Εγκρίθηκε από το ΥΠΕΣ η ένταξή τους σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα

«Λίφτινγκ» στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Ιωαννιτών με 1,1 εκ. ευρώ!

Απολογισμό τριμήνου έκανε χθες ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Δημήτρης Πάνου

• Ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για την πυρασφάλεια • «Ανοίγουν» νέες θέσεις για βρέφη • Αναμένονται προτάσεις για τα ΚΑΠΗ…

PAIDIKOS STATHMOS ALSOS

• Kαίριος αλλά ευαίσθητος ο τομέας της κοινωνικής πολιτικής στα Γιάννενα, έχει σοβαρές απαιτήσεις και χρειάζονται επιδέξιοι χειρισμοί από πλευράς της Διοίκησης του Δήμου, προκειμένου οι δομές που εκείνος διαθέτει να ανταποκρίνονται επαρκώς στο ρόλο τους, προσφέροντας υπηρεσίες στους πολίτες που τις έχουν ανάγκη.
Ως προς αυτό έγινε από το προηγούμενο και συνεχίζει να καταβάλλεται και από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Κοινωνικής Πρόνοιας (ΟΚΠΑΠΑ) συστηματική προσπάθεια η οποία αποδίδει καρπούς, όπως αποδεικνύεται από τις δηλώσεις που έκανε χθες ο Πρόεδρος του φορέα Δημήτρης Πάνου.

Σημαντικότερο νέο, η εξασφάλιση 1,1 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση των 22 Παιδικών Σταθμών του Δήμου, ενώ προχωρά ο διαγωνισμός για την πυρασφάλειά τους. Ο κ. Πάνου αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα όπως ο εξοπλισμός του ΚΔΑΠ ΜΕΑ και η λειτουργία των ΚΑΠΗ, ενώ προανήγγειλε δράσεις όπως το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος.

«Λίφτινγκ» στους Σταθμούς
Τρεις μήνες θητείας συμπληρώνει η νέα Διοίκηση του ΟΚΠΑΠΑ και αυτό το γεγονός ώθησε τον νέο Πρόεδρο του Δ.Σ. Δημήτρη Πάνου να κάνει χθες, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, έναν σύντομο απολογισμό.
Η σημαντικότερη ανακοίνωση ήταν η έγκριση πριν λίγες ημέρες, από τον Υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο, ενός προγράμματος ανακαίνισης και συντήρησης των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Ιωαννιτών με προϋπολογισμό 1,1 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για πρόταση που, όπως είπε ο κ. Πάνου, είχε γίνει από το προηγούμενο Δ.Σ. του ΟΚΠΑΠΑ. Ο Δήμος Ιωαννιτών και ο Οργανισμός Κοινωνικής Πρόνοιας είναι ο πρώτος της χώρας μας που μπαίνει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. «Με τα χρήματα αυτά θα μπορέσουμε να ανακαινίσουμε τους Παιδικούς μας Σταθμούς, τόσο τις κτιριακές εγκαταστάσεις όσο και τους αύλειους χώρους, ενώ θα ανανεωθεί ο εξοπλισμός τους. Μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων θα παρουσιάζουν πολύ διαφορετική εικόνα από τη σημερινή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Πρόνοιας ευχαρίστησε δημόσια και τη βουλευτή Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα η οποία συνέβαλε στο να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες.

Πυρασφάλεια – παιδιά
Ένα άλλο ζήτημα που αφορά τους Παιδικούς Σταθμούς του ΟΚΠΑΠΑ είναι αυτό της πυρασφάλειας, με τον Δημήτρη Πάνου να κάνει γνωστό ότι ο σχετικός διαγωνισμός έχει ήδη αναρτηθεί και η δημοπρασία ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες, οπότε σύντομα θα υπάρξει μειοδότης. Πρόκειται για παρέμβαση προϋπολογισμού άνω των 200.000 ευρώ. Να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος διαγωνισμός πήρε αρκετές παρατάσεις.
Ο Πρόεδρος του Οργανισμού αναφέρθηκε χθες και στα Γιαννιωτόπουλα που έχουν μείνει εκτός Σταθμών του ΟΚΠΑΠΑ. Πρόκειται για 110 βρέφη και τρία νήπια, ενώ, όπως είπε, στις δομές του Οργανισμού φιλοξενούνται σήμερα 857 παιδιά. Για την κάλυψη των αναγκών, το Δ.Σ. έχει αποφασίσει την πρόσληψη επτά βρεφονηπιοκόμων και αναμένει την έγκριση του ΑΣΕΠ ελπίζοντας πως οι θέσεις θα προκηρυχθούν μέσα στον Δεκέμβριο. Στόχος είναι να πάρει ο ΟΚΠΑΠΑ άλλα 30 παιδιά περίπου. Όπως τόνισε ο κ. Πάνου, υπάρχει το δεύτερο τμήμα του Βρεφικού Σταθμού στο Πέραμα που είναι σχεδόν έτοιμο και ένας σχεδιασμός για δεύτερο Σταθμό στην Ανατολή, η οποία έχει ως περιοχή αυξημένες ανάγκες.

ΚΔΑΠ ΜΕΑ – ΚΑΠΗ
Πέραν των Παιδικών Σταθμών ο ΟΚΠΑΠΑ έχει στην ευθύνη του και τα ΚΑΠΗ των Ιωαννίνων για τα οποία επίσης γίνεται προσπάθεια προκειμένου να λειτουργούν απρόσκοπτα. Ήδη έχει συσταθεί μία ομάδα έργου, η οποία θα ενημερώσει το Δ.Σ. για τις ελλείψεις σε προσωπικό που αντιμετωπίζουν τα ΚΑΠΗ και τις ειδικότητες που είναι απαραίτητες και θα καταθέσει προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία, τη συντήρησή τους και για νέες δράσεις για τους συνταξιούχους.
Η πιο νέα δομή του Οργανισμού είναι πάντως το ΚΔΑΠ ΜΕΑ το οποίο εγκαινιάστηκε μεν τον περασμένο Απρίλιο, ουσιαστικά όμως άρχισε να λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο. Την ερχόμενη εβδομάδα, όπως ανέφερε ο κ. Πάνου, ολοκληρώνεται ένας διαγωνισμός μέσω του οποίου το ΚΔΑΠ θα εξοπλιστεί με όλα τα απαραίτητα στοιχεία (αναπηρικά καροτσάκια, ορθοστάτες, εξοπλισμός εργοθεραπείας κ.λ.π.).

Και νέες δράσεις…
Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου προγραμματίζεται και μία σειρά από άλλες δράσεις στις οποίες αναφέρθηκε χθες ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ. Όπως έκανε γνωστό, από τη νέα χρονιά θα ξεκινήσει ο Συμβουλευτικός Σταθμός Άνοιας στο 2ο ΚΑΠΗ, ενώ στα Δημοτικά Ιατρεία θα λειτουργήσει Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος. Παράλληλα, θα ενεργοποιηθεί ξανά το ΚΕΠ Υγείας, ενώ το Κέντρο Κοινότητας θα επεκταθεί σε παραρτήματα που θα αφορούν στην προστασία του παιδιού και της τρίτης ηλικίας, στον διαπολιτισμικό μεσολαβητή και στους Ρομά. Όλα αυτά είναι επιδοτούμενα από το ΕΣΠΑ.
Ο κ. Πάνου δεν παρέλειψε, τέλος, να αναφερθεί και στην πρόσφατη εκδήλωση για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του ΟΚΠΑΠΑ μέσω της οποίας η δομή ενισχύθηκε με το ποσό των 4.726 ευρώ χάρη στην αλληλεγγύη που έδειξαν φορείς και πολίτες.