Όλοι συμφωνούν ότι είναι αναγκαία, αλλά διαφωνούν στο χώρο

Προκαλεί… κόντρες η μεταστέγαση του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων

- «Στα κάγκελα» Διεύθυνση και διδάσκοντες για την πρόταση Ελισάφ να πάει στην Περίβλεπτο

- Μουσική πορεία των μαθητών του σήμερα - Δεν υπάρχουν διαθέσιμα κτίρια μέσα στην πόλη, απαντά ο Δήμος

MOYSIKO SXOLEIO

• Σε γρίφο για… δυνατούς λύτες έχει μετατραπεί το θέμα στέγασης του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων, το οποίο έχει φέρει τις τελευταίες ημέρες σε αντιπαράθεση τον Δήμο Ιωαννιτών με τη Διεύθυνση, τους καθηγητές και τους μαθητές της μονάδας.
Στην ανάγκη μεταστέγασης του Σχολείου συμφωνούν όλες οι πλευρές, αποτελεί εξάλλου πάγιο αίτημα εδώ και χρόνια της σχολικής του κοινότητας. Ο χώρος είναι που προκαλεί τη διαφωνία, καθώς ο Δήμος προκρίνει ως λύση το κτίριο του πρώην δημοτικού σχολείου Περιβλέπτου, την απορρίπτουν όμως καθηγητές και μαθητές επικαλούμενοι την απόσταση από τα Γιάννενα. Μάλιστα, οι τελευταίοι θα πραγματοποιήσουν σήμερα μουσική πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης. Όσο για τη Μητρόπολη, στην οποία ανήκει το κτίριο όπου στεγάζεται το Μουσικό Σχολείο, αυτή δηλώνει αδυναμία παρεμβάσεων σ’ αυτό ώστε να λάβει την απαιτούμενη από τον νόμο άδεια καταλληλότητας.

Χρόνια διαμαρτύρονται
Εδώ και αρκετά χρόνια η Διεύθυνση και οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων διαμαρτύρονται για το κτίριο στο οποίο αυτό στεγάζεται ζητώντας να βρεθεί άλλος χώρος που να καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες της μονάδας. Μάλιστα, έχουν κατά καιρούς προχωρήσει και σε συμβολικές κινητοποιήσεις για να κάνουν γνωστό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.
Κάπως έτσι η νέα Δημοτική Αρχή υπό τον Μωυσή Ελισάφ ξεκίνησε μία διαδικασία διερεύνησης εναλλακτικών λύσεων για τη στέγαση του Μουσικού Σχολείου. Μάλιστα, αφορμή γι’ αυτό στάθηκε πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής η οποία διαπιστώνει «αδυναμία άδειας καταλληλότητας» για το κτίριο αν δεν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες.

Πρόταση για Περίβλεπτο
Αναζητώντας στέγη για το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων κι αφού η Μητρόπολη στην οποία ανήκει το κτίριο της οδού Κωνσταντινουπόλεως όπου αυτό στεγάζεται δήλωσε αδυναμία αναβάθμισής του ώστε να λάβει την απαιτούμενη άδεια καταλληλότητας, ο Δήμος έφτασε ως την Περίβλεπτο και στο κλειστό σήμερα πρώην δημοτικό σχολείο του χωριού, στο οποίο έγινε αυτοψία από κλιμάκιό του. Έτσι, ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ ενημέρωσε τον Διευθυντή της μονάδας Αθανάσιο Τσάνη ότι αυτή θα μεταφερθεί από την επόμενη σχολική χρονιά στην Περίβλεπτο!

Έντονες αντιδράσεις
Ωστόσο, η επιλογή του Δήμου συναντά την έντονη αντίδραση τόσο των καθηγητών όσο και των μαθητών του Μουσικού Σχολείου, κυρίως επειδή το κτίριο που επιλέχθηκε είναι εκτός Ιωαννίνων.
Με επιστολή τους προς τον Δήμαρχο ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων της μονάδας κάνουν λόγο για απόφαση – τελεσίγραφο του κ. Ελισάφ, η οποία, όπως αναφέρουν, δε λαμβάνει καθόλου υπόψη τα πραγματικά δεδομένα, ούτε τις πραγματικές ανάγκες του σχολείου. Μεταξύ άλλων, στην επιστολή επισημαίνεται πως η ιδιαίτερη φυσιογνωμία του Μουσικού Σχολείου απαιτεί τη λειτουργία του εντός του αστικού ιστού της πόλης, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα απειληθεί με «λουκέτο». Επίσης, εκφράζεται η αντίθεση σε κάθε ενδεχόμενο κατάργησης των τμημάτων ένταξης που λειτουργούν σ’ αυτό, ενώ σημειώνεται πως η απόσταση 60 – 70 μέτρων μεταξύ των δύο σχολικών κτιρίων της Περιβλέπτου όπου προτείνεται να μεταστεγαστεί, θα προκαλέσει διάφορα πρακτικά προβλήματα.

Τι προτείνουν
Διεύθυνση και διδάσκοντες εκφράζουν λοιπόν την ομόφωνη αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο μεταφοράς του Μουσικού Σχολείου στην Περίβλεπτο. Προτείνουν ως εναλλακτική λύση την εξεύρεση κτιρίου εντός της πόλης που με κατάλληλες παρεμβάσεις μπορεί να λειτουργήσει ως Μουσικό Σχολείο σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές ή την εξεύρεση οικοπέδου, ξανά εντός των Ιωαννίνων, όπου θα ανεγερθεί ένα κατάλληλο κτίριο για να στεγάσει τη μονάδα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου. Σε χθεσινή ανακοίνωση του Δεκαπενταμελούς τους εκφράζουν την αγωνία τους για τις εξελίξεις και διατυπώνουν μία σειρά από ερωτήματα. Ζητούν να μάθουν γιατί ξοδεύτηκαν χρήματα για την ανακαίνιση του σημερινού κτιρίου εφόσον αυτό δεν θεωρείται κατάλληλο για λειτουργία ως σχολείο και αν το προτεινόμενο κτίριο της Περιβλέπτου πληροί τις προϋποθέσεις και έχει τις αναγκαίες υποδομές για να καλύψει τις ιδιαίτερες ανάγκες των ειδικών μουσικών μαθημάτων. Οι μαθητές κάνουν γνωστό επίσης ότι θα πραγματοποιήσουν σήμερα και ώρα 10 το πρωί μουσική πορεία στο κέντρο των Ιωαννίνων για να γνωστοποιήσουν το πρόβλημα που έχει προκύψει και να ζητήσουν απαντήσεις απ’ τους αρμόδιους.

Η απάντηση του Δήμου
Αυστηρή απάντηση στις αιτιάσεις του Μουσικού Σχολείου έδωσε ο Δήμος παραπέμποντας στο πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής σχετικά με την έλλειψη άδειας καταλληλότητας για το κτίριο της οδού Κων/πόλεως και τη δηλωμένη αδυναμία της Μητρόπολης να το αναβαθμίσει. Τονίζει δε πως η ίδια δεν έχει εκδηλώσει καμία πρόθεση να μεταφέρει σ’ αυτό άλλη σχολική μονάδα και συγκεκριμένα το Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς.
Ο Δήμος χαρακτηρίζει αβάσιμα τα όσα αναφέρει η Διεύθυνση της μονάδας, επισημαίνει πως «οι καθηγητές του Μουσικού Σχολείου υποκινούν τους μαθητές αποκρύπτοντας τα πραγματικά γεγονότα ή παραποιώντας μέρος αυτών σε όλες τις συναντήσεις που έγιναν μέχρι σήμερα» και χαρακτηρίζει ανέφικτη την εύρεση κτιρίου εντός της πόλης. Εξαιρετικά χρονοβόρα είναι εξάλλου, όπως αναφέρει, η ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου, τη στιγμή που η επίλυση των προβλημάτων πρέπει να είναι άμεση. Η Δημοτική Αρχή καταλήγει στην ανακοίνωσή της ζητώντας πλήρη και τεκμηριωμένη πρόταση από τους καθηγητές και μαθητές του Μουσικού Σχολείου ενώ απευθύνεται επίσης στην ΕΛΜΕ Ιωαννίνων και στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης ζητώντας τις δικές τους προτάσεις για τη στέγαση της μονάδας αλλά «και για την αξιοποίηση σχολικών συγκροτημάτων που βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα από την πόλη και παραμένουν κλειστά», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.