Επιτυχημένη και η δεύτερη αποστολή του Ε.Ε.Σ.

Με το «καραβάνι αλληλεγγύης» στη σεισμόπληκτη Αλβανία

- Παρών και ο «Π.Λ.» στην παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας από Ερυθροσταυρίτες των Ιωαννίνων

1H SEL

• Ξημερώματα 26ης Νοεμβρίου 2019: Η γειτονική Αλβανία πλήττεται καίρια από τον φονικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ, ο οποίος αφήνει πίσω του δεκάδες νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες, χιλιάδες άστεγους, τεράστιες υλικές καταστροφές και πολλά ερωτηματικά για την ασφάλεια των κτιρίων. Είναι γνωστό ότι από την πρώτη κιόλας στιγμή η Ελλάδα βρέθηκε δίπλα στους πληγέντες: Δύο ομάδες της ΕΜΑΚ (η μια των Ιωαννίνων) συνέδραμαν στον απεγκλωβισμό πολιτών, τρεις μονάδες κινητών μαγειρείων του Ελληνικού Στρατού εστάλησαν στην Αλβανία για την σίτιση των πληγέντων, ενώ Έλληνες μηχανικοί έλαβαν μέρος στην επιχείρηση αξιολόγησης της κατάστασης των κτιρίων στις πληγείσες περιοχές.
Την ίδια ώρα, σε όλη την Ελλάδα, ξεκίνησε και συνεχίζεται εκστρατεία συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης για τους σεισμοπαθείς, οι οποίοι μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται ολοκληρωτικά, τη ζωή τους να ρημάζει και χιλιάδες πολίτες να βρίσκονται κυριολεκτικά στο δρόμο!

Με ευθύνη του ΕΕΣ
Στην... πρώτη γραμμή, όπως εξάλλου συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις, βρέθηκε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Έτσι μετά την πρώτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας (στις 29 Νοεμβρίου έφτασε στις πληγείσες περιοχές ένα φορτηγό με βοήθεια, συνοδευόμενο από στελέχη και εθελοντές του Παραρτήματος Ιωαννίνων του ΕΕΣ), διοργανώθηκε και δεύτερη, πολύ μεγαλύτερη αποστολή (δυο νταλίκες και τρία φορτηγά), με είδη που συγκεντρώθηκαν από τον ΕΕΣ, την Περιφέρεια Αττικής και το «Όλοι μαζί μπορούμε» του ΣΚΑΙ. Το «καραβάνι αλληλεγγύης» που ξεκίνησε από την Αθήνα (στις 5 Δεκεμβρίου) συνόδευσε και πάλι ο ΕΕΣ Ιωαννίνων, με την συμμετοχή του Προέδρου του τοπικού παραρτήματος Κων/νου Ντακαλέτση και εθελοντών από το Σώμα των Σαμαρειτών (Αθανάσιος Χάιδος, Ευθύμιος Κοντογιώργος και Γιόβαν Κόρρος), αλλά και το Τμήμα Νοσηλευτικής (Κατερίνα Καβλακούδη, Αγλαΐα Μπιλιαδέρη και Αντωνία Στασινού).

Η παραμονή στην Αλβανία...
Τα φορτηγά έφτασαν το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης στα Γιάννενα και στο Αεροδρόμιο συναντήθηκαν με το βανάκι του Ερυθρού Σταυρού, για να ξεκινήσουν μαζί το μακρύ ταξίδι προς Δυρράχιο (το επίκεντρο του σεισμού, όπου και οι περισσότερες καταστροφές), αλλά και τα Τίρανα. Μεγάλη ήταν η καθυστέρηση στον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς, αφού τα φορτηγά έπρεπε να περάσουν από «σκάνερ» και να γίνει η επαλήθευση των εγγράφων, ώστε να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην συνέχεια. Αφού όλα τακτοποιήθηκαν ξεκίνησε το ταξίδι προς τα Τίρανα, όπου και η διανυκτέρευση, καθώς η παράδοση της βοήθειας έγινε την επόμενη μέρα, νωρίς το πρωί σε αποθήκη στο Δυρράχιο.
Εκεί περίμεναν την αποστολή στελέχη του Αλβανικού Ερυθρού Σταυρού, ο Γεν. Γραμματέας κ. Artur Katuci και ο υπεύθυνος του Τομέα Αντιμετώπισης Καταστροφών κ. Fatos Xhengo. Το «παρών» έδωσε και ο επικεφαλής της επιχείρησης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) στην Αλβανία, κ. Juergen Hoege, ο οποίος εξέφρασε και τα συγχαρητήριά του για την άρση του μέτρου της αναστολής και την πλήρη επάνοδο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη Διεθνή Κοινότητα.
Ερωτηθείς από τον «Π.Λ.» για την επόμενη μέρα στην Αλβανία, ο κ. Hoege εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξαν πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, σπεύδοντας να βοηθήσουν με κάθε τρόπο και να απαλύνουν τον πόνο χιλιάδων σεισμοπαθών, στέλνοντας ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και έμψυχο δυναμικό.

30.000 χρειάζονται βοήθεια!
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, περίπου 30.000 άνθρωποι έχουν ανάγκη από οποιαδήποτε είδους βοήθεια, καθώς εκτός από αυτούς που έχασαν δικούς τους ανθρώπους, αλλά και τα σπίτια τους, πολλά κτίρια κρίνονται ακατάλληλα προς επανεγκατάσταση και άρα οδεύουν προς κατεδάφιση, ενώ πολύς κόσμος ακόμη κι αν οι υπηρεσίες πιστοποιήσουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, φοβάται να επιστρέψει στα σπίτια του.
Η ομάδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας, με έμπειρα στελέχη που το καθήκον τους είναι να πηγαίνουν από την μια καταστροφή στην άλλη σε παγκόσμιο επίπεδο, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στους σεισμοπαθείς για να υποστηρίξει τον Αλβανικό Ερυθρό Σταυρό και να παρέχει άμεση βοήθεια για περίοδο περίπου 12 μηνών.
Αρκετές καταστροφές, όπως ανέφερε και ο κ. Hoege εντοπίζονται σε αγροτικές περιοχές, με τους πολίτες να μην θέλουν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους και τα υπάρχοντά τους, γι’ αυτό και επιλέγουν να μένουν δίπλα σε σκηνές. Πολλοί έχουν ήδη εγκατασταθεί σε ξενοδοχεία, όμως και αυτοί έχουν ανάγκη να λαμβάνουν καθημερινά ανθρωπιστική βοήθεια.

Με την Υφυπ. Εσωτερικών...
Η αποστολή του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, υπό τον Πρόεδρο του Παραρτήματος Ιωαννίνων Κ. Ντακαλέτση είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με την Υφυπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας συντονίστρια της ανθρωπιστικής βοήθειας που φθάνει στη χώρα της, κα Rovena Voda.
Κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Δημαρχείο του Δυρραχίου ο κ. Ντακαλέτσης την ενημέρωσε για την αποστολή που έφτασε από την Ελλάδα, δηλώνοντάς της ταυτόχρονα την συμπαράσταση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του προέδρου του Αντ. Αυγερινού, καθώς και του ελληνικού λαού. Παράλληλα της μετέφερε ότι ο ΕΕΣ βρίσκεται δίπλα στον δοκιμαζόμενο αλβανικό λαό και ανοιχτός σε οποιαδήποτε άλλη βοήθεια του ζητηθεί.
Με θερμά λόγια για τη χώρα μας μίλησαν τόσο η ίδια, όσο και στελέχη του Αλβανικού Ερυθρού Σταυρού, όπως και απλοί πολίτες που υποδέχονταν εγκάρδια την ελληνική αποστολή, εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους, γιατί πάντα η Ελλάδα στις δύσκολες στιγμές βρίσκεται δίπλα τους.
* * *
Μετά και την συνάντηση αυτή στο Δυρράχιο, ο Πρόεδρος του ΕΕΣ Ιωαννίνων μαζί με τους εθελοντές πήραν τον δρόμο της επιστροφής, ικανοποιημένοι για την επιτυχή έκβαση της μεταφοράς της ανθρωπιστικής βοήθειας, συγκινημένοι και σίγουρα πιο δυνατοί για να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον πάσχοντα συνάνθρωπο.
ΕΥΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ