Συμμετέχουν σε πρόγραμμα του ΥΠΕΣ

Τα Γιάννενα στην πεντάδα της «Νέας Γενιάς Ανακύκλωσης»!

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Χρήματα στους ΟΤΑ με βάση τις επιδόσεις τους

MHTSOTAKHS ANAKYKLOSH 5 12 19

• Συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση των απορριμμάτων, αποδέσμευση των ΟΤΑ από την ασφυκτική εποπτεία του Κράτους, αλλά και σύνδεση μέρους της κρατικής χρηματοδότησης με τις επιδόσεις των Δήμων στην ανακύκλωση θα είναι οι βασικοί άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια στο πεδίο της λεγόμενης πράσινης οικονομίας!
Αυτό τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα πλαίσια της τελετής εγκαινίων μονάδας παραγωγής μηχανημάτων ανταποδοτικής ανακύκλωσης (φωτό), ορισμένα από τα οποία θα «πιάσουν δουλειά» σύντομα και στον Δήμο Ιωαννιτών!

Πράσινη οικονομία - ΣΔΙΤ
«Η ανακύκλωση αποτελεί και κοινωνική αναγκαιότητα. Και όρο ζωής για όλους. Πολίτες, επιχειρήσεις, δήμους και φυσικά την ίδια την οργανωμένη Πολιτεία», υπογράμμισε ο Κυρ. Μητσοτάκης από την Παλλήνη της Αττικής όπου εγκαινιάστηκε μονάδα κατασκευής μηχανημάτων ανταποδοτικής ανακύκλωσης.
Ο Πρωθυπουργός μίλησε για το πόσο μεγάλη έμφαση δίνει η Κυβέρνηση στην πράσινη οικονομία, την οποία θεωρεί σημαντικό αναπτυξιακό βραχίονα για τη χώρα μας. Ως παράδειγμα έφερε τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση των απορριμμάτων, κάνοντας έμμεση αναφορά στη Μονάδα ΑΣΑ της Περιφέρειας Ηπείρου.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «εκεί έχουμε ήδη, θετικά αποτελέσματα και αρκεί να κάνει κανείς τη σύγκριση μεταξύ των Περιφερειών εκείνων που είχαν το θάρρος να προχωρήσουν σε συμπράξεις και εκείνων που έμειναν κολλημένες στο παρελθόν, θύμα ιδεοληψιών. Όπως δυστυχώς είναι η περίπτωση της Αττικής».

Κριτήρια στους ΟΤΑ
Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση σχεδιάζει να συνδέσει τις επιδόσεις των Δήμων στην ανακύκλωση με μέρος της χρηματοδότησης που εκείνοι θα λαμβάνουν! Όπως έκανε γνωστό χθες ο κ. Μητσοτάκης, «από εδώ και στο εξής στους δημάρχους μας θα θέσουμε φιλόδοξους στόχους για την ανακύκλωση και ένα μέρος της κρατικής χρηματοδότησης θα συνδέεται με τις επιδόσεις τους στην ανακύκλωση. Διότι ο στόχος μας είναι να μπορούμε να ξεφύγουμε επιτέλους από τις τελευταίες θέσεις. Είμαστε 24οι στην Ευρώπη, στον τομέα αυτό»!
Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων που θα είναι έτοιμο στο πρώτο εξάμηνο του 2020, το οποίο θα είναι απολύτως εναρμονισμένο με τις επιταγές της κυκλικής οικονομίας. Θα δουλεύει σε απόλυτη αρμονία με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που παρουσιάστηκε πρόσφατα και θα οριστικοποιηθεί και αυτό τους επόμενους μήνες.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, οι ΟΤΑ αποδεσμεύονται πια από την ασφυκτική εποπτεία του κράτους, μπορούν και στο κομμάτι της αποκομιδής των απορριμμάτων να δρουν απερίσπαστοι και να κάνουν αυτό το οποίο θεωρούν ότι είναι σωστό και οικονομικό για τους δημότες τους.

Ο Δήμος Ιωαννιτών
«Η ανακύκλωση δεν αποτελεί μόνον οικολογική ανάγκη. Αποτελεί και μία αναπτυξιακή οικονομική επιλογή», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζοντας παράλληλα τη χαρά του που τα πρώτα 100 μηχανήματα που θα παραχθούν στην καινούρια μονάδα της Παλλήνης θα «πιάσουν δουλειά» πολύ σύντομα, σε πέντε Δήμους, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Νέα Γενιά Ανακύκλωσης» που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών. Ανάμεσα στους Δήμους – πρωτοπόρους του τομέα αυτού οι οποίοι συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι και ο Δήμος Ιωαννιτών. Οι άλλοι τέσσερις είναι οι Δήμοι Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Ναυπλίου και Άνδρου.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ