Την ενισχύουν η άπνοια και οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες

Η αιθαλομίχλη χτύπησε… κόκκινο στο Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων!

- Πάνω από τα όρια οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων για τις 12 από τις 17 πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου

- ΑΡΗΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ: Να προσέχουμε τι ξύλα καίμε… - Συστάσεις προφύλαξης από τη Δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας

AITHALOMIXLH KAPNOS KAMINADA

• Λίγο η άπνοια που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, λίγο η έλλειψη βροχών και το φαινόμενο της αιθαλομίχλης έχει εγκατασταθεί για τα καλά στην ατμόσφαιρα πάνω από την πόλη, αποτελώντας σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία.
Οι συγκεντρώσεις των μικροσωματιδίων που εκλύονται όταν καίνε τζάκια και σόμπες σε καθημερινό σχεδόν επίπεδο ξεπερνούν τα όρια επικινδυνότητας, όπως επιβεβαιώνει μιλώντας στον «Π.Λ.» ο Καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρης Μπαρτζώκας. 
Προαναγγέλλει πάντως βροχές από αύριο που θα περιορίσουν το φαινόμενο!
Από τη μεριά της, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου εξέδωσε ανακοίνωση συνιστώντας στους πολίτες, ιδιαίτερα σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να είναι πολύ προσεκτικοί.

Αυξημένες συγκεντρώσεις
Από τη μία η άπνοια των τελευταίων ημερών και από την άλλη οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες κυμαίνονται πάντως πάνω από τη μέση τιμή του πρώτου δεκαπενθήμερου του Δεκεμβρίου, είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που ευθύνονται για την αυξημένη συγκέντρωση μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα της πόλης το τελευταίο διάστημα, κυρίως δε τις βραδινές ώρες. 
Όπως επιβεβαιώνει σε ανάρτησή του στο Facebook ο Καθηγητής Μετεωρολογίας Άρης Μπαρτζώκας, οι παρατηρούμενες μέσες ημερήσιες συγκεντρώσεις, στα Γιάννενα υπερέβησαν το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο τις 12 από τις πρώτες 17 ημέρες του Δεκεμβρίου (μερικές ημέρες οριακά). Το τελευταίο τριήμερο μάλιστα είχαμε ένταση του φαινομένου, καθώς οι τιμές ξεπέρασαν τα 80 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, με μέγιστη τιμή μέχρι στιγμής το βράδυ της περασμένης Τρίτης που έφτασαν τα 105 μικρογραμμάρια!

Άλλες δύο ημέρες…
Όπως ανέφερε σχετικά στον «Π.Λ.» ο Καθηγητής, «όταν ανάβουμε όλοι το βράδυ τζάκια και ξυλόσομπες είναι επόμενο να εμφανίζεται αιθαλομίχλη, ειδικά αν είναι ευνοϊκές γι’ αυτήν και οι καιρικές συνθήκες. Αν μάλιστα καίμε και κακής ποιότητας ξύλα, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα». Συνιστά λοιπόν οι πολίτες να προσέχουν τι είδους ξύλα καίνε.
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Μπαρτζώκα, οι καιρικές συνθήκες και σήμερα Πέμπτη δεν αναμένεται να μεταβληθούν σημαντικά, οπότε καλό είναι η σωματική άσκηση στην ύπαιθρο να είναι περιορισμένη. Από αύριο, Παρασκευή, πάλι, αναμένονται βροχοπτώσεις οι οποίες θα «ξεπλύνουν» την ατμόσφαιρα, απομακρύνοντας την αιθαλομίχλη!  
Όσο για τη θερμοκρασία, θα συνεχίσει τη σταδιακή πτώση της ως τα Χριστούγεννα και θα φθάσει τις κανονικές τιμές για την εποχή.  

Συστάσεις προς πολίτες
Ανακοίνωση με αφορμή τις μετρήσεις που δείχνουν πως η αιθαλομίχλη χτύπησε… κόκκινο εξέδωσε χθες και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, απευθύνοντας συστάσεις προφύλαξης προς τους πολίτες σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση με τίτλο «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση και δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους, ενώ άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου.
Παράλληλα, συνίσταται σε κάθε άλλο πολίτη να περιορίσει  τη σωματική άσκηση ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό. 
Οι συγκεκριμένες συστάσεις ισχύουν για την περιοχή του Δήμου Ιωαννιτών ως αύριο, Παρασκευή και ώρα 12:00 οπότε και θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης.

Μείγμα χημικών
Ο καπνός που εκλύεται από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες περιέχει ένα πολύπλοκο μείγμα χημικών ουσιών όπως όζον, μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου, οξείδια του αζώτου καθώς και οργανικές πτητικές ουσίες και μικροσωματίδια. 
Η ρύπανση που προέρχεται από την καύση αυτή, δηλαδή η αιθαλομίχλη, γίνεται εντονότερη τις μέρες του χειμώνα που επικρατεί ψύχος κι άπνοια, παράγοντες οι οποίοι περιορίζουν την κίνηση και ανανέωση του αέρα. Μάλιστα, οικισμοί χτισμένοι σε λεκανοπέδια που περιβάλλονται από λόφους και όρη, όπως η πόλη των Ιωαννίνων, επηρεάζονται περισσότερο από το φαινόμενο.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η υπέρβαση του ορίου συγκέντρωσης μικροσωματιδίων δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 35 ημέρες ανά έτος (περίπου το 10% των ημερών του έτους).