«Αυλαία» στη γιορτινή περίοδο με τους αγιασμούς των Υδάτων!

«Παγωμένα» θα είναι τα φετινά Θεοφάνεια

• Λίγο μετά τις 11 π.μ. σήμερα η κατάδυση του Σταυρού στα νερά της Παμβώτιδας

• Τελετές σε όλη την Ήπειρο…

THEOFANEIA LIMNH 2015

• Με την εορτή των Θεοφανείων πέφτει σήμερα η «αυλαία» του εορταστικού δεκαπενθήμερου, χαρακτηριστικό του οποίου για τα Γιάννενα και τα ορεινά χωριά του Νομού ήταν το πλήθος των επισκεπτών που βρέθηκαν στην περιοχή μας, αναδεικνύοντάς την ως έναν από τους κορυφαίους γιορτινούς προορισμούς της χώρας. Πολλοί εξάλλου είναι και οι επισκέπτες του τρέχοντος τριημέρου στην πόλη μας. 

Η κατάδυση του Σταυρού στην Παμβώτιδα, αλλά και σε ποτάμια και λιμάνια σ’ όλη την Ήπειρο, θα γίνει με παγετό και χαμηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων. Αναμένεται δε πως στα Γιάννενα αρκετοί τολμηροί θα βουτήξουν στα κρύα νερά της λίμνης για να πιάσουν τον Σταυρό. 

Στα Γιάννενα
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα τελεστεί σήμερα, Δευτέρα, ώρα 7 π.μ., στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου. Στις 10 π.μ. θα γίνει η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού και στις 11 π.μ. θα ξεκινήσει από τη Μητρόπολη η πομπή που θα μεταφέρει τον Σταυρό στη λίμνη για την κατάδυση στα νερά της. Ο αγιασμός των υδάτων αναμένεται να γίνει, όπως κάθε χρόνο, στην Πλατεία Μαβίλη, ώρα 11.30 π.μ..
Με αφορμή την τελετή κατάδυσης του Σταυρού, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν σήμερα στην παραλίμνιο περιοχή. Συγκεκριμένα, από τις 7 π.μ. απαγορεύεται η στάθμευση στις οδούς Μητροπόλεως, Αβέρωφ, Καραμανλή, Πλατεία Μαβίλη, Ευαγγελίδη, Χατζηκώστα, Ανεξαρτησίας και Κρυστάλλη. Στις ίδιες οδούς από τις 8 π.μ. θα ισχύσει και απαγόρευση κυκλοφορίας.  

Στο γεφύρι Πλάκας
Στον χώρο του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας στον ποταμό Άραχθο θα γίνει ο αγιασμός των υδάτων για τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων σήμερα, ώρα 11 π.μ.. Την τελετή διοργανώνουν ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων και οι Τοπικές Κοινότητες Ραφταναίων και Μονολιθίου. Ο αγιασμός θα γίνει με φόντο το αναστηλωμένο πλέον γεφύρι, στο οποίο παραμένει, ωστόσο, ο μεταλλότυπος, που αναμένεται να αφαιρεθεί με την ολοκλήρωση των τελευταίων εργασιών στα τέλη της άνοιξης ή το αργότερο στις αρχές του καλοκαιριού.

Σε Σκλίβανη - Βροσίνα
- Στο γεφύρι της Βροσίνας, στο Ζαλογγίτικο ποταμό, θα πραγματοποιηθεί σήμερα ο εορτασμός των Θεοφανείων για τον Δήμο Ζίτσας. Ο εορτασμός θα ξεκινήσει το πρωί με την τέλεση Θείας Λειτουργίας στον Ναό Αγ. Γεωργίου και θα ακολουθήσει, στις 11 π.μ. περίπου, ο αγιασμός των υδάτων με την τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού.
- Τα Θεοφάνεια στη Σκλίβανη θα εορταστούν στην εκκλησία της Παναγίας της Θεοτόκου, στην κεντρική πλατεία, ενώ ο Σταυρός θα αγιάσει τα νερά του πηγαδιού του χωριού. Στη συνέχεια η Αδελφότητα Σκλιβανιτών Ιωαννίνων θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα για τους κατοίκους της Σκλίβανης και θα προσφέρει καφέ στο κεντρικό καφενείο του χωριού.

 Στην υπόλοιπη Ήπειρο
Με κάθε επισημότητα θα εορταστούν τα Θεοφάνεια σήμερα και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Ηπείρου. 
- Στην Άρτα οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 10 π.μ. με την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον Ναό του Αγίου Μαξίμου του Γραικού προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Καλλίνικου. Η κατάδυση του Σταυρού θα γίνει ώρα 11 π.μ. στον ποταμό Άραχθο από το ιστορικό γεφύρι της Άρτας.
- Στην Πρέβεζα η ρίψη του Σταυρού αναμένεται να γίνει σήμερα, ώρα 11 π.μ. στο θαλάσσιο χώρο μπροστά από το Δημαρχείο της πόλης από τον Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομο. 
- Στον Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ηγουμενίτσα θα τελεστεί σήμερα η Λειτουργία του Μέγα Αγιασμού των Θεοφανείων. Στις 11:30 θα πραγματοποιηθεί η τελετή αγιασμού των υδάτων με κατάδυση του Σταυρού στην προβλήτα του Παλαιού Λιμένα Ηγουμενίτσας από τον Μητροπολίτη Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας Τίτο.
- Όπως κάθε χρόνο, από τον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή του αγιασμού υδάτων, στην Τοπική Κοινότητα Πηγών, ιστορική έδρα του Δήμου. Ο αγιασμός θα γίνει  στην Γέφυρα Κοράκου  σήμερα, ώρα 11 π.μ., παρουσία του δημάρχου Γ. Καραϊσκάκη Περικλή Μίγδου, των πολιτικών και εκκλησιαστικών  Αρχών.
- Ο αγιασμός των υδάτων για τον Δήμο Σουλίου θα γίνει στην Γλυκή, στα νερά του ποταμού Αχέροντα, περίπου στις 11 π.μ.. Θα προηγηθεί θεία λειτουργία στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.