Ορισμένοι παραγωγοί εξακολουθούν να αγνοούν τους Νόμους

Τόνοι παράνομου τσίπουρου έπεσαν στα χέρια του Τελωνείου Ιωαννίνων!

- Στο αποκορύφωμά της βρίσκεται η διαδικασία απόσταξης σ’ όλη την Ήπειρο, η οποία θα διαρκέσει ως τις 13 Δεκεμβρίου

- «Λαβράκι» έβγαλαν οι έφοδοι των Αρχών σε Γρανίτσα και Πράμαντα…

TSIPOYRO KAZANIA

• Βρισκόμαστε στον τελευταίο μήνα του φθινοπώρου και, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, «φωτιά» έχουν πάρει τα «καζάνια» και τα αποστακτήρια τσίπουρου σ’ όλη την Ήπειρο, η οποία εξάλλου φημίζεται ως περιοχή για την παραγωγή της.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εθνικό προϊόν με το οποίο πέρα από τις επιχειρήσεις, ασχολούνται και εκατοντάδες μικροί αμπελοκαλλιεργητές, οι οποίοι όμως φέτος παράγουν μέσα σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, καθώς επίκεινται αλλαγές στη σχετική νομοθεσία.
Ωστόσο, δε λείπουν ούτε αυτή τη φορά τα… παρατράγουδα, καθώς ορισμένοι παραγωγοί τσίπουρου επιλέγουν να κάνουν απόσταξη χωρίς να διαθέτουν τις απαιτούμενες νόμιμες άδειες. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις «λαθραίων» αποστάξεων που εντόπισε το Τελωνείο Ιωαννίνων στη Γρανίτσα και τα Πράμαντα κατάσχοντάς ολόκληρους τόνους ποτού!

Στο αποκορύφωμα…
Μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου θα διαρκέσει η φετινή περίοδος απόσταξης τσίπουρου στην Ήπειρο, πράγμα που σημαίνει ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι αυτή την περίοδο στο αποκορύφωμά της.
Ιδίως στα ορεινά χωριά της περιοχής μας τα πατροπαράδοτα ρακοκάζανα δουλεύουν νύχτα – μέρα, ενώ γύρω τους σε ορισμένες περιπτώσεις στήνονται ολόκληρα γλέντια, όπως επιτάσσει το έθιμο των τελευταίων δεκαετιών.
«Μυσταγωγία» αποτελεί για πολύ κόσμο η απόσταξη του τσίπουρου, για την οποία απαιτείται σήμερα η έγκαιρη έκδοση ειδικής άδειας απ’ τους αμπελοκαλλιεργητές, αλλά και το σφράγισμα των αδειοδοτημένων καζανιών από τις Τελωνειακές Αρχές και οι έλεγχοι όσο πάνε και γίνονται πιο αυστηροί, αφού και σ’ αυτό τον τομέα διαπιστώνεται μεγάλη παράνομη δραστηριότητα.

Αβέβαιο το μέλλον
Πάντως, όπως έχει γράψει ήδη ο «Π.Λ.», η φετινή διαδικασία απόσταξης τσίπουρου συνεχίζεται μέσα σ’ ένα αβέβαιο περιβάλλον για το τι «μέλλει γενέσθαι» με την συγκεκριμένη παραγωγική δραστηριότητα, καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία για τη φορολογία του τσίπουρου, η οποία σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα πρέπει να εξισωθεί με τα άλλα αλκοολούχα ποτά. Αυτό συνεπάγεται μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για τους μικρούς παραγωγούς που θα κάνουν σχεδόν απαγορευτική την ενασχόλησή τους με το τσίπουρο!
Μάλιστα, ο Υπουργός Οικονομικών με επιστολή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε τη χορήγηση προθεσμίας για τη συμμόρφωση της ελληνικής νομοθεσίας μέχρι το τέλος της επόμενης αποσταγματικής περιόδου, δηλαδή μέχρι τις 31 Αυγούστου 2021, ενώ και ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε πρόσφατα τη λήψη μέτρων προστασίας και την ανάπτυξη του παραδοσιακού κλάδου παραγωγής τσίπουρου και Κρητικής τσικουδιάς.

Παράνομη απόσταξη
Κι ενώ το μέλλον του κλάδου μοιάζει πιο επισφαλές από ποτέ και ενδέχεται σε λίγα χρόνια η παραγωγή τσίπουρου να έχει περάσει αποκλειστικά στα χέρια των μεγάλων οινοποιητικών επιχειρήσεων, ορισμένοι «μικροί» εξακολουθούν να παραβαίνουν την ισχύουσα σήμερα νομοθεσία, προφανώς επιδιώκοντας ένα σημαντικό «μαύρο» κέρδος από την εμπορία του αποστάγματος που παράγουν.
Το Τελωνείο Ιωαννίνων όμως… καραδοκεί, ειδικά αυτή την περίοδο και διεξάγει εντατικούς ελέγχους για τον εντοπισμό πολιτών που αψηφούν τους νόμους. Συχνά δε οι έλεγχοι οδηγούν σε… λαβράκι, όπως συνέβη αυτές τις ημέρες σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, στη Γρανίτσα και τα Πράμαντα.

Κατέσχεσαν… τόνους!
Στην πρώτη περίπτωση υπάλληλοι του Τελωνείου συνοδεία δικαστικού υπαλλήλου έπιασαν επ’ αυτοφώρω πολίτη στη Γρανίτσα να κάνει απόσταξη τσίπουρου κρυμμένος σε αποθήκη, καθώς δεν διέθετε τη σχετική άδεια.
Η Υπηρεσία προχώρησε στην κατάσχεση του μηχανήματος απόσταξης, 1.200 λίτρων τσίπουρου και 600 κιλών σταφυλιού που προορίζονταν για απόσταξη, επειδή ο παραγωγός διέπραξε το αδίκημα της λαθρεμπορίας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, την οποία υπογράφει η Προϊσταμένη του Τελωνείου Γεωργία Νάστου.
Στη δεύτερη περίπτωση, υπάλληλοι του Τελωνείου εντόπισαν αποστακτικό μηχάνημα στο υπόγειο ταβέρνας στα Πράμαντα, μέσω του οποίου, όπως διαπιστώθηκε, είχαν βγάλει παράνομα 2.900 λίτρα τσίπουρο, το οποίο είχαν αποθηκευμένο μέσα σε έξι ανοξείδωτες δεξαμενές! Το Τελωνείο κατάσχεσε όλο το τσίπουρο όπως προβλέπει ο νόμος περί λαθρεμπορίας.