Δήμος και Περιφέρεια με τη νέα χρονιά καταστρώνουν…

 Πλάνα τουριστικής ανάπτυξης για Γιάννενα κι όλη την Ήπειρο

Συναντήσεις με εκπροσώπους αεροπορικών εταιριών θα έχει ο Μ. Ελισάφ • Ετοιμασίες για συμμετοχή σε διεθνή έκθεση στο Ισραήλ

• Ενστάσεις Γ. Ζάψα για το περιφερειακό πρόγραμμα τουριστικής προβολής

MONH FILANTHROPINON NHSI IOANNINA

Τα σχέδιά τους για τουριστική προβολή της περιοχής μας στο εξωτερικό καταστρώνουν αυτή την περίοδο τόσο ο Δήμος Ιωαννιτών όσο και η Περιφέρεια Ηπείρου. 
Στόχος και των δύο φορέων, να προσελκύσουν τουρίστες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, γεγονός που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ ετοιμάζει βαλίτσες για Θεσσαλονίκη όπου θα συναντήσει εκπροσώπους αεροπορικών εταιριών, ενώ ο Δήμος θα συμμετέχει τον επόμενο μήνα σε διεθνή έκθεση στο Ισραήλ και ακολούθως θα «ταξιδέψει» σε Κωνσταντινούπολη, Σόφια και Κεντρική Ευρώπη. 
Στο Τελ Αβίβ θα πάει και η Περιφέρεια, η οποία έχει προγραμματίσει να συμμετέχει σε 30 περίπου εκθέσεις και φεστιβάλ μέσα στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς. Το γεγονός αυτό προκαλεί ενστάσεις από πλευράς της παράταξης του Γιώργου Ζάψα που ζητάει περισσότερη ενημέρωση για ένα τόσο σοβαρό θέμα. 
Τουρισμός όλο το χρόνο
Ξεκάθαρη είναι η στόχευση της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων, όπως την έθεσε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού ο Μωυσής Ελισάφ. Η πόλη να αποτελέσει τουριστικό προορισμό 365 μέρες τον χρόνο!
Ο Δήμαρχος τόνισε πως «τα Γιάννενα αποτελούν κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής και πέρα από το αεροδρόμιο πρέπει να αξιοποιήσουμε την θέση μας στα Βαλκάνια». Παράλληλα, ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τις συναντήσεις που είχε στην Κύπρο και την Αλβανία και έκανε γνωστό ότι την επόμενη βδομάδα θα έχει στη Θεσσαλονίκη μία σειρά συναντήσεις με εκπροσώπους αεροπορικών εταιριών. Εξάλλου, ο Δήμος θα συμμετάσχει οργανωμένα στην τουριστική έκθεση που θα γίνει τον Φεβρουάριο στο Ισραήλ, ενώ εντός του έτους η πόλη θα «ταξιδέψει» στην Κωνσταντινούπολη, τη Σόφια κ.α..
Ο κ. Ελισάφ έκανε γνωστό ότι θα αναβαθμιστεί η Υπηρεσία Τουρισμού ενώ θα εκδοθεί και νέο έντυπο υλικό και είπε πως ειδικό βάρος θα δοθεί στην προβολή του θρησκευτικού πλούτου της περιοχής με έμφαση στη μοναστική πολιτεία του Νησιού όπως επίσης και στα πολιτιστικά μνημεία. Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Γιώργος Λώλης τόνισε πως «στόχος μας είναι ο ποιοτικός αλλά και ποσοτικός τουρισμός και μέλημά μας ο τουρίστας να αγαπήσει την πόλη». 
Τα προβλήματα
Στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις δυνατότητες που έχει η περιοχή καθώς και για ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Μεταξύ αυτών είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας καθώς και η επίλυση της στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων. Επίσης τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να έχει η φιλοξενία στα Γιάννενα επιστημονικών συνεδρίων καθώς και μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων.
Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Ένωση Ξενοδόχων, διαπιστώθηκε πως τα δύσκολα διαστήματα, με χαμηλή δηλαδή τουριστική κίνηση είναι τα δίμηνα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου και Ιουλίου - Αυγούστου. Έτσι, συμφωνήθηκε να αναζητηθούν τρόποι για την προσέλκυση επισκεπτών είτε μέσω σχολικών εκδρομών είτε μέσω συνεδρίων και αθλητικών δράσεων πανελλήνιας εμβέλειας. 
Η Περιφέρεια στο Ισραήλ
Στην έκθεση «Ι.Μ.Τ.Μ. 2020» που θα λάβει χώρα στo Τελ Αβίβ του Ισραήλ στις 11 και 12 Φεβρουαρίου θα συμμετάσχει η Περιφέρεια Ηπείρου με δικό της σταντ στο περίπτερο του Ε.Ο.Τ.. Πρόκειται για τη μοναδική τουριστική έκθεση που πραγματοποιείται στο Ισραήλ, το οποίο τα τελευταία χρόνια αποτελεί αγορά - στόχο για την Ήπειρο.
Στο περιθώριο της έκθεσης, ύστερα από  πρωτοβουλία του Γ.Γ. ΕΟΤ, θα υπάρξει δυνατότητα συμμετοχής και των 13 Περιφερειών της χώρας μας και των επαγγελματικών φορέων που θα συμμετάσχουν στην έκθεση, σε Business to Business (B2B) workshop στο Ισραήλ στις 13 Φεβρουάριο. Η Περιφέρεια καλεί λοιπόν όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο περίπτερό της και στις b2b συναντήσεις στις 13 Φεβρουαρίου να  δηλώσουν συμμετοχή στην Διεύθυνση Τουρισμού, στο e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα  ως την Τρίτη, 14 Ιανουαρίου.    
Ενστάσεις από Ζάψα
Ο μεγάλος αριθμός συμμετοχών της Περιφέρειας Ηπείρου σε διεθνείς εκθέσεις και φεστιβάλ τουρισμού προκάλεσε χθες παρέμβαση του επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργου Ζάψα, με αφορμή και την έγκριση που έδωσε η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης. 
Ο κ. Ζάψας σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως «δεν κατατέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο κοστολογημένο πρόγραμμα ούτε έχουμε συγκρίσιμα στοιχεία προηγούμενων ετών». Με άλλα λόγια, ζητάει να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα που είχε μέχρι σήμερα το πρόγραμμα τουριστικής προβολής. «Καλούμαστε να αποφασίσουμε για 15 τουριστικές εκθέσεις και άλλες τόσες εκδηλώσεις ανά τον κόσμο, καθώς και για άλλες 15 θεματικές εκθέσεις και φεστιβάλ εντός και εκτός Ελλάδος, κατά το τρέχον εξάμηνο. Χρειαζόμαστε συγκριτικά στοιχεία συμμετοχής και κόστους, τουλάχιστον, του προγράμματος για το αντίστοιχο εξάμηνο ή και ολόκληρου του έτους 2019», τονίζει με έμφαση.