Τόσο η πόλη όσο και τα ορεινά χωριά θα υποδεχθούν χιλιάδες επισκέπτες

Ο Νομός Ιωαννίνων στους κορυφαίους προορισμούς ενόψει Χριστουγέννων!

- Παρουσιάστηκε χθες το πρόγραμμα των γιορτινών εκδηλώσεων στα Γιάννενα - Υψηλές οι πληρότητες σε Ζαγόρι, Μέτσοβο, Βορ. Τζουμέρκα

- Μιλούν στον «Π.Λ» οι Δήμαρχοι Γ. Σουκουβέλος, Κ. Τζαφέας και Ι. Σεντελές

PROTOXRONIA 2014 AGORA

• Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και τόσο τα Γιάννενα όσο και οι ορεινοί Δήμοι του Νομού ετοιμάζονται να υποδεχθούν και να φιλοξενήσουν χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα μέσα στις γιορτές!
Στα Γιάννενα οι ετοιμασίες προχωρούν με πυρετώδεις ρυθμούς, με την «αυλαία» της γιορτινής περιόδου να ανοίγει στις 11 Δεκεμβρίου. Το πρόγραμμα εκδηλώσεων που έχει καταρτίσει ο Δήμος παρουσιάστηκε χθες από τον Μωυσή Ελισάφ και τους Προέδρους των δημοτικών οργανισμών και επιχειρήσεων που συμμετέχουν.
Υψηλή αναμένεται η επισκεψιμότητα για το γιορτινό δεκαπενθήμερο τόσο στα χωριά του Ζαγορίου, όσο και σε Μέτσοβο και Τζουμέρκα. Μιλούν σχετικά στον «Π.Λ.» οι Δήμαρχοι Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος, Μετσόβου Κώστας Τζαφέας και Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές.

Επιλέγουν… βουνό!
Μπορεί το καλοκαίρι να έχουν την τιμητική τους οι παραλίες, όμως τον χειμώνα οι εκδρομείς επιλέγουν κατά βάση ορεινούς προορισμούς και ο Νομός Ιωαννίνων βρίσκεται και φέτος στις πρώτες προτιμήσεις για όλη τη χειμερινή περίοδο, ειδικά δε για εκείνη των γιορτών που πλησιάζουν, όπως επιβεβαιώνουν οι κρατήσεις υψηλές δωματίων. Τόσο τα Γιάννενα όσο και τα χωριά προσφέρουν πολλές ευκαιρίες αναψυχής για όλους και κυρίως για τους λάτρεις της φύσης και των χειμερινών σπορ. Φέτος, εξάλλου, οι ημερομηνίες των γιορτών βολεύουν όσους σκέφτονται να αποδράσουν για αρκετές ημέρες, αλλά και τους απόδημους συμπατριώτες μας που προγραμματίζουν να επιστρέψουν για τα Χριστούγεννα.

Γιορτινή «αυλαία»
Tην Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου ανοίγει επίσημα η αυλαία της Χριστουγεννιάτικης περιόδου για την πόλη των Ιωαννίνων με το άναμμα στις 18:30 του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην κεντρική πλατεία. Ο Δήμος έχει καταρτίσει ένα ποικίλο πρόγραμμα εκδηλώσεων στο οποίο ενώνουν δυνάμεις όλα τα νομικά του πρόσωπα. Το πρόγραμμα εξελίσσεται σε εξωτερικούς χώρους αλλά και στο Πνευματικό Κέντρο.
Σε δηλώσεις του χθες, ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ τόνισε πως «η Δημοτική Αρχή μέσα στα στενά χρονικά περιθώρια που είχε και στα ακόμη στενότερα οικονομικά περιθώρια καθώς στον προϋπολογισμό του 2019 τα χρήματα που είχαν απομείνει ήταν ελάχιστα, καταβάλει την μέγιστη προσπάθεια ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».
Όπως είπε, ο στολισμός της πόλης είναι σε εξέλιξη με στόχο φέτος να επεκταθεί σε περισσότερα σημεία και να καλύψει εμπορικά και ιστορικά σημεία των Ιωαννίνων. Θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του μήνα. Βασικό άξονα αποτελεί η κεντρική πλατεία. «Πιστεύουμε ότι η τελική εικόνα στο κέντρο θα ικανοποιήσει όλους ή τους περισσότερους και θα αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις στους χιλιάδες επισκέπτες που περιμένουμε και φέτος στην πόλη», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Όλες οι δημοτικές δομές
Ο δεύτερος άξονας για φέτος είναι το πρόγραμμα των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, στο οποίο μετέχουν και στηρίζουν όλες οι δομές του Δήμου, δηλαδή το Πνευματικό Κέντρο, το ΔΗΠΕΘΙ, η ΔΗΑΝΕΤΑΙ, το Σπήλαιο Περάματος. Ξεκινούν αύριο και θα διαρκέσουν μέχρι τις 6 Ιανουαρίου.
- «Το πρόγραμμα που υλοποιούμε θα κάνει τα Χριστούγεννα μια μοναδική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους, συμπολίτες μας αλλά και επισκέπτες», ανέφερε η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ελένη Ακονίδου. Η Φιλαρμονική και το Δημοτικό Ωδείο θα συνδράμουν με μουσική στους εμπορικούς δρόμους, ενώ η εορταστική συναυλία της Πρωτοχρονιάς θα μεταφέρει άρωμα Βιέννης. Επίσης, το Εικαστικό Εργαστήρι και τα ΚΔΑΠ θα διοργανώσουν διάφορά εργαστήρια, η Σχολή Κλασικού και Σύγχρονου Χορού θα παρουσιάσει την δική της παράσταση ενώ το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών θα έχει τον βασικό λόγο με τα κάλαντα.
- «Το ΔΗΠΕΘΕ συστρατεύεται και με τις δικές του δυνάμεις βάζει την σφραγίδα του στο πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων. Μέσα από τις δράσεις που θα ξεδιπλωθούν τις επόμενες ημέρες θα δώσουμε μερικές μαγικές στιγμές σε μικρούς και μεγάλους», ανέφερε από την πλευρά της η Πρόεδρος του Δημοτικού Θεάτρου Χριστίνα Κωτσαντή. Το ΔΗΠΕΘΕ μετέχει με έξι εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν εργαστήρι για την κατασκευή χάρτινων γλυπτών αγγέλων, αφήγηση χριστουγεννιάτικων διηγημάτων, θεατρικό παιχνίδι για παιδιά και γονείς, μία βιωματική συνάντηση με «ιστορίες του παππού και της γιαγιάς» κ.λ.π..
- Για πρώτη φορά στις εορταστικές εκδηλώσεις θα συμβάλλει και η ΔΗΑΝΕΤΑΙ, γεγονός που σύμφωνα με τον Πρόεδρό της Νίκο Σιορόκα αποτελεί την πρώτη κίνηση εξωστρέφειας της ίδιας της επιχείρησης. όπως τόνισε, «το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΔΗΑΝΕΤΑΙ επιδιώκει την ενίσχυση της επισκεψιμότητας των Ιωαννίνων, με στοχευμένες ενέργειες που σχεδιάζονται και θα υλοποιηθούν, αρχής γενομένης από τα φετινά Χριστούγεννα».

Και στα social media!
Ένας από τους στόχους του φετινού εορτασμού είναι να ενισχυθεί η εξωστρέφεια της πόλης. Ο Δήμος, όπως ανέφερε ο Aντιδήμαρχος Τουρισμού Γιώργος Λώλης, θέλει να μυήσει στο γιορτινό κλίμα όλους τους χρήστες των social media, με στόχο φωτογραφίες με τα στολισμένα Γιάννενα να κατακλύσουν facebook, instagram και twitter!
Γι’ αυτό το σκοπό δημιουργήθηκε το hashtag #ioanninaksana, το οποίο καλούνται να χρησιμοποιούν σε κάθε φωτογραφική κυρίως ανάρτησή τους στα social media, όσοι θα περάσουν τις γιορτινές αυτές ημέρες στην πόλη. Από την ημέρα έναρξης των εκδηλώσεων μέχρι και τις αρχές Ιανουαρίου, όσοι ποστάρουν φωτογραφίες από τις στολισμένες γωνιές της πόλης μας, χρησιμοποιώντας το hashtag #ioanninaksana θα συμμετέχουν αυτόματα σε έναν social media διαγωνισμό. Η καλύτερη φωτογραφία θα επιλεγεί από Επιτροπή, θα βραβευτεί από το Δήμο και θα κοσμήσει το Δημαρχείο.

Ζαγόρι-Μέτσοβο-Τζουμέρκα
• Σε πολύ καλά επίπεδα, της τάξης του 90 – 95% βρίσκονται ήδη οι κρατήσεις στα καταλύματα του Ζαγορίου, το οποίο ετοιμάζεται να υποδεχθεί επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα και κυρίως από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, αλλά και νησιά όπως η Κρήτη. Όπως ανέφερε χθες στον «Π.Λ.» ο Δήμαρχος Γιώργος Σουκουβέλος, πρώτο μέλημα του Δήμου είναι να κρατήσει ανοιχτούς τους δρόμους μέσα στις γιορτές, σε περίπτωση που χιονίσει. Για το λόγο αυτό, έχει σε ετοιμότητα από προχθές πέντε εκχιονιστικά μηχανήματα ενώ έχει προμηθευτεί αλάτι για τον παγετό. Οι τιμές στο Ζαγόρι είναι για όλα τα βαλάντια ξεκινώντας από τα 40 – 50 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο.
• Παραδοσιακός χειμερινός προορισμός είναι το γραφικό Μέτσοβο, το οποίο δέχεται ήδη τα Σαββατοκύριακο πληθώρα επισκεπτών. Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία για τις γιορτές είναι πολύ υψηλές, όπως είπε στον «Π.Λ.» ο Δήμαρχος Κώστας Τζαφέας, τονίζοντας πως θα ήταν ευχής έργον να χιονίσει το δεκαήμερο πριν τα Χριστούγεννα, για να λειτουργήσουν πλήρως τα χιονοδρομικά κέντρα της περιοχής. Και να μην βοηθήσει ο καιρός πάντως, οι πίστες των χιονοδρομικών θα γεμίσουν με τεχνητό χιόνι για τους λάτρεις του σκι και των άλλων χειμερινών σπορ! Ο Δήμος θα πραγματοποιήσει εξάλλου, τόσο τα Χριστούγεννα όσο και την Πρωτοχρονιά εκδηλώσεις στην κεντρική πλατεία του Μετσόβου με παραδοσιακά εδέσματα και μουσική.
• Η πολιτική προστασία είναι το κύριο μέλημα και στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων ώστε η πρόσβαση για τους επισκέπτες να είναι απρόσκοπτη. «Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο όσον αφορά στον καιρό, έχουμε αποκτήσει εξάλλου μεγάλη εμπειρία τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε στον «Π.Λ.» ο Δήμαρχος Γιάννης Σεντελές. Όπως είπε, οι πληρότητες στα καταλύματα της περιοχής για τα Χριστούγεννα έχουν αγγίξει το 100%, ενώ αναμένονται και πολλοί επισκέπτες της μίας ημέρας! «Δεν έχουμε αλλοιωθεί από τον τουρισμό και οι τιμές στα Τζουμέρκα είναι πολύ καλές σε σχέση με την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Η εμπειρία θα μείνει αξέχαστη στον επισκέπτη», τόνισε ο κ. Σεντελές.