Πάνω από 10.000 κατοικίες επλήγησαν από το σεισμό των 6,4 ρίχτερ

«Βομβαρδισμένες» πόλεις Τίρανα, Δυρράχιο, Λέζια!

- Στους 52 ανέβηκαν οι νεκροί • Νέες πόλεις υπόσχεται ο Ράμα

- Έκθεση - καταπέλτης της Ε.Ε. για κατασκευές χωρίς προδιαγραφές από εμπόρους ναρκωτικών

ALBANIA SEISMOS GKREMISMATA 3 12 19

• Μια εβδομάδα μετά το σεισμό που συγκλόνισε συθέμελα την Κεντρική Αλβανία και ακόμη δεν υπάρχει τελικός απολογισμός σε ό,τι αφορά τις υλικές ζημιές, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε και έφτασε τους 52!
Οι χιλιάδες άστεγοι είναι το μεγάλο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν άμεσα οι Αλβανικές αρχές, ενώ πάντα υπάρχει ο κίνδυνος πρόκλησης νέων καταστροφών από κάποια ισχυρή μετασεισμική δόνηση, καθώς η γη εξακολουθεί να τρέμει και να προκαλεί φόβο στους κατοίκους κατοικιών που άντεξαν στο κύριο σεισμό των 6,4 ρίχτερ.
Τρεις πόλεις έχουν πληγεί περισσότερο, τα Τίρανα, το Δυρράχιο και η Λέζια, που θυμίζουν βομβαρδισμένα τοπία. Εκτεταμένες ζημιές έχει σημειωθεί και στο Φίερι. Σύμφωνα με τα ως χθες το μεσημέρι επίσημα κυβερνητικά στοιχεία συνολικά έχουν καταρρεύσει 1.183 κατοικίες, 5.497 οικίες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ενώ επισκευάσιμες είναι 3.520 κατοικίες. Σε 558 πολυκατοικίες έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές ενώ 335 πολυκατοικίες έχουν υποστεί λίγες ζημιές. Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις της γείτονος, 146 έχουν υποστεί ζημιές λόγω του φονικού σεισμού και των μετασεισμών.
Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες υποδομές έχουν υποστεί ζημιές 28 σχολεία, δύο κέντρα υγείας και 15 υποσταθμοί ηλεκτρισμού.
Πάνω στα ερείπια, έχουν αρχίσει οι πολιτικές αντιπαραθέσεις και η αναζήτηση ευθυνών. Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, μιλώντας στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, προανήγγειλε ποινικές διώξεις κατά των κατασκευαστών που δεν εφάρμοσαν τις προδιαγραφές.
Από την πλευρά του ο Έντι Ράμα, που γίνεται στόχος έντονων επικρίσεων, επίσης εμφανίστηκε επιθετικός κατά των κατασκευαστών, λέγοντας πως ευθύνονται για τις ζημιές, επειδή δεν σεβάστηκαν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές και τους προειδοποίησε με φυλάκιση σε περίπτωση που δεν αναλάβουν την επισκευή και κατασκευή αυτών.
Ο Ράμα, για να κατευνάσει τις αντιδράσεις προανήγγειλε ένα μεγαλόπνοο σχέδιο δημιουργίας 3-4 κωμοπόλεων, αρχικά με 5.000 και μελλοντικά με 10.000 διαμερίσματα, στα οποία εκτιμάται να στεγαστούν περί τα 25.000 με 30.000 άτομα. Όλα αυτά όμως είναι σχέδια επί χάρτου και δεν υπάρχει καμία τέτοια μελέτη, ούτε και φυσικά ποιος θα είναι ο χρηματοδοτικός φορέας.

Επενδύσεις μέσω ναρκωτικών!
Οι πολιτικές ευθύνες της Κυβέρνησης Ράμα, όπως και χθες επεσήμανε ο «Πρωινός Λόγος» είναι πολύ μεγάλες και σχετίζονται και με την ανοχή που επιδεικνύει στους βαρώνους των ναρκωτικών, οι οποίοι τα χρήματα που κερδίζουν τα επενδύουν σε ακίνητα. Το δημοσίευμα του «Π.Λ.» επιβεβαιώνει και η ετήσια έκθεση περί ναρκωτικών στο χώρο της Ε.Ε. που συντάχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιθεώρησης περί ναρκωτικών και εξαρτήσεων από τα ναρκωτικά και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Η Έκθεση αναφέρει πως η Αλβανική επικράτεια έχει μετατραπεί σε πλυντήριο ξεπλύματος μεγάλου μέρους των χρημάτων από τα ναρκωτικά. Επισημαίνει δε πως τα χρήματα αυτά επενδύονται κυρίως σε οικοδομές κατοικιών και εγκαταστάσεων τουριστικής εκμετάλλευσης. Τα Τίρανα και το Δυρράχιο, είναι πρώτες πόλεις στις προτιμήσεις τους και ακολουθούν η Αυλώνα, η Χιμάρα και οι Άγιοι Σαράντα.

Κτίρια χωρίς προδιαγραφές
Η Ε.Ε. είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου προς την Αλβανική Κυβέρνηση για την «υπερφόρτωση» κτιριακά της παράκτιας περιοχής, την κατασκευή συγκροτημάτων χωρίς προδιαγραφές, αλλά και χωρίς πρόβλεψη για δίκτυα διαχείρισης των λυμάτων. Σύμφωνα με ξένους επιστήμονες, οι οικοδομές στην περιοχή του Δυρραχίου έγιναν σε ακατάλληλα εδάφη για τόση πυκνή δόμηση που δεν αφήνουν περιθώριο εκτόνωσης της έντασης, ενώ διάχυτη είναι η αίσθηση, πως δήμαρχοι και αρμόδιες κρατικές αρχές βρίσκονται σε ανοιχτή συναλλαγή με εγκληματικές οργανώσεις και δίνουν άδειες χωρίς να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη πολεοδομικά κριτήρια και γεωλογικά δεδομένα. Κάπως έτσι η οικονομία της Αλβανίας για αρκετά χρόνια γνώριζε μεγάλη ανάπτυξη, που τελικά γκρεμίστηκε μαζί με τον σεισμό των 6,4 ρίχτερ.

Κλειστά σχολεία
Τα σχολεία στις σεισμόπληκτες περιοχές θα μείνουν κλειστά και αυτή την εβδομάδα, ενώ τα κλιμάκια εμπειρογνωμόνων συνεχίζουν την αξιολόγηση των ζημιών σε όλα τα κτίρια, έργο που θα συνεχιστεί για αρκετές ημέρες ακόμη.
Μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος οι ιδιοκτήτες ή και οι ένοικοι των σπιτιών παραμένουν εκτός αυτών, καθώς φοβούνται μήπως και προκύψει νέα ισχυρή δόνηση. Παρά το γεγονός ότι πολλοί σεισμοπαθείς φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία ή και σε συγγενικά τους πρόσωπα, χιλιάδες είναι εκείνοι που διαμένουν σε σκηνές. Όπως ανακοίνωσε μάλιστα ο Αλβανός Πρωθυπουργός, έχουν ζητηθεί από άλλες χώρες και αναμένονται στην Αλβανία και χειμερινές σκηνές για να στεγάσουν άστεγους. Περί τα 170 άτομα φιλοξενεί η Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου της Αρχιεπισκοπής Τιράνων.

Ελληνικές αποστολές
Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη είναι οι πρωτοβουλίες στήριξης των σεισμοπαθών από Ελληνικούς φορείς και οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και της Ηπείρου, που συγκεντρώνουν είδη ανθρωπιστικής βοήθειας την οποία προς το τέλος της εβδομάδος θα αρχίσουν να τη μεταφέρουν στην Αλβανία.