Πληθαίνουν τα κρούσματα αλλά και τα θύματα

Απατεώνες στα Γιάννενα γυροφέρνουν υπερήλικες!

Επικαλούνται μέχρι και ονόματα υπαρκτών γιατρών
Επιχείρησαν να εξαπατήσουν Γιαννιώτισσα με το «κόλπο» της σοβαρά τραυματισμένης κόρης της

NOSOKOMEIO XATZHKOSTA KARDIOLOGIKH

Σε «μάστιγα» για τους υπερήλικες και «πονοκέφαλο» για τις Αστυνομικές υπηρεσίες έχουν εξελιχθεί οι σπείρες που στήνουν «παγίδες» σε ανυποψίαστους πολίτες χρησιμοποιώντας ευφάνταστα σενάρια και διάφορες μεθόδους. Εφοριακοί, αστυνομικοί, υπάλληλοι της ΔΕΗ, δικηγόροι, είναι ορισμένες από τις «μεταμφιέσεις» των απατεώνων που έχουν καταγραφεί και στην Ήπειρο.
Παρά τις κατά καιρούς επιτυχίες της Αστυνομίας να εξιχνιάσει ορισμένες υποθέσεις και να οδηγήσει και κάποιους από τους δράστες στη Δικαιοσύνη, τα περιστατικά εξαπάτησης συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και άκρη να μη βρίσκεται καθώς οι «εγκέφαλοι» φαίνεται πως είναι αλλοπαδοί.
Άφιξη νέας σπείρας;
Το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως υπάρχει έξαρση του φαινομένου, καθώς ενδεχομένως να έχει αφιχθεί στα Γιάννενα κάποια νέα σπείρα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες είναι δεκάδες οι καταγγελίες που έχουν γίνει στην Αστυνομία. Θύμα μιας τέτοιας εξαπάτησης παρ΄ ολίγο να πέσει ηλικιωμένη Γιαννιώτισσα, η οποία όμως μετά το πρώτο σοκ που υπέστη στο τηλεφώνημα που της έγινε, γρήγορα κατάφερε να αποκτήσει τον αυτοέλεγχό της και να στείλει… αδιάβαστους τους δράστες.
Συγκεκριμένα η συμμορία είχε θέσει σε εφαρμογή για την εξαπάτησή της το κόλπο του βαρέως ατυχήματος. Η εξιστόρηση που ακολουθεί, έγινε στον «Πρωινό Λόγο» από την ίδια, είναι ενδεικτική του θράσους, αλλά και των μεθόδων που εφαρμόζουν.
Η… τραυματισμένη κόρη
Στην ηλικιωμένη, τηλεφώνησε γυναίκα μέλος της συμμορίας, κλαίοντας με λυγμούς προσποιήθηκε πως είναι η κόρη της, που δήθεν έπεσε και υπέστη συντριπτικό κάταγμα στο πόδι της.
Πριν καλά-καλά συνειδητοποιήσει η μητέρα τα όσα άκουγε στην άλλη γραμμή του τηλεφώνου, το ακουστικό από την δήθεν κόρη της, το πήρε άλλο μέλος της συμμορίας που προσποιήθηκε το γιατρό.
«Ψευτογιατρός» του «Χατζηκώστα»!
Είμαι γιατρός του Νοσοκομείου Χατζηκώστα, της είπε με βαριά και ολίγο σπαστά ελληνικά. Η κόρη σας είναι πολύ σοβαρά τραυματισμένη, αιμορραγεί και πρέπει άμεσα να μπει στο χειρουργείο γιατί διαφορετικά θα της κόψουμε το πόδι. Αλλά για να μπει χρειάζονται λάμες που δεν της διαθέτει το νοσοκομείο και πρέπει να της παραγγείλουμε εμείς. Για αυτό αν θέλεις να γίνει η επέμβαση και να σωθεί η κόρη σου πρέπει να μας εγγυηθείς το ποσό που απαιτείται να σταλεί στο εξωτερικό.
Η μητέρα, αν και υποψιασμένη για τέτοιες απάτες, προς στιγμή κλονίστηκε, καθώς πριν λίγη ώρα αναζητούσε την κόρη της -με την οποία ήταν μαζί νωρίτερα- αλλά εκείνη δεν της απαντούσε στο τηλέφωνο. Μια σύμπτωση που θα μπορούσε να αποδειχθεί «χρυσοφόρα» για τους απατεώνες, αλλά τελικά δεν τους… έκατσε, για άλλο όμως λόγο.
Λεφτά για… λάμες!
Η ηλικιωμένη γυναίκα άρχισε να ρωτά τον… γιατρό πόσο κάνουν οι λάμες και όταν πήρε την απάντηση ότι κοστίζουν περί τις 35.000 ευρώ, τους απάντησε ότι δεν διαθέτει τόσα χρήματα. Ο «γιατρός» επέμενε, ενώ στο βάθος ακουγόταν και τα βογγητά της δήθεν κόρης της. Φέρε όσα έχεις σπίτι για προκαταβολή, της ανταπάντησε αυτός.
Η μητέρα τότε ζήτησε να μιλήσει στην… κόρη της για να την ακούσει στο βάθος να την παρακαλά κλαίγοντας να δώσει τα χρήματα στο… γιατρό. Εντάξει, του λέει, δώσε μου να της μιλήσω. Ά, δεν μπορεί της λέει, έχει μάσκα. Μα καλά, του απαντά το πόδι έσπασε, μάσκα της βάλατε; Οι αρχικές υποψίες της άρχισαν πια να γίνονται βεβαιότητα πως όλα ήταν ένα κόλπο και η συνέχεια ήταν ακόμη πιο αποκαλυπτική.
Έπεσαν σε … γιατρό!
Οι απατεώνες δεν είχαν επιλέξει το… σωστό άτομο και έπεσαν πάνω και σε μια άλλη λεπτομέρεια: Η κόρη του υποψήφιου θύματος είναι γιατρός και υπηρετεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο!
Οπότε λέει στον… ψευτογιατρό: Η κόρη μου είναι γιατρός, τη γνωρίζουν στο Χατζηκώστα, κάντε την επέμβαση εσείς και τα βρίσκουμε στη συνέχεια για τα χρήματα.
Εκεί κάπου άρχισαν να χάνουν τον έλεγχο ο… ψευτογιατρός και θυμωμένος της απαντά: καλά αφού δεν θέλεις να πληρώσεις, άσε την κόρη σου να πεθάνει!
Πήρε την κατάλληλη απάντηση από τη μητέρα που του έκλεισε το τηλέφωνο και στη συνέχεια απευθύνθηκε σε γνωστούς για να «ψάξουν» την κόρη της, που όπως προαναφέραμε ήταν απασχολημένη και δεν είχε αντιληφθεί τα τηλέφωνα που της είχαν γίνει. Λίγο αργότερα επικοινώνησε μαζί της και διαπίστωσε πως έχαιρε άκρας υγείας. Την επομένη μητέρα και θυγατέρα επισκέφθηκαν το Αστυνομικό Μέγαρο για να καταγγείλουν το περιστατικό, ώστε να προφυλαχθούν άλλα υποψήφια θύματα. Εκεί διαπίστωσαν πως ήταν καταγεγραμμένα δεκάδες ακόμη παρόμοιες περιπτώσεις που δείχνει αυτό που προαναφέραμε, της δραστηριοποίησης κάποιας εγκληματικής ομάδας στην περιοχή μας το τελευταίο διάστημα.
Αλλεπάλληλα κρούσματα
Στον «Π.Λ.» έφτασαν χθες και άλλες μαρτυρίες- άγνωστο αν περιλαμβάνονται σε αυτές που έχουν καταγγελθεί στην Αστυνομία- για το ίδιο κόλπο: Την επίκληση δηλαδή επείγοντος χειρουργείου. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι «ψευτογιατροί» για να τυλίξουν στα «δίχτυα» τους τα θύματα χρησιμοποιούν υπαρκτά ονόματα γιατρών του νοσοκομείου «Χατζηκώστα», ενδεχομένως σε άλλες περιπτώσεις να αναφέρουν και ονόματα γιατρών άλλων νοσοκομείων. Αυτό τουλάχιστον φανερώνει ότι πριν «επιλέξουν» τα θύματά τους, κάνουν μια προεργασία για ονόματα γιατρών, αλλά και για την οικογενειακή τους κατάσταση, τις συνήθειές του κ.α. Η συλλογή στοιχείων εκ των προτέρων έχει διαπιστωθεί και σε άλλες απάτες, στις οποίες «ψευτοεφοριακοί» κλπ, γνώριζαν συναλλαγές ή υποχρεώσεις θυμάτων τους, τις οποίες επικαλούνται και έτσι έκαμπταν πιο εύκολα τις αντιστάσεις τους.
Χρειάζεται σχεδιασμός
Το ερώτημα βέβαια που υπάρχει, είναι πως μπορούν να εντοπιστούν αυτές οι συμμορίες και πως θα μπει ένα τέλος στις απάτες τους. Η Αστυνομία κατά διαστήματα- και όταν προκύπτουν ανάλογα περιστατικά- εκδίδει ανακοινώσεις, αλλά αυτές είναι δύσκολα να φτάσουν σε όλους τους ηλικιωμένους. Όμως υπάρχουν άτομα – κι όχι απαραίτητα ηλικιωμένα- που δεν μπορούν να διαχειριστούν το σοκ μιας ανακοίνωσης για σοβαρό ατύχημα, αποδιοργανώνονται και γίνονται εύκολη λεία στους απατεώνες. Οπότε εκ του αποτελέσματος απαιτείται ένας διαφορετικός προληπτικός σχεδιασμός…