Λαμπρές τελετές σ’ όλη την Ήπειρο αλλά και την Αλβανία

Το κρύο δεν στάθηκε εμπόδιο στους εορτασμούς για τα Θεοφάνεια!

- Ο νεαρός κολυμβητής Θεόδ. Κώστας έπιασε τον Σταυρό στην Παμβώτιδα

- Αγιασμοί υδάτων σε Άρτα, Ηγουμενίτσα, Πρέβεζα, Κόνιτσα, Βροσίνα και στα γεφύρια Πλάκας και Κοράκου

THEOFANEIA 1 6 1 20

• Μπορεί το κρύο να ήταν τσουχτερό, όμως αυτό δεν εμπόδισε να διεξαχθούν κανονικά οι πατροπαράδοτες τελετές αγιασμού των υδάτων σ’ όλη την Ήπειρο, παρουσία επισήμων αλλά και πλήθους κόσμου, ντόπιων και επισκεπτών, καθώς και των τοπικών Αρχών.
Στα Γιάννενα οι ακολουθίες για τα Θεοφάνεια έγιναν με ιδιαίτερη λαμπρότητα, με 21 τολμηρούς κολυμβητές να βουτούν στα παγωμένα νερά της Παμβώτιδας για να πιάσουν τον Σταυρό. Αντίστοιχες τελετές έγιναν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ηπείρου, σε λιμάνια και ποτάμια, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα είχε εκείνη που διοργάνωσε ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων δίπλα στο γεφύρι της Πλάκας.
Με πολλή επισημότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια και σε κάθε περιοχή της γειτονικής Αλβανίας στην οποία υπάρχει έντονο ελληνικό στοιχείο, όπου επίσης έγιναν αγιασμοί των υδάτων από τους Μητροπολίτες της εκεί Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Στην παγωμένη λίμνη…
Συνολικά 21 κολυμβητές έπεσαν προχθές για να πιάσουν τον Σταυρό στα παγωμένα νερά της Παμβώτιδας! Την τελετή παρακολούθησε πλήθος Γιαννιωτών αλλά και επισκεπτών της πόλης. Τον Σταυρό έπιασε για πρώτη φορά ο νεαρός κολυμβητής Θεόδωρος Κώστας, ο οποίος σε δηλώσεις του μίλησε για μία παράδοση των Θεοφανείων που συνεχίζεται και από τη νέα γενιά. 
Πριν τον αγιασμό των υδάτων τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου παρουσία του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, του Ηπειρώτη Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, της βουλευτή Ιωαννίνων της Ν.Δ. Μαρία Κεφάλα, του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη, του Δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, του πρ. Υπουργού Αντώνη Φούσα, Αντιπεριφερειαρχών, Αντιδημάρχων και πλήθους κόσμου. Ο σταυρός μεταφέρθηκε με πομπή την οποία συνόδευσε στρατιωτικό άγημα στον χώρο της Πλατείας Μαβίλη, όπου έγινε και η κατάδυσή του στη λίμνη. 

Στη Βροσίνα
Στο γεφύρι της Βροσίνας, στο Ζαλογγίτικο ποταμό, γιορτάστηκαν και φέτος τα Θεοφάνεια από το Δήμο Ζίτσας. Ο αγιασμός των υδάτων έγινε παρουσία του Δημάρχου Μιχάλη Πλιάκου, του Βουλευτή της Ν.Δ. και πρώην Υπουργού Σταύρου Καλογιάννη, των Αντιδημάρχων Κατερίνας Μπαλάφα και Γιώργου Ράδου, της Προέδρου της Α/βαθμιας Σχολικής Επιτροπής Γιαννούλας Γεωργούλη, του Προέδρου της Κοινότητας Βροσίνας Δημήτρη Βούρδα κ.α.
Ο εορτασμός ξεκίνησε το πρωί με Θεία Λειτουργία στον Ναό Αγ. Γεωργίου και ακολούθησε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο γεφύρι, τον οποίο βούτηξε και έπιασε ο Νίκος Νικολάτος. Ακολούθησε η καθιερωμένη  εκδήλωση για την κοπή της Βασιλόπιτας, ενώ στη συνέχεια οι κ.κ. Πλιάκος και Καλογιάννης επισκέφθηκαν το Κέντρο Υγείας και τον Πυροσβεστικό Σταθμό στο Βουτσαρά όπου μοίρασαν βασιλόπιτες και αντάλλαξαν ευχές για τη νέα χρονιά, με το ιατρικό, το νοσηλευτικό προσωπικό και με τους πυροσβέστες.

Σε Πλάκα - Κόνιτσα
• Δίπλα ακριβώς στο πλήρως σχεδόν αναστηλωμένο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, στον Άραχθο, έγινε η τελετή αγιασμού των υδάτων από τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων. Ο Σταυρός έπεσε κοντά στα θεμέλια του γεφυριού. Φυσικά, δεν βρέθηκαν… τολμηροί να βουτήξουν στα παγωμένα νερά του ποταμού. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Άρτας Όλγα Γεροβασίλη και Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη και ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές.
• Πλήθος κόσμου και εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε προχθές στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Κόνιτσα. Χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας, ο οποίος τέλεσε και την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού. Στο τέλος της μικροί και μεγάλοι πιστοί πήραν αγιασμό για τα σπίτια τους. 

Στην υπόλοιπη Ήπειρο
• Αγιασμός των υδάτων έγινε προχθές δίπλα και σε άλλη μία θρυλική γέφυρα, αυτή του Κοράκου, στον Δήμο Γ. Καραϊσκάκη της Άρτας. Στόχος της εκδήλωσης ήταν να αναδειχθεί η Κοιλάδα του Αχελώου και να προβληθεί ο πολιτισμός της περιοχής. Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δημάρχου Γ. Καραϊσκάκη Περικλή Μίγδου.
• Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τον αγιασμό των υδάτων στην Άρτα που έγινε αμέσως μετά τη Δοξολογία στον Ναό Αγίου Μαξίμου του Γραικού χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καλλίνικου. Οι πιστοί παρακολούθησαν την τελετή πάνω από το γεφύρι αλλά κι από τις παρακείμενες όχθες του ποταμού. Μετά την κατάδυση του Σταυρού, ο Δήμος Αρταίων έκοψε βασιλόπιτα, την οποία ευλόγησε ο κ. Καλλίνικος.
• Πολύς ο κόσμος που παρακολούθησε από την προβλήτα του παλιού λιμένα στην Ηγουμενίτσα την τελετή αγιασμού των υδάτων στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας Τίτος. 
• Τσουχτερό ήταν το κρύο προχθές στην Πρέβεζα, ωστόσο πλήθος κόσμου κατέβηκε στην παραλία της πόλης για να δει τη ρίψη του Σταυρού στα νερά του λιμανιού. Η τελετή έγινε από τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο, ο οποίος επιβιβάστηκε σε καΐκι κι από κει να πέταξε τον Σταυρό στο νερό.

…Και σ’ όλη την Αλβανία
Με την τέλεση του Μεγάλου Αγιασμού των υδάτων και με πολλούς νέους να βουτούν για να πιάσουν το σταυρό στα παγωμένα νερά θαλασσών και ποταμών, εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια σ’ ολόκληρη την Αλβανία.
Πιο συγκεκριμένα, στα Τίρανα, στον καθεδρικό ναό της Ανάστασης, έγινε ο Μεγάλος Αγιασμός από το Μητροπολίτη Αμαντίας Ναθαναήλ και τον Επίσκοπο Βίλιδος Άστιο, προσευχομένου στο Ιερό Βήμα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου. Στους Αγίους Σαράντα  ο Τίμιος Σταυρός καταδύθηκε στη θάλασσα, σε σημείο της παραλιακής οδού, από το Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημήτριο, ενώ στην Κορυτσά, η κατάδυση έγινε στο σιντριβάνι της πόλης από τον Μητροπολίτη Ιωάννη. Μάλιστα το σταυρό διεκδίκησαν με έντονο ζήλο νέοι  της πόλης, που... μπήκαν στο σιντριβάνι!  
Ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον καθεδρικό ναό του Μπερατίου και τέλεσε το Μεγάλο Αγιασμό. Η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού πραγματοποιήθηκε, αφού σχηματίστηκε πομπή ιερέων και πιστών και διήλθε από τα γραφικά σημεία της πόλης, στο τοξωτό γεφύρι του ποταμού, που τη διασχίζει. Στον Αυλώνα η κατάδυση έγινε στη θάλασσα από τους εφημέριους της ενορίας του Αγίου Θεοδώρου, ενώ στο Ελμπασάν ο Μητροπολίτης Αντώνιος  έριξε τον τίμιο σταυρό στην πισίνα πολυχώρου της περιοχής. Να σημειωθεί ότι στον ποταμό  Βγιόσα, στην περιοχή της Σελενίτσας, παρά το ψύχος, δύο νεαροί τόλμησαν και βούτηξαν για να πιάσουν το Σταυρό. 

* * * 

Γ. ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ: Εδώ και μισό αιώνα βουτάει στη Παμβώτιδα την ημέρα των Θεοφανείων!

Το θεωρεί ευλογία της ψυχής του ο Γιαννιώτης Γιώργος Γιαννίκος και το κάνει με όλη του την καρδιά. Τι και αν τα χρόνια περνούν… Τι και αν το κρύο είναι έντονο… Τι και αν τα νερά της λίμνης είναι παγωμένα… Εδώ και δεκαετίες, από την ηλικία των 17 ετών, «βουτάει» στην θρυλική Παμβώτιδα των Ιωαννίνων την ημέρα των Θεοφανείων για να πιάσει τον τίμιο σταυρό και είναι ένα γνώριμο πρόσωπο σε όσους Γιαννιώτες τον τελευταίο μισό αιώνα συμμετέχουν στα Φώτα. 
Το έκανε και φέτος για 51η χρονιά. Ανάμεσα σε 20 νέους και εκείνος «ρίχτηκε», αγνά και δυναμικά, στη λίμνη για το σταυρό. Αψηφά την παγωνιά της φύσης και νιώθει η άδολη ψυχή του τη ζεστασιά του σταυρού… Και η… αναζήτηση του σταυρού μέσα στη λίμνη τον μεταμορφώνει… Μάλιστα 12 χρονιές έχει «βουτήξει» μόνος του, ενώ το 1984 «έπεσε», μοναδικός αυτός, σε θερμοκρασία -6 βαθμούς κελσίου. Πλέον ο Γιώργος Γιαννίκος  είναι ένα κομμάτι της ιστορίας της κατάδυσης του τιμίου σταυρού στη λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων και παρακινεί τους νέους να συμμετέχουν. Όμως ο ίδιος δηλώνει ότι όσο οι δυνάμεις του αντέχουν θα «ρίχνεται» για το σταυρό, «μόνο όταν αναγκαστώ να  πάρω μπαστούνι θα σταματήσω», δηλώνει κατηγορηματικά. Η προσήλωσή  του στο χριστιανικό έθιμο αποτελεί έναν ισχυρό μαγνήτη για τους νεότερους, που τον θαυμάζουν για τη την πιστότητά του. Και το παράδειγμά του μιλάει μέσα τους. Πέρα από αυτό, όμως, δείχνει με τη στάση του ότι ο πνευματικός πλούτος της Ορθοδοξίας και οι  παραδόσεις της δεν πρόκειται να σβήσουν, όσο υπάρχουν άνθρωποι, που τις κρατούν ζωντανές. 
Ο Γιώργος Γιαννίκος με την σταθερή επιλογή του να «πέφτει» για το σταυρό στα νερά της Παμβώτιδας, δίνει ένα ολοκάθαρο μήνυμα: Τα ήθη και τα έθιμά μας πρέπει να μένουν ανεπεξέργαστα. Ατόφια. Γνήσια. Γιατί τα ήθη και τα έθιμά μας, δεν μας βοηθούν απλώς να επιζήσουμε… Μας σπρώχνουν και να μεγαλουργήσουμε… Και τούτο θα γίνει μονάχα όταν φλεγόμαστε από ιδανικά.