Επίδειξη «υψηλής πολιτικής» με προχειρότητα και ευχολόγια…

Με πρόσχημα την… εξωστρέφεια ο Δήμαρχος Ιωαννίνων στην Αλβανία

- Αναπάντητα ερωτήματα από τις συναντήσεις του Μ. Ελισάφ και του Προέδρου του Δημοτ. Συμβουλίου Δ. Παπαγεωργίου

ELISAF ANASTASIOS 16 12 19

• Επίσκεψη στην Αλβανία πραγματοποίησαν Δήμαρχος και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων. Μια επίσκεψη χωρίς ουσιαστική ατζέντα, χωρίς προετοιμασία και χωρίς να μπορεί κανείς να αντιληφθεί τι σκοπό εξυπηρετούσε, δεδομένης και της συγκυρίας με τις πληγές του φονικού σεισμού να είναι ανοικτές. Δευτερευόντως μπορεί να πει κανείς, ότι όταν υπάρχουν ένα σωρό προβλήματα στο Δήμο Ιωαννιτών, που ασφαλώς δεν τα δημιούργησε η νυν Δημοτική Αρχή, αλλά αυτή πρέπει να τα λύσει, πρώτα ασχολείσαι με αυτά και μετά βάζεις στόχους για εξωστρέφεια κ.ο.κ..  
Δεν πρόκειται για σχήμα λόγου, αλλά είναι η Δημοτική Αρχή που επιχείρησε να εντάξει την επίσκεψη στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την… εξωστρέφεια της πόλης και την ανάπτυξη συνεργασιών με όμορες περιοχές! Από την ίδια όμως την ανακοίνωση προκύπτει η προχειρότητα με την οποία οργανώθηκε η επίσκεψη, η οποία κάθε άλλο παρά επίσημη μπορεί να χαρακτηριστεί. 
Φαίνεται πώς ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Παπαγιάννης, μάλλον δεν είχαν λάβει υπόψη τους βασικές παραμέτρους που διέπει τις Ελληνοαλβανικές σχέσεις, εκτός κι αν όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, γράφονται απλά για λόγους εντυπώσεων! 

Τουριστικό ενδιαφέρον
Εισαγωγικά επιχειρείται να συνδυαστεί η επίσκεψη με τον τουρισμό: «Οι τουρίστες που έρχονται από την Αλβανία στην Ήπειρο και μάλιστα σε όλη τη διάρκεια του έτους, είναι περισσότεροι από κάθε άλλη χώρα αφήνοντας σημαντικά έσοδα στην περιοχή», υποστηρίζει η Δημοτική Αρχή. Αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια. Όντως ισχύει για τα παράλια της Ηπείρου στα οποία υπάρχει κάποια αυξημένη προσέλευση Αλβανών για διακοπές. Για το νομό Ιωαννίνων, την πόλη ο αυξημένος αριθμός επισκεπτών, στην πραγματικότητα οφείλεται κατά κύριο λόγο, στις εμπορικές ή ιατρικές επισκέψεις, δηλαδή στις μονοήμερες ή και τις διήμερες επισκέψεις αλβανών για αγορές ή ακόμη και για τα νοσοκομεία μας. Ακόμη περιλαμβάνει και όσους φτάνουν στα Γιάννενα για να ταξιδέψουν αεροπορικώς. 

Πρόσκληση στον Αρχιεπίσκοπο
Δήμαρχος και Πρόεδρος Δημοτ. Συμβουλίου, συναντήθηκαν επίσης με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο! Πέραν των τετριμμένων περί «ολόπλευρης στήριξης του έργου του», τον προσκάλεσαν να επισκεφθεί στα Γιάννενα για να τιμηθεί. Προστίθεται μάλιστα ότι ο Αρχιεπίσκοπος αποδέχτηκε την πρόσκληση «σημειώνοντας ότι με χαρά θα βρεθεί στα Γιάννενα». Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει, είναι πως ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ πέτυχε στην πρώτη του συνάντηση να αποσπάσει δέσμευση του Αρχιεπισκόπου ο οποίος για περισσότερο ίσως και από δέκα χρόνια δεν έχει αποδεχθεί την πρόταση που του είχε κάνει το τότε Νομαρχιακό Συμβούλιο Ιωαννίνων για να τον τιμήσει για το έργο του. 

Δεν είδαν την… Τσαμερία;
Θεωρίες και φιλοφρονήσεις περιλάμβαναν επίσης οι συναντήσεις και με άλλους αυτοδιοικητικούς και πολιτικούς παράγοντες της Αλβανίας.  Ο Δήμαρχος Τιράνων -αυτός που μια κεντρική πλατεία αφιέρωσε στην… Τσαμερία- θυμήθηκε πως πέρασε ένα μέρος της παιδικής του ηλικίας στα Γιάννενα, ζήτησε να  αυξηθούν οι πολιτιστικές, τουριστικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές (!), με τον κ. Ελισάφ να τον καλεί να επισκεφθεί τα Γιάννενα.    

Πρόσκληση στον Μέτα!
Ο Δήμαρχος, εζήλωσε όμως και δόξα Προέδρου Δημοκρατίας! Σε ανεπίσημη συνάντηση με σύμβουλο του Ιλίρ Μέτα, διερεύνησε μαζί του τις δυνατότητες επίσκεψης του Αλβανού Προέδρου στα Γιάννενα! 
Ένα άλλο ζήτημα -που κατά το Δήμο Ιωαννιτών- συζητήθηκε με τον Υπουργό Τουρισμού και Περιβάλλοντος, ήταν τα ευρωπαϊκά προγράμματα και οι χρηματοδοτήσεις. Και αυτό χωρίς…  σχέδιο και χωρίς συγκεκριμένη ατζέντα, ενώ μάλλον εκτός της συζήτησης πρέπει να έμειναν οι αρπαγές περιουσιών Ελλήνων της Χιμάρας,  για την ανάπτυξη του  τουρισμού στην Αλβανία. 
Τουλάχιστον εκείνο που εξασφάλισε ο Δήμαρχος, ήταν η… υπόσχεση του Υπουργού  να επισκεφθεί τα Γιάννενα, ώστε να δώσει τον… τόνο για περισσότερες επισκέψεις Αλβανών τουριστών στην πόλη μας, προφανώς θεωρώντας ότι οι Αλβανοί αξιωματούχοι θα προπαγανδίσουν την… έξοδο και όχι την… είσοδο τουριστών στην Αλβανία. Στην αρχή της συνάντησης ο Αλβανός Υπουργός εξέφρασε στο Δήμαρχο και τις ευχαριστίες του για την αποτελεσματικότητα της ΕΜΑΚ που μετέβη από τα Γιάννενα για να συνδράμει το έργο των σωστικών συνεργείων για το σεισμό. 

Συναντήσεις ρουτίνας…
Μετά την ολοκλήρωση των…υψηλών συναντήσεων, οι κ.κ. Ελισάφ και Παπαγεωργίου, συναντήθηκαν και με τον εμπορικό ακόλουθο της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα, από τον οποίο ζήτησαν τη συνδρομή για να υπάρξει παρουσία του Δήμου Ιωαννιτών στο επόμενο τουριστικό roadshow. Στο δρόμο της επιστροφής συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Αργυροκάστρου Φλαμούρ Γκολέμι, που τηρώντας το Αλβανικό… έθιμο, μίλησε για τη Ελληνική Μειονότητα που είναι γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας και με το Δήμαρχο Δρόπολης Δημήτρη Τόλη, ο οποίος ζήτησε τη συνδρομή του Δήμου Ιωαννιτών στην ενίσχυση των υποδομών της περιοχής του!

* * *
Μετά τις τόσες συναντήσεις και τα ευχολόγια, οι δημότες των Ιωαννίνων, μπορεί να αισθάνονται υπερήφανοι, ότι εκεί που απέτυχαν όλοι οι άλλοι, θα τα καταφέρει ο σημερινός Δήμαρχος και ότι… χιλιάδες Αλβανοί στα επόμενα χρόνια θα κατακλύσουν την πόλη, όχι ως λαθρομετανάστες, αλλά ως τουρίστες. 
Και οι Αλβανοί αξιωματούχοι που κάνουν το δύσκολο με τους Έλληνες πρωθυπουργούς και υπουργούς, θα… υποκλιθούν μπροστά στο Δήμαρχο Ιωαννίνων! Θα ήταν ωραίο και αληθινό, αν δεν ήταν ένα ακόμη… Αλβανικό ανέκδοτο.  Καλά θα είναι ο κ. Ελισάφ να αντιληφθεί ότι επισκέψεις και συναντήσεις χωρίς πρόγραμμα και χωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο, δεν έχουν καμία τύχη. Για να μη πούμε και κάτι χειρότερο: Ότι δίνουν το δικαίωμα στους Αλβανούς να κάνουν το παιχνίδι τους.