Με θετικό μάτι είδαν οι Πρυτανικές Αρχές τις εξαγγελίες Κεραμέως

Χρηματοδότηση και προσωπικό τα καυτά θέματα για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων!

- Ξεκάθαρες απαντήσεις χθες από Τριαντ. Αλμπάνη και Αντιπρυτάνεις για το Τμήμα Μετάφρασης Ηγουμενίτσας

- Υπήρξε «προϊόν» πολιτικών πιέσεων, τόνισε ο Σπ. Γεωργάτος…

PANEPISTHMIO GLYPTO

• Δύο είναι τα βασικότερα ζητήματα σήμερα για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπως εξάλλου και για τα υπόλοιπα ελληνικά ΑΕΙ: Η επαρκής χρηματοδότησή του από τον δημόσιο «κορβανά» προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του, ειδικά τώρα που έχει αποκτήσει πρόσθετες ανάγκες λόγω της συγχώνευσης με το ΤΕΙ Ηπείρου και η εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού, κυρίως του διδακτικού.
Ως προς τη χρηματοδότηση, με θετικό μάτι είδαν οι Πρυτανικές Αρχές τις εξαγγελίες Κεραμέως για έκτακτη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, αλλά και για καταβολή της ετήσιας επιχορήγησης στην αρχή του οικονομικού έτους, όπως και την απλοποίηση του πλαισίου λειτουργίας των ειδικών λογαριασμών των κονδυλίων έρευνας. Για την κάλυψη κενών θέσεων, πάλι, ποντάρουν στην κινητικότητα.
Αυτό τονίστηκε χθες τόσο από τον Πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, όσο και από τους Αντιπρυτάνεις Μηνά Πασχόπουλο, Σπύρο Γεωργάτο και Ανδρέα Νικολόπουλο. Στις δηλώσεις τους κυριάρχησε το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας Ηγουμενίτσας, για το οποίο διασαφηνίστηκαν οι λόγοι που οδήγησαν τη Σύγκλητο να αποφασίσει αναστολή λειτουργίας του.

Πρώτα το οικονομικό
Έκτακτη επιχορήγηση 7 εκατ. ευρώ στα ΑΕΙ, οι δαπάνες των οποίων θα μεταφερθούν στην επόμενη χρονιά καθώς αυτή που διανύουμε πλησιάζει στο τέλος της, υποσχέθηκε το Σάββατο στη Σύνοδο Πρυτάνεων η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Η εξαγγελία της Υπουργού αντιμετωπίστηκε θετικά, τόσο από τη Σύνοδο όσο και από τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπως και η διαβεβαίωση ότι η επιχορήγηση θα καταβάλλεται για τα ιδρύματα στην αρχή κάθε έτους. Αυτό φάνηκε από όσα είπε χθες ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε. Ο Πρύτανης υπενθύμισε παράλληλα ότι το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ηπείρου χρειάζεται ενίσχυση και για τα έξι Ινστιτούτα που θα περιλαμβάνει το υπό ίδρυση Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο, το οποίο, όπως ανέφερε, θα λειτουργήσει κανονικά παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις!

Κριτήρια επίδοσης
Αναφορικά με τα νέα κριτήρια επίδοσης, με βάση τα οποία θα χορηγείται περίπου το 20% της τακτικής χρηματοδότησης των ΑΕΙ, ο Πρύτανης υπογράμμισε πως πρέπει να λαμβάνεται πλέον υπόψη η εργαστηριακότητα των τμημάτων, προσθέτοντας πως πριν προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας σε τέτοιου είδους αξιολογήσεις, θα πρέπει να διασφαλιστούν οι βασικές ανάγκες των σχολών όπως το προσωπικό κλπ.
Ο Αντιπρύτανης Σπύρος Γεωργάτος ανέφερε πως «δεν μας ανησυχεί κάτι στα νέα κριτήρια, αντίθετα, είναι ευκαιρία να ξαναδούμε το θέμα». Εξάλλου, όπως συμπλήρωσε, από το 2011 που είχε θεσπιστεί ο αλγόριθμος με τον οποίο κατανέμονταν η χρηματοδότηση στα ΑΕΙ, έχουν αλλάξει πολλά στα Πανεπιστήμια, όπως ο αριθμός των τμημάτων, ο αριθμός των φοιτητών, των εργαζομένων κ.λ.π..
Από τη μεριά του, ο Μ. Πασχόπουλος δήλωσε σύμφωνος με το βάρος που ρίχνει το υπουργείο στο ζήτημα της εξωστρέφειας των ιδρυμάτων, υπενθυμίζοντας πως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι σε φάση θεσμοθέτησης συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, ενώ βάζει τις βάσεις και για συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Κούβας.

Και το προσωπικό...
Άλλο φλέγον ζήτημα είναι το προσωπικό στα Πανεπιστήμια. Όπως ανέφερε χθες ο Τριαντ. Αλμπάνης, η Υπουργός έχει πει πως θα επιτρέψει στα ιδρύματα να ζητήσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα της κινητικότητας για την κάλυψη κενών θέσεων.
Το θέμα σχολίασε και ο Μηνάς Πασχόπουλος, αναφέροντας πως η απουσία επαρκούς προσωπικού, αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Όπως είπε, το ίδρυμα έχει χάσει 192 θέσεις και στόχος είναι να καλυφθούν, αν όχι όλες, τουλάχιστον ένα μέρος τους. Για τα κενά σε μέλη ΔΕΠ τόνισε πως πρέπει να συνεχιστεί η προκήρυξη θέσεων για όσους αφυπηρέτησαν, διαδικασία που δεν επιλύει το πρόβλημα της υποστελέχωσης, όμως θα δώσει μία ανάσα στο ίδρυμα. «Αναμένουμε να δούμε πώς θα αποτυπωθούν όσα είπε η Υπουργός στον νέο νόμο», σημείωσε ο κ. Πασχόπουλος.

Το Τμήμα Ηγουμενίτσας
Αντιμέτωπη με έντονες αντιδράσεις από φορείς και αρχές της Ηγουμενίτσας είναι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με αφορμή την απόφασή της να αναστείλει τη λειτουργία του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας.
Όπως διευκρίνισε χθες ο Πρύτανης η αναστολή αυτή δεν έχει χρονικό ορίζοντα. «Η Σύγκλητος ποτέ δεν ενέκρινε τη λειτουργία του συγκεκριμένου Τμήματος, γιατί δεν ήταν στον στρατηγικό του σχεδιασμό. Αυτό ενσωματώθηκε στο σχέδιο συγχώνευσης του Πανεπιστημίου μας με το ΤΕΙ Ηπείρου, μετά από απόφαση της επιτροπής που είχε τη σχετική αρμοδιότητα», τόνισε με έμφαση.
Ο Σπύρος Γεωργάτος πήγε παραπέρα το ζήτημα, τονίζοντας πως υπήρξαν πιέσεις από τοπικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την ίδρυση Πανεπιστημιακού τμήματος στην Ηγουμενίτσα, τη στιγμή που η επιτροπή διαλόγου είχε προτείνει ο χώρος του ΤΕΙ να αξιοποιηθεί για τη στέγαση θερινών σχολείων και διετούς προγράμματος ιχθυοκαλλιέργειας και για λειτουργία εργαστηρίου περιβάλλοντος. Διαβεβαίωσε δε πως το Πανεπιστήμιο δεν «παραιτείται» από τις εγκαταστάσεις αυτές.
Τέλος, ο έτερος Αντιπρύτανης Ανδρέας Νικολόπουλος σημείωσε πως υπάρχει μεγάλη δυσκολία στη στελέχωση του Τμήματος Μετάφρασης με μέλη ΔΕΠ, που να μπορούν να το υποστηρίξουν ως Πανεπιστημιακό τμήμα, ενώ χαρακτήρισε ως δυστοκία το γεγονός ότι οι φοιτητές του σημερινού υπό κατάργηση Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, θα κατέληγαν να πάρουν πτυχίο από δομή με διαφορετικό αντικείμενο σπουδών! Παράλληλα, έκανε γνωστό πως το Πανεπιστήμιο μετά τη συνένωση, ξεκίνησε τη διαδικασία πιστοποίησης όλων των προγραμμάτων σπουδών του πρ. ΤΕΙ Ηπείρου.