Τα Κοινοβούλια Ελλάδος και Λιβύης ακυρώνουν τα τουρκικά σχέδια

Διπλωματικά «όπλα» έδωσε στην Κυβέρνηση ο Κων.Τασούλας!

- Σημαντικές οι συνομιλίες του με τον Λίβυο Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

- «Δεν υποχωρούμε από καμία από τις πάγιες θέσεις μας» τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής

TASOYLAS DENDIAS LIBYOS 12 12 19

• Σε σημαντικό παράγοντα προάσπισης των εθνικών μας συμφερόντων αναδεικνύεται ο Γιαννιώτης Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.
Στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, με την έξαρση των προκλήσεων από την Τουρκία και ειδικά με τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με την αμφιλεγόμενη για τη νομιμότητά της Κυβέρνηση της Λιβύης, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέλαβε ενεργό ρόλο, καλώντας στην Αθήνα τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Aguila Saleh Eissa.
Η συνάντηση έγινε χθες το απόγευμα στη Βουλή, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδος - Λιβύης Άγγελο Συρίγο, από την οποία προέκυψαν πολύ σημαντικές εξελίξεις και επισημοποιήθηκε η πλήρης αντίθεση της Βουλής της Λιβύης στα τουρκικά σχέδια. Μια εξέλιξη που ασφαλώς πιστώνεται στον Κώστα Τασούλα, που αποδεικνύεται και σε αυτό το «καυτό» ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής σε πολύτιμο στήριγμα στο χειρισμό θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.
Από τη συνάντηση αναδεικνύεται και ο πρωτεύον ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν από τώρα και στο εξής τα δύο Κοινοβούλια, για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων και των ανιστόρητων διεκδικήσεων. Συγκεκριμένα όπως είπε ο Aguila Saleh Eissa, «Έχουμε ζητήσει να υπάρχει συνεχής και άμεση επικοινωνία μεταξύ μας, μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης και της Βουλής των Ελλήνων, για να ακυρωθεί αυτή η συμφωνία-συνθήκη και για να καθορίσουμε τις ευκαιρίες που εμφανίζονται στο μέλλον, για τον λιβυκό λαό και για τον ελληνικό λαό».

Άκυρη η συμφωνία
Χθες για πρώτη φορά από την Ελληνική πρωτεύουσα από τον Πρόεδρο της Βουλής της Λιβύης στάλθηκε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία, αλλά και σε όλο τον κόσμο, πως στην ουσία δεν υφίσταται συμφωνία. Συγκεκριμένα όπως είπε ο Λίβυος πολιτικός «η συμφωνία είναι απορριπτέα, είναι άκυρη, διότι αυτοί που την υπέγραψαν δεν έχουν καμία νόμιμη ιδιότητα, αφού ή ίδια η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει απορριφθεί, δεν έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης δύο φορές και δεν έχει ορκιστεί νόμιμα, όπως προβλέπεται, ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων. Συνεπώς, βάσει των προβλεπομένων στην πολιτική συμφωνία, η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει αποτύχει πλήρως».

Ισχυρό διαπραγματευτικό «χαρτί»
Η συνάντηση Τασούλα - Aguila Saleh Eissa και κυρίως το αποτέλεσμα αυτής δίνουν ένα ισχυρό «χαρτί» στην Ελλάδα στην προσπάθεια που κάνει να αποδείξει σε όλες τις χώρες την επικίνδυνη τακτική του Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία σημειωτέον επιχειρεί να παρασύρει σε απόλυτο βαθμό και τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα.
Ο κ. Τασούλας από την πλευρά του, εξήγησε πως είχε απευθύνει πρόσκληση στον Λίβυο συνάδελφό του, με σκοπό να γίνει ενημέρωση για τα ζητήματα που βαρύνουν και απασχολούν τη Λιβύη.
«Αυτή η ενημέρωση, για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Λιβύη -συνέχισε- αποκτά πρόσθετη σημασία για εμάς ενόψει του γεγονότος ότι ο κ. Aguila Saleh Eissa πολύ πρόσφατα έχει τοποθετηθεί, με νομική τεκμηρίωση και απερίφραστα, για ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τη χώρα του, δηλαδή την πρόσφατη συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση της Τρίπολης, συμφωνία την οποία θεωρεί απολύτως καταδικαστέα και νομικά ανύπαρκτη.
Ως Ελληνικό Κοινοβούλιο ενδιαφερόμαστε για την ειρήνευση και τη συμφιλίωση στη χώρα της Λιβύης και προφανώς υποστηρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται μέσω του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ προς αυτόν τον σκοπό».

Ο Υπουργός Εξωτερικών
Τον Κώστα Τασούλα ευχαρίστησε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος αναφερόμενος στην τοποθέτηση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, είπε πως «τα memoranta τα οποία υπεγράφησαν μεταξύ Τουρκίας και Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης της Τρίπολης είναι άκυρα και κενά περιεχομένου. Είναι ανεφάρμοστα και θέτουν σε αστάθεια την περιοχή, απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο».

Οι Ελληνικές ενέργειες
Ο Γιαννιώτης Πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη (Τετάρτη βράδυ) στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «10» που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Όλγα Τρέμη, Κατερίνα Γαλανού, Ηλίας Κανέλλης και Αντώνης Δελατόλας, με την κοινοβουλευτική εμπειρία που διαθέτει και με το πρόσθετο ειδικό βάρος του Προέδρου της Βουλής, περιέγραψε με σαφήνεια τις ελληνικές θέσεις έναντι της προκλητικότητας της Τουρκίας, αλλά και προσδιόρισε τις ενέργειες και πως πρέπει αυτές να γίνουν από Ελληνικής πλευράς. Όπως εξήγησε η Ελλάδα έστειλε επιστολή όχι μόνο στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, αλλά και στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας, και αυτό γιατί το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει πολύ πιο αποφασιστική αρμοδιότητα. «Η Τουρκία λοιπόν, επισήμως πλέον, καταγγέλλεται ως ταραξίας της διεθνούς σταθερότητας σε μια επίμαχη περιοχή του κόσμου και όχι μόνο ως ενοχλούσα την Ελλάδα», υπογράμμισε.

Να λογικευθεί η Τουρκία
Για το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο Πρόεδρος της Βουλής εξήγησε πως για να πάει μια υπόθεση χάραξης θαλασσίων συνόρων δύο χωρών σε αυτό, θα πρέπει αυτές να υπογράψουν συνυποσχετικό, το οποίο θα περιγράφει τις συμφωνίες και τις διαφωνίες. «Την Ελλάδα αυτό το συνυποσχετικό την απασχολεί δεκαετίες τώρα, η Τουρκία δεν έχει δείξει καμία διάθεση. Η Τουρκία δεν προσέρχεται σε υπογραφή συνυποσχετικού, γιατί ίσαμε τώρα δεν πάει ούτε με το το Δίκαιο της ευθυδικίας, -που εμείς δεν το ασπαζόμαστε ούτε καν με αυτό- αλλά πάει με το «μακάριοι οι κατέχοντες».
Καταλήγοντας ο κ. Κ. Τασούλας πρόσθεσε πώς «αν η Τουρκία δεν λογικευθεί και δεν καταλάβει ότι πρέπει να αφήσει στην μπάντα τις διεκδικήσεις της, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε συμφωνία. Δεν υποχωρούμε από καμιά πάγια θέση μας».