την ελπίδα πως οι πρόσφατες διαβεβαιώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, για διευθέτηση των εκκρεμών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η Μειονότητα θα μετατραπούν και σε πράξη. Φρόντισε όμως να στείλει για μια ακόμη φορά «μήνυμα» στους γείτονες, λέγοντας πως «η πρόοδος και η ευημερία της μειονότητας είναι σημαντική προτεραιότητα και κορυφαίο σημείο της ατζέντας των σχέσεων και του διαλόγου της Ελλάδας με την Αλβανία, ενώ εντάσσεται στο πλέγμα των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής προοπτικής».
Τα τρία στελέχη της Ελληνικής Μειονότητας, παρέθεσαν στον Πρωθυπουργό «κατάλογο» με τις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ομογενείς στην Αλβανία, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον σε δύο, η αντιμετώπιση των οποίων πρέπει να γίνει άμεσα.

Αυτοπροσδιορισμός και περιουσιακό
Το πρώτο αφορά το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, στο πλαίσιο της εφαρμοστικής νομοθεσίας του νόμου - πλαισίου για την προστασία των μειονοτήτων στη γειτονική χώρα, που έπρεπε ήδη να έχει υιοθετηθεί, αλλά και ενόψει της απογραφής του πληθυσμού που έχει οριστεί για το 2020.
Το δεύτερο ζήτημα αφορά το περιουσιακό με έμφαση στις εξελίξεις που διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό στη Χειμάρρα.
Σύμφωνα με τα τρία στελέχη, οι μεθοδεύσεις για την αρπαγή των περιουσιών, επηρεάζει άμεσα την ικανότητα επιβίωσης των μελών της μειονότητας στις πατρογονικές τους εστίες.

Ευρεία λίστα
Εκτός αυτών, η συζήτηση περιλάμβανε ευρεία λίστα θεμάτων, όπως για την εκπαίδευση, τη χρήση της ελληνικής γλώσσας, τις συντάξεις και το βοήθημα των ανασφάλιστων, ενώ τέθηκε προς εξέταση και η δυνατότητα υποστήριξης ομογενών επιχειρηματιών που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Αλβανία.

Επίσκεψη στη Β. Ήπειρο
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε επίσης πως οι υποσχέσεις Ράμα για να γίνουν συγκεκριμένα βήματα προόδου, αφορούν και τα υπόλοιπα ζητήματα που σχετίζονται με τις διμερείς σχέσεις, ενώ σημαντική από σημειολογική άποψη είναι η υπόσχεσή του -ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση των τριών στελεχών- να επισκεφθεί περιοχές στις οποίες ζει η Ελληνική Μειονότητα.