Ο σεισμός στην Αλβανία ισοπέδωσε Δυρράχιο και Θουμάνε

Μάχη με το χρόνο για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια

- Ανεβαίνει ο αριθμός νεκρών και τραυματιών - Αγνοούνται περισσότερα από 20 άτομα

- Σημαντική η συμβολή της ΕΜΑΚ Ιωαννίνων στις έρευνες διάσωσης

ALBANIA DYRAXIO SEISMOS 27 11 19

• Μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στην Αλβανία προκειμένου να εντοπίσουν και να ανασύρουν ζωντανούς μέσα από τα ερείπια πολυκατοικιών. Μέχρι χθες βράδυ ο αριθμός τους είχε ανέλθει σε 32, οι τραυματίες είχαν φθάσει χθες βράδυ τους 685, ενώ οι αγνοούμενοι υπολογίζονται σε πάνω από 20, μεταξύ αυτών τρεις πολυμελείς οικογένειες, και όσο οι ώρες περνούν οι πιθανότητες για επιζώντες λιγοστεύουν.
Οι μεγαλύτερες καταστροφές και τα περισσότερα θύματα έχουν γίνει στο Δυρράχιο και στην κωμόπολη Θουμάνε, από την οποία προέρχονται έντεκα νεκροί. Τουλάχιστον 500 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές και στα Τίρανα, όπου όμως δεν υπήρξε ανθρώπινο θύμα.
Στη μάχη του εντοπισμού και του απεγκλωβισμού ατόμων έχουν πέσει από την Τρίτη το απόγευμα οι 40 Έλληνες της ΕΜΑΚ των Ιωαννίνων και της Αττικής, που έσπευσαν από τους πρώτους ξένους στην πληγείσα περιοχή. Η 5η ΕΜΑΚ Ιωαννίνων επιχειρεί στο Δυρράχιο και ήδη έχει ανασύρει ζωντανό από τα ερείπια έναν 24χρονο. Την επιχείρηση μάλιστα παρακολουθούσε ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα που συνεχάρη τα μέλη της Αποστολής. Η 1η ΕΜΑΚ Αττικής επιχειρεί στο Θουμάνε, έχοντας απεγκλωβίσει δύο γυναίκες, μία εν ζωή και μια χωρίς αισθήσεις.

Ισχυρός μετασεισμός
Συνολικά στην Αλβανία επιχειρούν σωστικά συνεργεία από έντεκα χώρες (μαζί με τα Ελληνικά), ενώ το έργο δυσκολεύει η μετασεισμική ακολουθία καθώς έχουν σημειωθεί κοντά στις 400 μετασεισμικές δονήσεις, με τη μεγαλύτερη να σημειώνεται χθες το απόγευμα που ήταν ισχύος 5,3 ρίχτερ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο.
Οι μετασεισμοί προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην πορεία των ερευνών καθώς διακυβεύεται η ασφάλεια των διασωστών στα ετοιμόρροπα κτίρια
Ένας δεύτερος παράγοντας που απασχολεί τη γειτονική χώρα είναι ο μεγάλος αριθμός τραυματιών. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, περίπου δέκα εξ αυτών είναι σε σοβαρή κατάσταση, ενώ δύο επρόκειτο να μεταφερθούν σε νοσοκομεία της Ελλάδος ή της Ιταλίας.
Οι σεισμοπαθείς κάτοικοι του Δυρραχίου και της Θουμάνε, τα δύο τελευταία βράδια διανυκτέρευσαν σε σκηνές. Υπολογίζεται πως ο αριθμός τους ξεπέρασε τα 2.000 άτομα, ενώ αρκετοί ήταν κι εκείνοι που κοιμήθηκαν σε αυτοκίνητα ή συγγενικά τους πρόσωπα. Ιδιαίτερα θετική απήχηση είχε στην Αλβανική κοινή γνώμη και η άμεση εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων Αναστάσιο να διαθέσει για φιλοξενία σεισμοπαθών την Ιερά Μονή Αγίου Βλάση, αλλά και τον Ορθόδοξο ναό του Δυρραχίου.
Χθες η Αλβανία θύμιζε «νεκρή» χώρα, καθώς είχε κηρυχθεί εθνικό πένθος και δεν λειτούργησαν σχολεία και πανεπιστήμια.

Εύσημα για Ελλάδα
Ιδιαίτερα θετικά σχόλια για την άμεση και χωρίς «αστερίσκους» ελληνική συνδρομή (πρώτη από όλες τις χώρες) στο έργο της διάσωσης εγκλωβισμένων, αλλά και στην «ανοικτή» δέσμευση της Ελληνικής Κυβέρνησης για βοήθεια σε ο, τι απαιτηθεί η Αλβανία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν από τον ισχυρότατο σεισμό, κυριαρχούν από προχθές ανάμεσα στους Αλβανούς πολίτες. Το γεγονός μάλιστα ότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπως και ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος βρέθηκαν από τους πρώτους στις πληγείσες περιοχές, ενισχύει ακόμη περισσότερο τις εντυπώσεις για την Ελλάδα της Αλληλεγγύης.

Αναγνώριση από Ράμα
Ακόμη και ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα ευχαρίστησε δημόσια την Ελλάδα και την Ελληνική Κυβέρνηση μετά τη συνάντηση που είχε στα ερείπια πολυκατοικίας στο Δυρράχιο. «Αισθανόμαστε -δήλωσε- καλά γιατί δεν είμαστε μόνοι. Είμαι πάρα πολύ ευγνώμων για όλους τους φίλους και είμαι ειλικρινά πολύ ευγνώμων στον Έλληνα πρωθυπουργό και στον υπουργό Εξωτερικών. Μου τηλεφώνησαν αμέσως και ήθελαν απλά να μάθουν τι να κάνουν και πού να βοηθήσουν. Αυτό είναι απίστευτο και τους ευχαριστώ πολύ, και ευχαριστώ τον ελληνικό λαό».
Εύσημα αποσπούν επίσης οι άνδρες της ΕΜΑΚ των Ιωαννίνων και της Αττικής για τον τρόπο που επιχειρούν, τη διάθεση που δείχνουν, αλλά και το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας.

Οι σεισμολόγοι
Εν τω μεταξύ οι σεισμολόγοι συνεχίζουν να εξετάζουν το φαινόμενο, αλλά και να δίνουν εξηγήσεις για τα αίτια, αλλά και για πιθανά σενάρια. Όπως δήλωσε χθες ο ο ομότιμος καθηγητής Νεοτεκτονικής και Παλαιοσεισμολογίας του ΑΠΘ, Σπύρος Παυλίδης, η ερευνητική ομάδα ομάδα «Γεωλογία των Σεισμών» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η οποία έχει μελετήσει και χαρτογραφήσει όλα τα ενεργά ρήγματα στην περιοχή, στο πλαίσιο διακρατικών ερευνητικών προγραμμάτων και μελετών Σεισμικής Επικινδυνότητας για τον Διαδριατικό Αγωγό TAP. είχε δώσει αξιόπιστο μέγεθος σεισμού σχεδιασμού στην περιοχή 6,7 ρίχτερ και τα δευτερεύοντα ρήγματα 6, ρίχτερ.
Τα ρήγματα της Δυτικής Ελλάδος, Δυτικής Αλβανίας και Δαλματικών ακτών έχουν, σύμφωνα με τον καθηγητή, παραπλήσια γεωλογικά δομικά χαρακτηριστικά και ομοιότητες. Ονομάζονται ανάστροφα, ή ρήγματα εφίππευσης, δηλαδή μετακινούν τεράστια στρώματα πετρωμάτων προς τα επάνω κατά μήκος της επιφάνειας του ρήγματος, παρουσιάζουν κάμψεις και πτυχές των γεωλογικών στρωμάτων, λόγω ισχυρών συμπιεστικών γεωτεκτονικών δυνάμεων που ενεργούν στην περιοχή, όπως συνέβη στον πρόσφατο σεισμό.

30 Νοεμβρίου 1967 ο προηγούμενος!
Ο κ. Παυλίδης υπενθύμισε ότι «η Αλβανία είναι σεισμογενής χώρα με ιστορικό μεγάλων και καταστροφικών σεισμών, αλλά δεν επλήγη από τον εγκέλαδο τα τελευταία 52 χρόνια». Ο τελευταίος ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6,4 που έπληξε την Αλβανία, ήταν στις 30 Νοεμβρίου 1967, στην κεντρική ορεινή χώρα, στα ανατολικά σύνορα της με την τότε Γιουγκοσλαβία, με πολλές καταστροφές σε χωριά με μακροσεισμικο επίκεντρο την Επισκοπή και απολογισμό 20 νεκρούς και περισσοτέρους από 200 τραυματίες. Την 1η Μαΐου της ίδιας χρονιάς προηγήθηκε ο σεισμός 6,4 στα χωριά των Τζουμέρκων (Μεγάλη Γότιστα), του Μετσόβου και Άρτας.