Στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να γίνει η προκήρυξή του

«Ανάσα» στους Δήμους της Ηπείρου με τον νέο κύκλο Κοινωφελούς Εργασίας!

- Θα ξεμπλοκάρουν καίριες υπηρεσίες και στα Γιάννενα όπως αυτή της καθαριότητας - Πόσοι συμβασιούχοι θα διατεθούν στους ΟΤΑ της περιοχής μας

DHMARXEIO IOANNINON

• Mία – μία στην κυριολεξία μετρούν τις ημέρες οι Δήμοι και στην Ήπειρο αναμένοντας την προκήρυξη του νέου Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, μέσω του οποίου θα ενισχύσουν με συμβασιούχους οκτάμηνης διάρκειας νευραλγικές υπηρεσίες τους που σήμερα εμφανίζουν μεγάλα κενά σε προσωπικό.
Το πρόβλημα είναι μεγάλο, ειδικά όσον αφορά σε τομείς όπως η καθαριότητα και το πράσινο, όμως μία μεγάλη ανάσα αναμένεται να πάρουν οι ΟΤΑ από τις αρχές της νέας χρονιάς, όταν και θα γίνουν οι τοποθετήσεις των ωφελούμενων ανέργων του καινούριου που θα βγει στον αέρα μέσα στον Δεκέμβριο και θα αφορά στο άνοιγμα συνολικά 34.524 θέσεων.
Όσον αφορά στην Ήπειρο, θα επωφεληθούν απ’ αυτό όλοι ανεξαιρέτως οι Δήμοι με τα Γιάννενα να λαμβάνουν τη «μερίδα του λέοντος» σε θέσεις, ενώ εκατοντάδες συμβασιούχοι θα στελεχώσουν και υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Μεγάλες οι ανάγκες
Πολλές ελπίδες βασίζουν οι Δήμοι και της Ηπείρου στο καινούριο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, καθώς η έλλειψη υπαλλήλων σε καίριους μάλιστα τομείς προκαλεί ποικίλα προβλήματα στην απρόσκοπτη λειτουργία τους. Αυτό ισχύει ειδικά για τον Δήμο Ιωαννιτών, στον οποίο η απουσία συμβασιούχων «μπλοκάρει» υπηρεσίες όπως αυτές της καθαριότητας και του πρασίνου από τις οποίες εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό η ποιότητα ζωής στην πόλη και φυσικά η εικόνα της.
Το τελευταίο διάστημα έχουν επιστρέψει οι δυσλειτουργίες, καθώς οι Δήμοι έχασαν ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου, με τη λήξη του προηγούμενου Προγράμματος, εκατοντάδες συμβασιούχους και όσο περνούν οι εβδομάδες η διαφορά θα γίνεται ακόμα πιο αισθητή. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο Πρόγραμμα είχε πάρει τετράμηνη παράταση λόγων των εκλογών στην Αυτοδιοίκηση.

Θα «τρέξει» το νέο!
Ωστόσο, τα νέα είναι καλά για τους Δήμους, αφού τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου (9 – 13 του μήνα) αναμένεται να προκηρυχθεί το νέο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, οπότε το χρονικό κενό από το προηγούμενο δεν θα είναι μεγάλο. Οι θέσεις θα είναι σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας και σε 37 υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ειδικά σε φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών.
Στόχος του αρμόδιου υπουργείου είναι, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των αιτήσεων ακόμα και πριν τα Χριστούγεννα ή το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι τοποθετήσεις των ωφελουμένων θα γίνουν στις υπηρεσίες είτε στα τέλη Ιανουαρίου ή εντός του Φεβρουαρίου του 2020.

Εκατοντάδες ειδικότητες
Το νέο Πρόγραμμα θα απευθύνεται σε ανέργους που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα επανένταξης στην αγορά εργασίας (μακροχρόνια άνεργοι) και ιδίως σε αυτούς που ανήκουν σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Η απασχόληση είναι διάρκειας οκτώ μηνών και θα πραγματοποιηθεί σε στοχευμένα έργα των Δήμων και φορέων που θα αποσκοπούν κατά βάση στη βελτίωση της καθημερινότητας σε τοπικό επίπεδο.
Ειδικότερα οι θέσεις που προκηρύσσονται αντιστοιχούν σε εκατοντάδες ειδικότητες υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας, τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όπως διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού φύλαξης, οικοδόμων, οδηγών και γενικών καθηκόντων. Οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για έναν έως τρεις Δήμους της επιλογής τους και για μία και μόνο ειδικότητα. Η ημερήσια αμοιβή θα διαμορφωθεί στα 21,84 ευρώ, ενώ η μηνιαία έως τα 546 ευρώ.

Οι θέσεις στην Ήπειρο
Όσον αφορά στους 18 Δήμους της Ηπείρου, θα διατεθούν από το υπουργείο συνολικά 1.266 θέσεις, ενώ άλλες 312 θα διατεθούν στην Περιφέρεια. Ο Δήμος Ιωαννιτών θα λάβει περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των νέων οκταμηνιτών, δηλαδή 422 άτομα που θα κληθούν να καλύψουν τα μεγάλα κενά που άφησαν οι συμβασιούχοι του προηγούμενου Προγράμματος στο Εργοτάξιο και άλλες βασικές υπηρεσίες του.
Ακολουθούν η Άρτα με 125 θέσεις, η Ηγουμενίτσα με 91 και η Πρέβεζα με 73 θέσεις. Ο Δήμος Ζηρού θα λάβει 64 θέσεις, ο Δήμος Ζίτσας 60 και από 46 θέσεις Κοινωφελούς Εργασίας θα λάβουν οι Δήμοι Δωδώνης, Κόνιτσας, Πωγωνίου και Πάργας. Ο Δήμος Νικολάου Σκουφά θα πάρει 42 συμβασιούχους, από 37 θέσεις θα λάβουν οι Δήμοι Σουλίου και Κεντρικών Τζουμέρκων και από 28 οι Δήμοι Γ. Καραϊσκάκη, Φιλιατών, Βορείων Τζουμέρκων και Μετσόβου. Τέλος, ο Δήμος Ζαγορίου θα πάρει 19 συμβασιούχους.