Το τελευταίο «αντίο» χθες στον Θεόδωρο Νιτσιάκο 

- Εκατοντάδες Ηπειρώτες συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία τον Άνθρωπο που για μισό περίπου αιώνα «σφράγισε» τα επιχειρηματικά δρώμενα της Ηπείρου

NITSIAKOS 12 1 2020

• Ένας αυτοδημιούργητος με πολύπλευρη δράση Ηπειρώτης επιχειρηματίας, ο Θεόδωρος Νιτσιάκος, που τόσο άδικα και ξαφνικά έχασε τη ζωή του σε τροχαίο, αναπαύεται από χθες το μεσημέρι στο Κοιμητήριο της Περιβλέπτου Ιωαννίνων. 
Συντετριμμένοι, η οικογένειά του, συγγενείς, φίλοι και εκατοντάδες εργαζόμενοι, τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία, ενώ όλοι σχεδόν οι επιχειρηματικοί φορείς της Ηπείρου και εκπρόσωποι Αρχών εξέδωσαν ψηφίσματα, στα οποία έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην ξεχωριστή προσωπικότητα και την προσφορά του εκλιπόντος στον τόπο του, ενώ ειδικά αφιερώματα για τον αείμνηστο Θ. Νιτσιάκο έκαναν χθες όλα σχεδόν τα αθηναϊκά Μέσα Ενημέρωσης. Επιθυμία της οικογένειας ήταν να μην κατατεθούν στεφάνια. 
Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου, ενώ ράγισε καρδιές ο αποχαιρετισμός του γιου του: «Αβάσταχτα λυπηρό αυτό που συνέβη, ήταν όμως ‘ευτύχημα’ που ‘έφυγες’ με μια γεμάτη ζωή. Καλό παράδεισο, πατέρα»…
Ανεξίτηλη η σφραγίδα του…
Ο αείμνηστος Θεόδωρος Νιτσιάκος για σχεδόν μισό αιώνα «σφράγισε» ανεξίτηλα με την παρουσία του, όχι μόνο τα τοπικά επιχειρηματικά δρώμενα, αλλά και όλης της χώρας, βγάζοντας μάλιστα τα προϊόντα του Ομίλου των εταιριών του και εκτός Ελλάδας. Με καταγωγή από την ορεινή Αετομηλίτσα Κόνιτσας, τόπο στον οποίο άφησε και την τελευταία του πνοή το βράδυ της Παρασκευής σε τροχαίο δυστύχημα, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε έπεσε σε γκρεμό βάθους 30 μέτρων, ο Θεόδωρος Νιτσιάκος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός όχι μόνο για όλα όσα επιχειρηματικά κατάφερε στη ζωή του, αλλά και για τις κοινωνικές ευαισθησίες του. 
Η πορεία του…
Γεννήθηκε το 1944 στην Αετομηλίτσα. Σπούδασε στη Γεωπονική Σχολή Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια έκανε μετεκπαίδευση στην Ολλανδία σε θέματα πτηνολογίας.
Το 1972 δημιούργησε μια μικρή μονάδα αναπαραγωγής πατρογονικών ορνίθων λίγο έξω από τα Γιάννενα και σιγά σιγά διεύρυνε την επιχείρηση, δημιουργώντας ένα κάθετα ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής προϊόντων κοτόπουλου που καλύπτει την αναπαραγωγή, την εκκόλαψη, την πάχυνση, την παρασκευή πτηνοτροφών, τη σφαγή και μεταποίηση, το δίκτυο διανομής για όλη την Ελλάδα.
Η εταιρεία που κατάφερε να «χτίσει» ο Θεόδωρος Νιτσιάκος είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κρέατος κοτόπουλου στην Ελλάδα, εκ των σημαντικότερων επιχειρήσεων εμπορίας δημητριακών και σογιαλεύρου και μέσα στις 10 μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων της χώρας με βάση το τζίρο. 
Ο Γιαννιώτης επιχειρηματίας έβαλε όμως τη δική του σφραγίδα και στα τουριστικά δρώμενα της περιοχής, με την ίδρυση και λειτουργία του υπερπολυτελούς ξενοδοχείου «Du Lac», που αποτελεί πραγματικό στολίδι στην παραλίμνια περιοχή των Ιωαννίνων.
Συλλυπητήριες ανακοινώσεις 
Απ’ όταν έγινε γνωστός ο ξαφνικός θάνατος του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου δεκάδες φορείς εξέδωσαν συλλυπητήρια μηνύματα και ψηφίσματα. 
- Την βαθύτατη θλίψη εκφράζει σε ψήφισμα που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, ενώ σε ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ κάνει λόγο για έναν σπουδαίο άνθρωπο, απλό, βαθιά ευγενή και αφοσιωμένο στον τόπο του.
- Ψήφισμα εξέδωσε και ο Δήμος Κόνιτσας, τόπος καταγωγής του αείμνηστου Θ. Νιτσιάκου, στο οποίο μεταξύ άλλων τονίζεται ότι ο εκλιπών «υπήρξε σπουδαίος επιχειρηματίας με πλούσια κοινωνική – ανθρωπιστική – οικονομική προσφορά».

- Ο Υφυπουργός Τουρισμού Μ. Κόνσολας αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι «ο Θ. Νιτσιάκος υπήρξε άνθρωπος της δημιουργίας και εξέφρασε όσο λίγοι την έννοια της παραγωγικής Ελλάδας…».

-  Δήλωση εξέδωσε και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «Αποτελούσε παράδειγμα αυτοδημιούργητου, πρωτοπόρου και οραματιστή επιχειρηματία στον πρωτογενή τομέα και ειδικά στο χώρο της πτηνοτροφίας…».

- Για τον χαμό του Θ. Νιτσιάκου θρηνεί και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων, κάνοντας λόγο σε σχετική ανακοίνωση για «φαινόμενο»  επιχειρηματία. Ευφυής,  δυναμικός, μεθοδικός, ακούραστος, με όραμα και γνώσεις. «Ο Σύνδεσμός μας είναι φτωχότερος σήμερα. Η βιομηχανία, όχι μόνο στην Ήπειρο, αλλά σε όλη την Ελλάδα είναι φτωχότερη σήμερα. Ο τουρισμός μας είναι φτωχότερος σήμερα. Η κοινωνία μας είναι φτωχότερη σήμερα», τονίζεται στην ανακοίνωση. 

 -  Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και το Διοικητικό Συμβούλιο με ανακοίνωσή τους εκφράζουν «την βαθύτατη θλίψη τους  καθώς και τα θερμά τους συλλυπητήρια για τον απροσδόκητο  θάνατο του Θεόδωρου Νιτσιάκου, του πραγματικού εκφραστή της επιχειρηματικότητας, που με τη επιμονή του, την εργατικότητα και την διορατικότητα που τον διακατείχε, κατάφερε να δημιουργήσει έναν όμιλο επιχειρήσεων στην περιοχή που τόσο αγαπούσε και να προσδώσει στην Ήπειρο ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία».

-Το Διοικητικό Συμβούλιο του «Α.Π.Σ.Ι. – Η ΠΙΝΔΟΣ», ο Πρόεδρος Ανδρέας Δημητρίου και ο Γενικός Διευθυντής Λάζαρος Τσακανίκας εκφράζουν τα πιο θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και αντί στεφάνου, θα καταθέσουν στη μνήμη του, χρηματικό ποσό στη ΜΕΡΙΜΝΑ. «Η συμβολή του, στην ανάπτυξη του πτηνοτροφικού κλάδου θεωρείται πολύ σημαντική», τονίζεται μεταξύ άλλων.

- Το Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «ο εκλιπών συνάδελφος υπήρξε επί σειρά δεκαετιών σημείο αναφοράς για τον ξενοδοχειακό κλάδο, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, με την επιχειρηματική του εμβέλεια να ξεπερνά ακόμη και τα σύνορα της Ευρώπης…».

- O επικεφαλής, Θωμάς Μπέγκας και σύσσωμη η παράταξη «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για την απώλεια του επιχειρηματία και μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «υπήρξε ένας άνθρωπος της προσφοράς και έφυγε αφήνοντας πίσω του μια σπουδαία παρακαταθήκη».

- Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας, οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι της παράταξης, με ανακοίνωσή τους αποχαιρετούν με θλίψη τον άνθρωπο, φίλο, πατριώτη, μεγάλο επιχειρηματία στην πρωτοπορία και την ανάπτυξη, Θόδωρο Νιτσιάκο και εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένειά του.   

- Ο επικεφαλής και τα μέλη της Δημοτικής Παράταξης «Γιάννενα Τώρα»  εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για τον άδικο και πρόωρο χαμό του επιχειρηματία ο οποίος αποτέλεσε πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης στην Ήπειρο και υπήρξε μια σπουδαία προσωπικότητα της πόλης…

- Η Τατιάνα Καλογιάννη και η δημοτική παράταξη «Ιωάννινα_2023», εκφράζουν την βαθιά τους θλίψη και την συμπαράστασή τους προς την οικογένειά του. «Ένας εμπνευσμένος, ακούραστος και δημιουργικός συμπολίτης μας, ο οποίος μας τίμησε με την ειλικρινή του φιλία, «έφυγε» από κοντά μας, αφήνοντας πίσω του μία πλούσια παρακαταθήκη αξιών», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

-  Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε και η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη,  κάνοντας λόγο για έναν «επιτυχημένο επιχειρηματία, με διορατικότητα στις πολλαπλές επιλογές του και με κύρια έγνοια την εμπνευσμένη προβολή του τόπου και των ανθρώπων του…».

 - Το Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού Τμήματος Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με ανακοίνωσή του (την υπογράφει ο Πρόεδρος Κ. Ντακαλέτσης και ο Γραμματέας Δημ. Αλεξίου) εκφράζει τα συλλυπητήριά του προς την οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος, για τον οποίο αναφέρει ότι υπήρξε πάντοτε αρωγός και συμπαραστάτης στο έργο του Ε.Ε.Σ. Στη μνήμη του, αντί στεφάνου, θα καταθέσει χρηματικό ποσό στα συσσίτια της Ενορίας Περιβλέπτου πόλεως Ιωαννίνων.

 - Το Δ.Σ. της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, με ανακοίνωσή του εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του Θεόδωρου Νιτσιάκου και μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι φτωχότερη  αισθάνεται και η κυνηγετική οικογένεια της Ηπείρου και των Ιωαννίνων, μέλος της οποίας υπήρξε αδιάλειπτα ο εκλιπών.

- Ανακοίνωση εξέδωσε ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων εκφράζοντας τη βαθύτατη θλίψη τους, για την απώλεια του επιχειρηματία Θεόδωρου  Νιτσιάκου.
***
Συλλυπητήριες ανακοινώσεις έφταναν μέχρι αργά χθες βράδυ στο email της εφημερίδας.