Νέες προοπτικές ανοίγονται προκειμένου να καταστούν…

Τα Γιάννενα «πόλος» καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας

Σημαντικό ρόλο καλείται να παίξει το Πανεπιστήμιο

• Τι είπε στον «Π.Λ.» η εκπρόσωπος του Οργανισμού «Reload Greece» Βερ. Ζέρβα με αφορμή εργαστήρι για νέους startupers • Η Περιφέρεια εντείνει την προσπάθεια για Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας

TEXNOLOGIKO PARKO 1

 

 

• Μία ενδιαφέρουσα κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα Γιάννενα όσον αφορά στον τομέα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας που έχει ως βάση της την καινοτομία, η οποία, μπορεί, εφόσον συνεχίσει να αναπτύσσεται, να έχει ένα θετικό οικονομικό και κοινωνικό πρόσημο για ολόκληρη την Ήπειρο.
Στον τομέα αυτό καίριο ρόλο καλείται να παίξει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο διαθέτει και λαμπρά μυαλά και τμήματα με εξαιρετικό ερευνητικό έργο, απαιτείται όμως το «άνοιγμά» του και η διασύνδεση με την τοπική αγορά. Αυτό ήταν κι ένα βασικό κίνητρο για τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Reload Greece», ο οποίος επέλεξε τα Γιάννενα ως σταθμό για την υλοποίηση προγράμματος εκπαίδευσης νέων επιχειρηματιών, που ενδιαφέρονται να μπουν στον κόσμο των startups. Με αφορμή το χθεσινό εργαστήριο μίλησε στον «Π.Λ.» η υπεύθυνη του Προγράμματος Βερονίκη Ζέρβα.
Στο μεταξύ, η Περιφέρεια εντείνει τις ενέργειές της για την ίδρυση Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας στα Γιάννενα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέκος Καχριμάνης είχε χθες συνάντηση με στελέχη των εταιριών «Team Viewer Greece» και «P&I Hellas» που έχουν ήδη εγκατασταθεί στην πόλη μας.
Οδηγός για το ξεκίνημα…
Καθοδήγηση προς νέους και φιλόδοξους επιχειρηματίες για το πώς μπορούν να αναπτύξουν τις ιδέες τους έδωσαν χθες οι έμπειροι μέντορες του «Reload Greece» στο πλαίσιο εργαστηρίου που έγινε στα Γιάννενα, σε συνεργασία με τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και με το Επιστημονικό Πάρκο Ηπείρου.
Μιλώντας χθες σχετικά στον «Π.Λ.», η υπεύθυνη (manager) του Προγράμματος Βερονίκη Ζέρβα, τόνισε με έμφαση πως σκοπός γενικότερα της προσπάθειας είναι αφενός να συνδέσει ξανά με τη χώρα μας τους 600.000 περίπου νέους οι οποίοι έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό αναζητώντας ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον, αφετέρου να βοηθήσει ξένους νέους που κάνουν επιχειρήσεις να συνδεθούν με την Ελλάδα, αλλά και να δώσει την ευκαιρία σε ελληνικές startup επιχειρήσεις να αποκτήσουν περισσότερη εξωστρέφεια.
Ερωτηθείσα για το αν θεωρεί πως υπάρχει πιθανότητα να αντιστραφεί το ρεύμα και να δούμε ξανά νέους Έλληνες που έχουν φύγει στο εξωτερικό να επιστρέφουν στη χώρα μας, σημειώνει πως πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα. Δηλαδή αν κάποιος βρίσκει εκτός δουλειά που του αρέσει και καλές συνθήκες, για να γυρίσει πίσω πρέπει να βρει αντίστοιχες συνθήκες κι εδώ!
Ομάδα απ’ τα Γιάννενα!
Το εργαστήριο – workshop που διεξήχθη χθες στα Γιάννενα είναι, όπως ανέφερε η υπεύθυνή του, το πρώτο βήμα για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα «Young Entrepreneurs», το οποίο έχει αναπτύξει συνεργασία με μερικά από τα καλύτερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης.
«Φιλοδοξία μας είναι να καταφέρουμε να έχουμε φέτος μία ομάδα και από τα Γιάννενα που να συμμετέχει στο πρόγραμμα, το οποίο καθοδηγεί ενδιαφερόμενους σε ζητήματα όπως η καλύτερη προετοιμασία ενός επιχειρηματικού μοντέλου, το πώς γίνεται η παρουσίαση σε επενδυτές, η κατάρτιση οικονομικού πλάνου, δηλαδή κρίσιμα βήματα για νεοφυείς επιχειρήσεις». Τα βραβεία για όσους διακριθούν είναι σημαντικά.
Κίνητρο το Πανεπιστήμιο
Η ίδια η κ. Ζέρβα είναι συμπατριώτισσά μας, καθώς κατάγεται από τη Θεσπρωτία κι αυτό έπαιξε το ρόλο του στο να επιλεγούν τα Γιάννενα ως ένας από τους δύο σταθμούς του προγράμματος «Young Entrepreneurs» για την Ελλάδα. Όμως υπάρχει κι ένας ακόμη πολύ σημαντικός λόγος που οδήγησε στην επιλογή της πόλης μας και αυτός δεν είναι άλλος από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «στο κομμάτι της έρευνας το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει κάποια λαμπρά μυαλά. Διαθέτει ένα εξαιρετικό τμήμα Φυσικής, ένα εξαιρετικό τμήμα Ιατρικής, ένα πολύ καλό τμήμα στην κατασκευή υλικών. Αυτό που χρειάζεται να αλλάξει λοιπόν εδώ είναι η κουλτούρα και να επιδιωχθεί η σύνδεση του Πανεπιστημίου με την αγορά όπως κάνουν τα ιδρύματα στο εξωτερικό. Εξάλλου στα Γιάννενα έχουν έδρα μερικές από τις καλύτερες επιχειρήσεις της χώρας στον κλάδο της παραγωγής. Θέλει μία εταιρία να δημιουργήσει ένα προϊόν; Γιατί να πάει στο εξωτερικό και να μην συνεργαστεί με τα ερευνητικά τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων;».
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το Reload Greece έχει δώσει ήδη τη δυνατότητα σε πάνω από 110 startup επιχειρήσεις να προχωρήσουν και να δημιουργήσουν 210 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων το 70% είναι στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα πάνω από 10 εκατ. λίρες έχουν επενδυθεί μέσα από τα προγράμματά του σε απόφοιτες startups.
Το Πάρκο Τεχνολογίας
Άλλη μία συνάντηση με διευθυντές και στελέχη των εταιριών «Team Viewer Greece» και «P&I Hellas», που ήδη λειτουργούν στα Γιάννενα είχε χθες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης στο πλαίσιο του σχεδιασμού της Περιφέρειας για τη δημιουργία Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, το οποίο θα προσελκύσει στην περιοχή μας εταιρείες διεθνούς βεληνεκούς.
Αντικείμενο της συζήτησης ήταν το θέμα των κτιριακών υποδομών για τη μακροχρόνια ανάπτυξή των δύο εταιριών. Ο κ. Καχριμάνης ενημέρωσε τα στελέχη τους για τις ενέργειες που έχουν γίνει από την πλευρά του ως τώρα και για τα στάδια που ακολουθούν. Για την περαιτέρω προώθηση των διαδικασιών ζητήθηκε από τις εταιρίες να παραθέσουν αναλυτικά στοιχεία με τις απαιτούμενες προδιαγραφές για τις μακροχρόνιες υποδομές τους, προκειμένου να σχεδιαστεί από κοινού το κτιριολογικό πρόγραμμα για τις ανάγκες των πρώτων εταιριών που θα εγκατασταθούν.
Η επόμενη συνάντηση ορίστηκε για την 21η Ιανουαρίου 2020, με την ευκαιρία των εγκαινίων του Κέντρου Έρευνας της «Team Viewer Greece» στα Γιάννενα. Όπως ανακοίνωσε χθες η Περιφέρεια, βρίσκεται σε παράλληλες συζητήσεις και με άλλες εταιρίες του κλάδου που έχουν εκδηλώσει ανάλογο ενδιαφέρον συμμετοχής στο Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας και ήδη έχουν δρομολογηθεί συναντήσεις κορυφής στις αρχές του επόμενου έτους.