Ο ΟΚΠΑΠΑ μέσω των διάφορων δομών του έχει ανοίξει…

«Ομπρέλα» κοινωνικής προστασίας για αναξιοπαθούντες Γιαννιώτες!

- Μόνο πέρυσι το Κέντρο Κοινότητας, το οποίο ιδρύθηκε το 2017, εξυπηρέτησε 4.764 ωφελούμενους πολίτες

- Τα προβλήματα συζήτησε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Δημ. Πάνου με τους υπαλλήλους του

KENTRO KOINOTHTAS IOANNINON

• Ένα σκληρό κοινωνικό αποτύπωμα έχει αφήσει και στη Γιαννιώτικη κοινωνία η οικονομική κρίση την οποία διέρχεται η χώρα μας την τελευταία δεκαετία. Εκατοντάδες οικογένειες ζουν σήμερα στα όρια της φτώχειας και, αν δεν υπήρχε στήριξη εκ μέρους των αρμόδιων δομών πρόνοιας, αυτές δε θα μπορούσαν καν να επιβιώσουν. 
Στον Δήμο Ιωαννιτών το «βάρος» της ενίσχυσης αναξιοπαθούντων νοικοκυριών σηκώνει ο Οργανισμός Κοινωνικής Πρόνοιας (ΟΚΠΑΠΑ) ο οποίος στα εννέα περίπου χρόνια λειτουργίας του έχει να επιδείξει σοβαρό έργο, παρέχοντας μέσω των δομών του ποικίλες υπηρεσίες σε ανθρώπους και οικογένειες που πραγματικά έχουν ανάγκη. 
Ενδεικτικά ως προς αυτό το έργο είναι τα απολογιστικά στοιχεία που ο Οργανισμός έδωσε χθες στη δημοσιότητα σχετικά με τη λειτουργία μίας εξ αυτών των δομών, του Κέντρου Κοινότητας, στο οποίο καταφεύγουν κάθε χρόνο χιλιάδες Γιαννιώτες για εξυπηρέτηση.

Ποικίλες δομές
Είναι πολλές οι δομές που λειτουργούν σήμερα στο πλαίσιο του Οργανισμού Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ιωαννιτών, ο οποίος, ως γνωστόν, δεν έχει δικά του έσοδα, πλην των τροφείων των Παιδικών Σταθμών, αλλά επιχορηγείται από τον Δήμο και μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
Πέρα από τους Σταθμούς, σημαντική δράση αναπτύσσουν το Κοινωνικό του Παντοπωλείο, το οποίο εξυπηρετεί περίπου 300 πολίτες σε ετήσια βάση, το Κοινωνικό Φαρμακείο, τα Δημοτικά Ιατρεία, το Οδοντιατρείο, το ΚΕΠ Υγείας, το ΚΔΑΠ μεΑ και φυσικά τα ΚΑΠΗ και το ΚΗΦΗ. Υπάρχει ακόμα και Υπνωτήριο Αστέγων στη Λιμνοπούλα, το οποίο ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα... δημοφιλές, αφού εξυπηρετεί σήμερα μόλις 8 – 9 άτομα!

Το Κέντρο Κοινότητας
Μία από τις δομές του ΟΚΠΑΠΑ που προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες είναι το Κέντρο Κοινότητας, το οποίο επισκέφθηκε αυτές τις ημέρες ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Δημήτρης Πάνου, συνοδευόμενος από την Διευθύντρια Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Σοφία Τζιοβάρα. Η επίσκεψη είχε σκοπό την ενημέρωση του Προέδρου για την λειτουργία του Κέντρου, αλλά και να συζητήσει με το προσωπικό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Σημειώνεται εδώ πως ο Οργανισμός πρόκειται να ξεκινήσει και τη λειτουργία του Διευρυμένου Κέντρου Κοινότητας, καθώς και Κέντρου Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων.

Οι υπηρεσίες
Το Κέντρο Κοινότητας πρωτολειτούργησε στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2017 και  παρέχει υπηρεσίες που κινούνται σε τρεις κεντρικούς άξονες. Πιο συγκεκριμένα, πρώτον, ασχολείται με την υποδοχή – ενημέρωση και υποστήριξη των πολιτών, δεύτερον, συνεργάζεται με Υπηρεσίες, Φορείς και Δομές παροχής υπηρεσιών κοινωνικής προστασίας και τρίτον, παρέχει υπηρεσίες που αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελούμενων.   
Ειδικότερα, το Κέντρο πληροφορεί και διασυνδέει τους πολίτες με φορείς και προγράμματα κοινωνικής προστασίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής ένταξης που υλοποιούνται σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. 
Παράλληλα, παρέχει ολοκληρωμένη υποστήριξη στους ωφελούμενους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και του Επιδόματος Στέγασης από τη διαδικασία της υποβολής της αίτησης και την ορθή συμπλήρωσή της έως τις απαραίτητες οδηγίες για την προσκόμιση και παραλαβή των απαραίτητων δικαιολογητικών. 
Τέλος, υποβάλει αιτήσεις για τη χορήγηση Αναπηρικών Επιδομάτων, καθώς και του Επιδόματος Ανασφάλιστων Υπερηλίκων. 

Χιλιάδες αιτήματα
Εντυπωσιακά είναι τα απολογιστικά στοιχεία ανά έτος για τη συγκεκριμένη δομή, τα οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Κοινωνικής Πρόνοιας. Αποδεικνύουν με νούμερα την ανάγκη των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας, που αποτελούν ένα αξιοσημείωτο κομμάτι του γενικού συνόλου, για υπηρεσίες κοινωνικής φύσης και καθοδήγηση με στόχο την απόκτηση παροχών που θα κάνουν λίγο καλύτερη τη ζωή τους. 
Πιο συγκεκριμένα, το 2017 η δομή δέχτηκε 299 αιτήματα προς εξυπηρέτηση από 121 ωφελούμενους. Το 2018, πρώτη χρονιά πλήρους λειτουργίας της, η δομή δέχτηκε 6.116 αιτήματα προς εξυπηρέτηση από  1.861 ωφελούμενους. Πέρυσι πάλι, οι αριθμοί αυξήθηκαν ξανά με εντυπωσιακό τρόπο. Το Κέντρο δέχτηκε 11.767 αιτήματα προς εξυπηρέτηση από 4.764 ωφελούμενους! 

Έκτακτη επιχορήγηση
Το έργο του Οργανισμού Κοινωνικής Πρόνοιας συνεχίζεται σε όλα τα «μέτωπα» και τη νέα χρονιά, καθώς, όπως τόνισε πρόσφατα ο κ. Πάνου μιλώντας στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση και τον Πάνο Μπούρχα, «μπορεί η νέα δεκαετία να ανατέλλει με χαμόγελο αισιοδοξίας και καλύτερη ψυχολογία, όμως η κοινωνία εξακολουθεί να έχει προβλήματα και οι ανάγκες είναι μεγάλες». 
Ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ αναφέρθηκε στην προσπάθεια βελτίωσης των υπαρχουσών δομών του Οργανισμού αλλά και στην λειτουργία καινούριων. Για να γίνουν αυτά θα χρειαστεί έξτρα επιχορήγηση του Οργανισμού από τον Δήμο, για την οποία ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση με τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών. Μάλιστα, ο κ. Πάνου εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθεί λύση στο θέμα.