Μένει το Στρατοδικείο στα Γιάννενα και το Ταχυδρομείο στο Δελβινάκι

Καίριες οι παρεμβάσεις Κων. Τασούλα για σημαντικά τοπικά θέματα

Αισιόδοξα μηνύματα για την Οικονομία μετέφερε χθες στον Πρόεδρο της Βουλής ο Γιάννης Στουρνάρας

TASOYLAS STOYRNARAS

Μια εκκρεμότητα που άφησε πίσω της η απελθούσα Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τακτοποιείται οριστικά προς όφελος της Ηπείρου και γενικότερα της Βορειοδυτικής Ελλάδος. 
Πρόκειται για την επιχειρηθείσα  κατάργηση του Στρατοδικείου Ιωαννίνων και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στα αντίστοιχα στρατοδικεία Λάρισας και Θεσσαλονίκης. 
Η είδηση για την κατάργηση με Προεδρικό Διάταγμα, είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε τοπικό επίπεδο, η προηγούμενη Κυβέρνηση «κώφευε» και τον Αύγουστο με την πολιτική αλλαγή και μετά παρέμβαση του Γιαννιώτη βουλευτή και Προέδρου της Βουλής Κων. Τασούλα, η λειτουργία του παρατάθηκε για ένα χρόνο, μέχρι τον ερχόμενο Μάιο. 
Στο μεσοδιάστημα υπήρξαν νέες διαβουλεύσεις και χθες ενημερώθηκε ο κ. Τασούλας πως από το Υπουργείο Άμυνας στάλθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο καταργείται το προηγούμενο, που οδηγούσε σε κλείσιμο και μεταφορά το Στρατοδικείο Ιωαννίνων. Πρόκειται για πολύ θετική εξέλιξη, που λύνει τα «χέρια» σε στρατιωτικούς και  πολίτες που έχουν σε εκκρεμότητα δικαστικές υποθέσεις, αλλά  και για τον δικηγορικό κόσμο, που δεν θα είναι αναγκασμένοι να πηγαινοέρχονται για δικαστήρια σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη, με ο, τι αυτό συνεπάγεται σε κόστος και ταλαιπωρία. 
«Σώθηκαν» τα ΕΛΤΑ Δελβινακίου
Καθοριστική ήταν όπως επίσης φαίνεται και η παρέμβαση του Κων. Τασούλα και για ένα άλλο ζήτημα που προέκυψε το τελευταίο διάστημα και θα έπληττε καίρια την ακριτική περιοχή του Πωγωνίου. Πρόκειται για το Ταχυδρομικό Γραφείο των ΕΛΤΑ που λειτουργεί στο Δελβινάκι και το οποίο βρέθηκε ένα «βήμα» πριν την κατάργησή του. Σύμφωνα με όσα είχαν κυκλοφορήσει στην περιοχή, μετά την επικείμενη συνταξιοδότηση του υπηρετούντος υπαλλήλου, επικρατούσε η άποψη να κλείσει και το κατάστημα/γραφείο που εξυπηρετούσε δεκάδες ακριτικά χωριά. Υπήρξε κινητοποίηση, ενημερώθηκε ο κ. Τασούλας, ο οποίος «έπεισε» τη Διοίκηση των ΕΛΤΑ για τη σπουδαιότητα που έχει η διατήρηση μιας δημόσιας δομής στην παραμεθόριο περιοχή και η οποία ασφαλώς δεν μετριέται μόνο με τον όγκο δουλειάς και πελατών. Τελικά εξασφαλίστηκε- όπως μαθαίνουμε- υπόσχεση να τοποθετηθεί άλλος υπάλληλος στο Δελβινάκι και έτσι να συνεχιστεί η λειτουργία του. 
Με Ι. Στουρνάρα
 Η προώθηση των τοπικών θεμάτων, είναι η μία όψη της καθημερινής δράσης του κ. Κωνσταντίνου Τασούλα. Η άλλη αφορά τα μεγάλα και σοβαρά ζητήματα, που χειρίζεται ως Πρόεδρος της Βουλής και οι θεσμικές του συναντήσεις και επαφές που έχει με Έλληνες και ξένους πολιτικούς και διπλωματικούς παράγοντες. Χθες ήταν μια κορυφαία για τη Βουλή ημέρα, καθώς ο κ. Τασούλας παρέλαβε από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, την Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2019. Από τη συνάντηση στάλθηκε ένα ακόμη αισιόδοξο μήνυμα για την Ελληνική οικονομία. 
Ο Πρόεδρος της Βουλής, τόνισε πως η βάσιμη προοπτική για την Ελληνική Οικονομία κατεγράφη και στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε προχθές στη Βουλή, ο οποίος συνάδει με το πνεύμα των προοπτικών της οικονομίας που εκφράζει η Τράπεζα της Ελλάδος και προβλέπει αύξηση του εθνικού προϊόντος κατά 2,8% αλλά και μείωση της ανεργίας κατά 100.000 συνανθρώπους μας. Ο κ. Τασούλας εξήρε επίσης το ρόλο που διαδραμάτισε η Τράπεζα της Ελλάδος στα χρόνια της μεγάλης αμφισβήτησης. «Δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπήρξε ΑΤΜ σε παραμεθόριο ή επιμεθόριο μέρος της Ελλάδος που να μην ήταν γεμάτο χαρτονομίσματα», υπογράμμισε μεταφέροντας και την εικόνα που ο ίδιος είχε από το Νομό Ιωαννίνων. 
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τόνισε πως «τώρα θα κινηθούμε με ρυθμό ανάπτυξης πάνω από το 2% και αρκετά πάνω από το 2% το 2020. «Αυτό σημαίνει-συνέχισε- ότι η οικονομική ζήτηση στην Ελλάδα αυξάνεται και αυξάνεται, κυρίως, επειδή βελτιώνεται το διαθέσιμο εισόδημα και επίσης και οι επενδύσεις που είναι πάρα πολύ σημαντικό».