Εργοστάσιο στη ΒΙΠΕ και ΚΕΝ Άρτας ήταν στα… υποψήφια

Στην Ήπειρο και άλλα κέντρα για πρόσφυγες;

- Μετά από παρέμβαση του Περιφερειάρχη άλλαξε ο σχεδιασμός

- Εκτενής συζήτηση χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο

PROSFYGES KONT

• Η πίεση που υπάρχει από τις συνεχιζόμενες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, έχει τις επιπτώσεις της και στο εσωτερικό της χώρας. Από την προώθησή τους στην ενδοχώρα, παρά τις αρχικές αναφορές, φαίνεται ότι δεν πρόκειται να εξαιρεθεί η Ήπειρος, παρά το γεγονός πως ήδη φιλοξενεί έναν πολύ μεγάλο αριθμό σε σύγκριση με άλλες περιφέρειες.
Την πραγματικότητα περιέγραψε χθες ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης στη συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο: «Στο ερώτημα για το πόσοι μπορεί να φιλοξενηθούν στην Ήπειρο, δεν υπάρχει απάντηση, για τον απλούστατο λόγο γιατί κανένας δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει πόσοι θα είναι ακόμη αυτοί που θα έλθουν στη χώρα μας», τόνισε. Από άλλο σημείο της ομιλίας του, «αποκαλύφθηκε» ή μάλλον επιβεβαιώθηκε αυτό που ήταν λίγο- πολύ «κοινό μυστικό»: Η Κυβέρνηση αναζητά νέους χώρους για φιλοξενία προσφύγων στην Ήπειρο. Το Κέντρο Νεοσυλλέκτων Άρτας, ήταν ένας από αυτούς. Χθες κυκλοφόρησαν και πάλι σχετικές φήμες, με τον Περιφερειάρχη να αναφέρει στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, πως επικοινώνησε με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες από τους οποίους ζήτησε και πήρε τη σχετική διαβεβαίωση να εξαιρεθεί το συγκεκριμένο στρατόπεδο από το σχεδιασμό καθώς βρίσκεται εντός της πόλης. Επίσης υπήρχαν σκέψεις και για ένα κλειστό εργοστάσιο στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων για το οποίο επίσης ο Περιφερειάρχης εξέφρασε αρνητική άποψη, με συγκεκριμένα επιχειρήματα και ως εκ τούτου οι αρμόδιοι αναζητούν άλλους πλέον χώρους. «Με τα σημερινά δεδομένα, είπε ο κ. Καχριμάνης, στην Ήπειρο δεν προβλέπεται η δημιουργία κλειστών, προαναχωρησιακών κέντρων. Αλλά δεν αποκλείεται και αυτό να γίνει στο μέλλον».
Ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε πως οι Περιφέρειες δεν εμπλέκονται στη διαδικασία υποδοχής και φιλοξενίας, συμπλήρωσε όμως ότι στις ενημερωτικές συναντήσεις που καλείται η Περιφέρεια Ηπείρου έχουν τεθεί τέσσερις βασικές αρχές:
- Να γίνει διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών και η Ήπειρος να παραμείνει ως περιοχή φιλοξενίας προσφύγων.
- Να ισχύουν για όλους τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με απόλυτη ισοκατανομή τους στις περιφέρειες χωρίς εξαιρέσεις.
- Οι ανήλικοι να τύχουν ειδικής μεταχείρισης και να παρακολουθούν μαθήματα.
- Να τεθούν υπό αυστηρό έλεγχο οι ΜΚΟ και να αποκτήσουν ενεργό ρόλο οι Δήμοι.
Απαντώντας στις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων ο Περιφερειάρχης τόνισε πως η Περιφέρεια θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων οποτεδήποτε προκύψει θέμα.

Οι άλλες παρατάξεις
Της τοποθέτησης του Περιφερειάρχη είχαν προηγηθεί εισηγήσεις των επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων.
Ο Σπύρος Ριζόπουλος, ένας εξ εκείνων που είχε ζητήσει να γίνει συζήτηση για το προσφυγικό στην μακρά του τοποθέτηση, καταφέρθηκε κατά της Κυβέρνησης, κατά του κ. Καχριμάνη, αλλά και κατά όλων των Περιφερειαρχών: «Λυπάμαι που το λέω αλλά 12+1 περιφερειάρχες και το «όργανό σας», είστε άβουλα όντα στις συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό. Αδυνατείτε να υποστηρίξετε τις απόψεις σας και υποκλίνεστε σε αυτόν που κρατά το πορτοφόλι του κράτους και σας λέει ωμά πως θα σας κόψει τις χρηματοδοτήσεις αν δεν «συμμορφωθείτε προς τας υποδείξεις». Ο κ. Ριζόπουλος ζήτησε να αναθεωρηθεί ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας, ώστε να περιληφθούν κωδικοί για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και επίσης να συγκροτηθεί μια Επιτροπή Παρακολούθησης με τους Δημάρχους για να ετοιμάσουν τις υποδομές τους, ώστε να μοιραστούν ακριβοδίκαια οι πρόσφυγες.
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γ. Πρέντζας αναφέρθηκε στις αιτίες που προκάλεσαν το προσφυγικό πρόβλημα, τονίζοντας ότι οι πρόσφυγες δεν πρέπει να μείνουν στην Ελλάδα, αλλά να κατευθυνθούν στις χώρες που επιθυμούν, τασσόμενος κατά των κλειστών κέντρων, όπως έπραξε και ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Κοινό Ηπειρωτών» Άρης Σπέγγος στη συνέχεια.
Τρίτος κατά σειρά μίλησε ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος Σάκης Βλέτσας, που έθεσε το ζήτημα σε σχέση και με τους Έλληνες πολίτες που διαβιούν κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες, ζητώντας να εξετάζεται η πτυχή αυτή κατά την εγκατάστασή τους σε μισθωμένες οικίες, ώστε να μη πλήττεται η κοινωνική συνοχή. Ο κ. Βλέτσας τόνισε επίσης ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μόνο το 2% από όσους φθάνουν στην Ελλάδα είναι Σύριοι, εκφράζοντας προβληματισμό για την αλλοίωση του προφίλ των κοινωνιών στις οποίες θα εγκατασταθούν.
Αναλογική κατανομή και φύλαξη συνόρων από την Frontex ζήτησε ο Π. Φραγκούλης εκ μέρους της παράταξης «Ήπειρος Όλον», στις ΝΑΤΟικες επεμβάσεις που προκάλεσαν το προσφυγικό αναφέρθηκαν οι Ν. Ζήκος (Αριστερή Παρέμβαση) - Κ. Νουτσόπουλος (Ανυπότακτη Ήπειρος), ενώ ο Κ. Αναγνώστου (Ελληνική Αυγή), ζήτησε άμεση επιστροφή στις χώρες προέλευσης, προτείνοντας μάλιστα να τους δίνεται εκεί το σχετικό επίδομα.