Μετά τη μείωση του ΦΠΑ και το φαινόμενο Airbub

Στα πρόθυρα… έκρηξης η αγορά ακινήτων στα Γιάννενα 

Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για μικρά διαμερίσματα 
Η υπερπροσφορά αναμένεται να ρίξει τις τιμές το νέο χρόνο 

GIANNENA LIMNH

 Μετά από μια δεκαετία σχεδόν που η αγορά ακινήτων είχε μπει στην «κατάψυξη»,  φαίνεται πως διαμορφώνεται ένα νέο σκηνικό, με το νέο χρόνο να αναμένεται θεαματική ανάκαμψη, με τη ζήτηση να αφορά τόσο μεταχειρισμένα όσο και νεόδμητα. 
Οι ευοίωνες προοπτικές τουλάχιστον σε ό, τι αφορά την Ήπειρο και ειδικότερα το νομό Ιωαννίνων, στηρίζονται κατά βάση στη διερευνητική κίνηση που υπάρχει για ανεύρεση διαμερισμάτων, τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους. Την ώθηση στην αγορά δίνουν δύο παράγοντες: Η τριετής αναστολή του ΦΠΑ σε όλα τα ακίνητα που προωθεί η σημερινή Κυβέρνηση και το φαινόμενο του Airbub. Στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις υπάρχει και ένας ακόμη λόγος: Η Golden Visa, η οποία αφορά πολίτες τρίτων χωρών και κυρίως Ρώσων, Κινέζων κ.α. που έχουν τη δυνατότητα αγοράς διαμερισμάτων μεγάλης αξίας. 
Ζήτηση για μικρά διαμερίσματα
Σύμφωνα με επιχειρηματίες, αλλά και άλλους γνώστες της αγοράς ακινήτων στα Γιάννενα το ενδιαφέρον που υπάρχει αυτή την περίοδο, εστιάζεται κυρίως σε μικρά διαμερίσματα και προέρχεται από άτομα που αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες και λιγότερο από άτομα που αναζητούν στέγη προς αγορά. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο μεγαλύτερος αριθμός εκείνων που βολιδοσκοπεί για αγορά ακινήτων είναι Γιαννιώτες, ενώ σε μικρότερο βαθμό είναι άτομα που προέρχονται από τη γειτονική Αλβανία, σε αντίθεση δηλαδή με ο, τι είχε συμβεί τα πρώτα χρόνια της κρίσης. Η εκτίμηση αυτή βέβαια είναι μεταβλητή και μπορεί να αλλάξει με το νέο χρόνο, όταν και πλέον θα πρέπει το ενδιαφέρον, να μετουσιωθεί σε πράξη. 
Επενδύουν και σε Αθήνα!
 Η κίνηση στην αγορά ακινήτων σε τοπικό επίπεδο είναι αλληλένδετη πάντως και από αυτή που θα σημειωθεί σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς είναι αρκετοί εκείνοι και από τα Γιάννενα που αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες σε Αθήνα- Θεσσαλονίκη και κατά δεύτερο λόγο σε τουριστικούς προορισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη υπάρχουν Ηπειρώτες που έχουν προχωρήσει σε αγορές παλαιών διαμερισμάτων σε μεγάλες πόλεις τα οποία ανακαινίζουν, ώστε να τα μισθώνουν μέσω Airbub. 
Θα πέσουν οι τιμές; 
 Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν σε πανελλαδικό επίπεδο, ταυτίζονται με αυτές για την Ήπειρο και τα Γιάννενα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το in. gr, η αλλαγή του τοπίου θα αρχίσει να φαίνεται από τις αρχές του 2020, μόλις βγουν στην αγορά περίπου 100.000 σπίτια, γραφεία, καταστήματα χωρίς τον ΦΠΑ.
Ο ανταγωνισμός προβλέπεται να είναι μεγάλος και όπως λένε οι άνθρωποι της κτηματαγοράς οι κατασκευαστές θα αναγκαστούν να ρίξουν τις τιμές για να «ξεφορτωθούν» το στοκ των ακινήτων που έμειναν στα χέρια τους ακόμα και από το 2006.
Στην αγορά και τα κατεσχημένα!
Υπολογίζεται ότι πάνω από 20.000 ακίνητα όλων των ειδών που αποτελούν τις εγγυήσεις των χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων τα οποία πουλήθηκαν ή πρόκειται να πουληθούν τους επόμενους μήνες σε funds και ομίλους θα διατεθούν στην αγορά τα επόμενα χρόνια. Τα περισσότερα από αυτά τα ακίνητα ηλικίας 10-15 ετών  θα περάσουν στα χέρια κατασκευαστών,  οι οποίοι αφού προχωρήσουν σε ένα λίφτινγκ θα τα διαθέσουν στην αγορά σε καλύτερες τιμές σε σχέση με τα νεόδμητα.
Την κατηφόρα όμως αναμένεται να πάρουν αργά ή γρήγορα και οι τιμές πώλησης παλαιότερων κατοικιών, 20, 30 και 40 ετών, τις οποίες σήμερα προτιμούν έλληνες και ξένοι επενδυτές λόγω χαμηλότερης τιμής και φορολογίας.
Εντυπωσιακές αποδόσεις
Στο εννιάμηνο του 2019 έκαναν άλμα 55,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.
Όπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην αύξηση της ζήτησης κατοικιών έχει συντελέσει το έντονο ενδιαφέρον για στοχευμένα οικιστικά ακίνητα, τα οποία, ειδικά μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων, έχουν αποκτήσει επενδυτικά χαρακτηριστικά και προσφέρουν αποδόσεις κοντά στα επίπεδα των επαγγελματικών χρήσεων.
Οι αναλυτές σημειώνουν ότι παρά τις σημαντικές διαφοροποιήσεις σε τοπικό επίπεδο, παρατηρείται πλέον βελτίωση των προοπτικών στο σύνολο σχεδόν της αγοράς, με τις τιμές να αυξάνονται με αξιοσημείωτους ρυθμούς σε περιοχές υψηλής ζήτησης. Αν και η διάχυση της αύξησης των τιμών δεν παρατηρείται σε όλο το φάσμα της αγοράς, εκτιμάται ότι πλέον έχει ανακοπεί η πτωτική τάση των τιμών στα χαμηλότερων προδιαγραφών ακίνητα και έχουν σταθεροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό οι δευτερεύουσες αγορές.
Με βάση τα στοιχεία εκτιμήσεων που έχουν συγκεντρωθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα, το εννεάμηνο του 2019 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν αυξημένες κατά 7,4% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης κατά 1,3% το αντίστοιχο διάστημα του 2018.
Η σημαντική άνοδος του δείκτη για το σύνολο της χώρας οφείλεται κυρίως στους αξιοσημείωτους ρυθμούς αύξησης των τιμών διαμερισμάτων της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας (10,3%) και της Θεσσαλονίκης (7,6%), καθώς στις άλλες μεγάλες πόλεις και τις λοιπές περιοχές της χώρας οι ρυθμοί που καταγράφονται είναι ηπιότεροι (4,5% και 4,8% αντίστοιχα).
Η βελτίωση των συνθηκών της αγοράς κατοικιών καταγράφεται και σε επίπεδο χώρας, με τις επενδύσεις σε κατοικίες να ενισχύονται κατά 9,8% το εννεάμηνο του 2019, έναντι 12,5% την αντίστοιχη περίοδο του 2018.