Ιδιαίτερα «πυκνό» σε γεγονότα και εξελίξεις το 2019

Η… ακτινογραφία της χρονιάς για τα Γιάννενα και τη χώρα!

Από τις πολλαπλές κάλπες σε Βουλή, Ε.Ε. και Αυτοδιοίκηση μέχρι τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και τον ΠΑΣ Γιάννινα…

MHTSOTAKHS METSOBO 4 18 6 19

• «Πυκνή» σε γεγονότα πολιτικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά, πολιτιστικά ήταν η χρονιά που έφυγε για τα Γιάννενα, την Ήπειρο αλλά και ολόκληρη τη χώρα. Κυριάρχησαν φυσικά οι εκλογές εθνικές, ευρωπαϊκές αλλά και εκείνες της Αυτοδιοίκησης που έφεραν μεγάλες αλλαγές αναδεικνύοντας νέα Κυβέρνηση.
Μεγάλοι πρωταγωνιστές του περασμένου έτους ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε αρκετές φορές και με διαφορετικές ιδιότητες την περιοχή μας, ο Αλέξης Τσίπρας και τοπικά οι Κώστας Τασούλας, Αλέκος Καχριμάνης και Μωυσής Ελισάφ. 
Με αφορμή την αλλαγή του χρόνου ο «Π.Λ.» επιχειρεί μία συνοπτική «ακτινογραφία» - ανασκόπηση των 12 μηνών που προηγήθηκαν, υπενθυμίζοντας τα σημαντικότερα γεγονότα και τις αποφάσεις που επηρέασαν κατά κύριο λόγο τη ζωή μας. Νέο έτος ξημέρωσε όμως και ας ελπίσουμε ότι θα φέρει ακόμα καλύτερες ειδήσεις για τον τόπο μας. 

Τα κύρια γεγονότα
- Με πολικό κρύο και χιόνια ακόμα και μέσα στα Γιάννενα ξεκίνησε το 2019! Τα έφερε η «Σοφία», όπως ονομάστηκε εκείνο το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή μας. Στο Λεκανοπέδιο έκλεισαν δρόμοι, σχολεία, παιδικοί σταθμοί, υπολειτούργησαν υπηρεσίες και επιχειρήσεις, προκλήθηκαν για μέρες πολλά προβλήματα. 
- Παρά τις αντιδράσεις φορέων και πολιτών για τη μελέτη ανακατασκευής της Κεντρικής Πλατείας των Ιωαννίνων, η Δημοτική Αρχή του Θωμά Μπέγκα υπογράφει τη σχετική σύμβαση έχοντας κάνει μικρές τροποποιήσεις, όπως, για παράδειγμα στο χρώμα των κυβόλιθων του δαπέδου. Πρόσφατα ο νέος Δήμαρχος Μ. Ελισάφ προανήγγειλε νέα μελέτη.
- Ναι σε γενικές γραμμές αλλά με αρκετές επιμέρους παρατηρήσεις λέει μέσα στον Ιανουάριο το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου στο υπό διαβούλευση Προεδρικό Διάταγμα για τη λίμνη Παμβώτιδα εκτιμώντας πως ίσως να μην εγκριθεί καν τελικά! Η τύχη του… ακόμα αγνοείται! Να σημειωθεί ότι κατηγορηματικά απέρριψε το Π.Δ. ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, ενώ ενστάσεις εξέφρασε και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.
- Κυβερνητικός ανασχηματισμός στα μέσα Φεβρουαρίου. Ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας αναλαμβάνει Υφυπουργός Εργασίας. Θα παραμείνει ως το τέλος της κυβερνητικής θητείας του Αλ. Τσίπρα.
- Με μεγάλη παρέλαση και ποικίλες επετειακές εκδηλώσεις τιμάται στα Γιάννενα η 106η επέτειος από την απελευθέρωση της πόλης από τον Οθωμανικό ζυγό. Την Κυβέρνηση εκπροσωπεί η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη.
- Στις επετειακές εκδηλώσεις για την 106η επέτειο απελευθέρωσης της Κόνιτσας παρίσταται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα προς την Αλβανία για σεβασμό της Ελληνικής Μειονότητας.
- Μέσα Μαρτίου… Οι πατροπαράδοτες Τζαμάλες ανάβουν παντού στα Γιάννενα και χοροί στήνονται γύρω τους. Άγνωστοι βάνδαλοι προκαλούν εκτεταμένες ζημιές στο κτίριο της Πολεοδομίας του Δήμου Ιωαννιτών στον Κατσικά. 
- Σε πλήρη εμπορική λειτουργία τίθεται στις 27 Μαρτίου  η Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης, η οποία βραβεύεται, λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούνιο, ως το κορυφαίο έργο της χώρας για το 2018.
- Αρχές Απριλίου και η προεκλογική κίνηση στα Γιάννενα έχει ξεκινήσει. Η Τατιάνα Καλογιάννη παρουσιάζει οκτώ άξονες για σύγχρονο και λειτουργικό Δήμο Ιωαννιτών. Ο Νίκος Γκόντας σε προεκλογική του εκδήλωση κάνει λόγο για ένα μέλλον χωρίς κηδεμόνες, ενώ ο Αλέκος Καχριμάνης ζητά ισχυρή εντολή από την πρώτη Κυριακή!
- Αρχές Μαΐου και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εγκαινιάζει το Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων στην παραλίμνια περιοχή. Παρών στην τελετή και ο Μητροπολίτης Μάξιμος. Λίγες μέρες αργότερα η Μητρόπολη Ιωαννίνων κάνει ρεκόρ με την ανακύκλωση 135 τόνων γυαλιού!
-«Μαύρη ημέρα» για το Γιαννιώτικο ποδόσφαιρο η 5η Μαΐου. Ο ΠΑΣ Γιάννινα ηττάται στους «Ζωσιμάδες» με 0 – 2 από τον ΠΑΟΚ και υποβιβάζεται στην β΄ Εθνική Κατηγορία μετά από οκτώ χρόνια παραμονής στη Super League. Ακολουθεί η αποχώρηση του προπονητή Γιάννη Πετράκη. 
- Μέτρα φύλαξης των συνόρων εξαγγέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα Γιάννενα σε προεκλογική του συγκέντρωση στις 9 Μαΐου. Τις εργασίες στο Αεροδρόμιο επιθεωρεί ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δική του επίσκεψη στην πόλη, λίγες ημέρες αργότερα, όπου κάνει και ομιλία.
- Αυτοδιοικητικές εκλογές και κάλπες για την Ευρωβουλή. Στην Ήπειρο σαρώνει ο Αλέκος Καχριμάνης λαμβάνοντας ποσοστό ψήφων άνω του 57%. Η Ν.Δ. κερδίζει τον ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωκάλπη με διαφορά 9,5 μονάδων. Θ. Μπέγκας – Μ. Ελισάφ περνούν στον δεύτερο γύρο για τον Δήμο Ιωαννιτών.
-Στον β΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών (2 Ιουνίου) ο Μωυσής Ελισάφ αναλαμβάνει το «τιμόνι» του Δήμου Ιωαννιτών. Διεθνές ενδιαφέρον για τον πρώτο Εβραίο Δήμαρχο στη χώρα μας. Ο Αλέξης Τσίπρας προκηρύσσει εθνικές εκλογές για τις 7 Ιουλίου. 
- Προεκλογική περιοδεία Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ήπειρο. Επισκέπτεται το Μέτσοβο όπου κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο μοντέλο ανάπτυξής του. Ανακοινώνονται οι εκλογικοί συνδυασμοί της Ν.Δ..
- Η Ν.Δ. κερδίζει τις εκλογές της 7ης Ιουλίου με ποσοστό σχεδόν 40%. Κυβέρνηση με 21 εξωκοινοβουλευτικά στελέχη σχηματίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τέσσερις γαλάζιοι βουλευτές εκλέγονται στον Νομό Ιωαννίνων (Κ. Τασούλας, Στ. Καλογιάννης, Μ. Κεφάλα, Γ. Αμυράς). Από τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγεται η Μερ. Τζούφη.
- Τον Κώστα Τασούλα προτείνει ο Πρωθυπουργός για τη θέση του Προέδρου τη Βουλής. Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει ότι το κόμμα του θα στηρίξει τον Γιαννιώτη πολιτικό. Στις 18 Ιουλίου εκλέγεται Πρόεδρος με ιστορικό ρεκόρ ψήφων (283).
- Αρχές Αυγούστου οξύνεται η αντιπαράθεση παλιάς και νέας Δημοτικής Αρχής στα Γιάννενα με φόντο τη ΔΕΥΑΙ και την ποσότητα της λυματολάσπης που είναι αποθηκευμένη στον Βιολογικό. Παρατείνεται για ένα χρόνο η λειτουργία του Στρατοδικείου Ιωαννίνων. 
- Τελειώνει ο μήνας και ορκωμοσίες γίνονται στους Δήμους Κόνιτσας, Ζαγορίου, Σουλίου και Ζηρού.  Ανακοινώνονται οι βάσεις των ΑΕΙ. Πτώση σημειώνουν όλες ανεξαιρέτως οι Σχολές και τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
-Ορκίζονται οι νέες Αρχές στην Περιφέρεια Ηπείρου και στους Δήμους Ιωαννιτών, Ζίτσας Δωδώνης και Βορείων Τζουμέρκων. Ευχές και πολιτικός πολιτισμός χαρακτηρίζει τις τελετές. Ανακοινώνονται οι Αντιπεριφερειάρχες. 
- Αρχές Σεπτεμβρίου ανακοινώνεται η σύμπραξη του Μωυσή Ελισάφ με τους Νίκο Γκόντα και Άρη Μπαρτζώκα για τη νέα Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων. Εννέα οι νέοι Αντιδήμαρχοι. Αντιδρά η Τατιάνα Καλογιάννη.
-Με τη συμμετοχή ομάδων από 30 χώρες και πάνω από 400 αθλητών διεξάγεται στην Παμβώτιδα το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας Νέων. Η χώρα μας κερδίζει επτά μετάλλια, δύο εκ των οποίων έχουν και Γιαννιώτικο «άρωμα»!
- Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη ως Πρωθυπουργού στα Γιάννενα. Επιθεωρεί τη Μονάδα Απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι, την αρχαία Δωδώνη και το Ζαγόρι, για το οποίο δεσμεύεται ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες ένταξης στην UNESCO.
- «Όχι» ψηφίζουν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου Ιωαννιτών για την ανάθεση τμήματος της αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτες. Ορίζονται τα νέα Δ.Σ. στις δημοτικές επιχειρήσεις.
- Επετειακή έκθεση εγκαινιάζεται τον Οκτώβριο στην Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυσή της. Παρών ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο οποίος κάνει λόγο για σπονδή στον ευπατρίδη Ευάγγελο Αβέρωφ. 
- Επίσημα εγκαίνια για το Πολυδύναμο Κέντρο Αντιμετώπισης Αλκοολικών και Χρηστών Ναρκωτικών στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα». Μια σημαντική δομή απεξάρτησης. Στα Γιάννενα αποφασίζεται να μεταφερθεί το προκάτ κλειστό γυμναστήριο του Ελληνικού. 
- Μεγάλος σεισμός χτυπά την Αλβανία στις 26 Νοεμβρίου. Φορείς και ομάδες απ’ όλη την Ήπειρο προστρέχουν σε βοήθεια των σεισμοπαθών. Το κύμα συμπαράστασης συνεχίστηκε και τις επόμενες εβδομάδες.
- «Πράσινο φως» από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων για την ένταξη του Μεγάλου Δακτυλίου της πόλης στο ΕΣΠΑ. Δρομολογείται και το ανοιχτό κέντρο εμπορίου στο ιστορικό κέντρο. Ο Πρωθυπουργός επιστρέφει στο Μέτσοβο οικογενειακώς για τις γιορτές των Χριστουγέννων.