Απολογισμός σήμερα για το Πανεπ. Ιωαννίνων

Προβλήματα υπάρχουν, όμως γίνονται και βήματα μπροστά!

Δεν τίθεται θέμα μετονομασίας του δήλωσε χθες ο Πρύτανης

PANEPISTHMIO IOANNINON 17 12 19

• Ήταν δύσκολη και γεμάτη προκλήσεις η χρονιά που πέρασε για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ενώ οι Πρυτανικές Αρχές του από την πρώτη στιγμή που βρέθηκαν στο «τιμόνι» του μεγαλύτερου εκπαιδευτικού ιδρύματος της Ηπείρου, τον Σεπτέμβριο του 2018, βρέθηκαν αντιμέτωπες με διάφορα ανοιχτά «μέτωπα».
Μεγαλύτερο όλων ήταν η συγχώνευση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ηπείρου, μία διαδικασία την οποία δρομολόγησε με πρόχειρο τρόπο η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, χωρίς να μεριμνήσει και για τα ουσιαστικότερα ζητήματα, δηλαδή προκειμένου να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια στο ίδρυμα και να καλυφθούν τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό που απαιτούσε το εγχείρημα.

Σήμερα ο απολογισμός!
Σε όλα τα παραπάνω θα αναφερθούν τα στελέχη της Πρυτανικής Αρχής, στο πλαίσιο εκδήλωσης που θα γίνει σήμερα, Τετάρτη και ώρα 6 μ.μ., στην Αίθουσα «Κ. Κατσάρη» της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών (Παρασκευοπούλου 4). Ο χώρος δεν επιλέχθηκε τυχαία. Όπως ανέφερε χθες σε δηλώσεις του ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, αποφασίστηκε η εκδήλωση για την πρώτη δημόσια παρουσίαση των πεπραγμένων της Πρυτανικής Αρχής του Πανεπιστημίου αντί της Πανεπιστημιούπολης, να γίνει στην πόλη, γιατί έτσι θα δοθεί η ευκαιρία στους κατοίκους της να ενημερωθούν γι’ αυτά, αφού τα μέλη της ακαδημαϊκής Κοινότητας τα γνωρίζουν! Γι’ αυτό και η σημερινή  εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό με τον κ. Αλμπάνη να καλεί πολίτες και φορείς να την παρακολουθήσουν.

«Αλλάζει σελίδα…»
Ο Πρύτανης δεν ανέφερε χθες λεπτομέρειες σχετικά με τον απολογισμό πεπραγμένων της Πρυτανικής Αρχής Ιωαννίνων. Eίπε μόνο πως «παρά τις ελλείψεις, έγινε σημαντικό έργο στην αναδιοργάνωση της διοίκησης και στην εκπόνηση νέων προγραμμάτων. Το Πανεπιστήμιο αλλάζει σελίδα και ευελπιστούμε πως με την ενίσχυση των τμημάτων με νέο εκπαιδευτικό προσωπικό το ίδρυμα θα έχει καλύτερο επίπεδο και θα συνεχίσει να είναι σε υψηλές θέσεις αξιολογήσεων τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό». 
Ερωτηθείς για τα προβλήματα, τόνισε πως η υποχρηματοδότηση είναι το βασικότερο, η οποία, όπως είπε ο κ. Αλμπάνης, είναι φαινόμενο σταθερό των τελευταίων εννέα ετών. Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι και τη νέα χρονιά θα δοθεί στο ίδρυμα έκτακτη επιχορήγηση που θα καλύψει μέρος του ελλείμματος, ενώ θα ζητηθεί και η συνδρομή από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ιδιαίτερα για το κομμάτι της Φοιτητικής Μέριμνας. 

Το Τμήμα Ηγουμενίτσας
Από τα θέματα που απασχόλησαν έντονα τις Πρυτανικές Αρχές τα προηγούμενο διάστημα υπήρξε η τύχη του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας της Ηγουμενίτσας, για το οποίο η Σύγκλητος αποφάσισε ομόφωνα πως δεν θα υποβάλλει σχέδιο λειτουργίας έπειτα και από την απόφαση του υπουργείου Παιδείας που οδήγησε σε αναστολή του. 
Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη ανακοίνωση του βουλευτή Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριου Κάτση που υποστήριξε με «πειστήριο» και βίντεο πως οι Πρυτανικές Αρχές δεν εναντιώθηκαν αρχικά στη Βουλή για τη θεσμοθέτηση του εν λόγω τμήματος, ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης τόνισε πως ειπώθηκε ένα ναι γενικότερο, στο σύνολο του σχεδίου συγχώνευσης Πανεπιστημίου – ΤΕΙ και ένα όχι σε ειδικότερα ζητήματα. «Στη Βουλή μιλήσαμε γενικά για το σχέδιο, δεν αναφερθήκαμε στους αστερίσκους», είπε χαρακτηριστικά. 
Όσο για το αίτημα του Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη κατά την πρόσφατη συνάντησή τους το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να μετονομαστεί σε Πανεπιστήμιο Ηπείρου, ο κ. Αλμπάνης ξεκαθάρισε πως «δεν υφίσταται θέμα αλλαγής ονόματος. Ο κ. Τσιρογιάννης έχει την άποψή του, η οποία όμως δεν γίνεται αποδεκτή»!