Ωθούμενη από το ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα που υπάρχει πλέον στη χώρα…

Η επιχειρηματικότητα ανακάμπτει σταδιακά στο Νομό Ιωαννίνων!

- Αυξήθηκαν κατά 251 οι επιχειρήσεις σε ένα χρόνο - Πρώτο σε αύξηση επιβατών το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων το 2019

- ΓΡ. ΓΚΙΚΑΣ: Άρχισε να ανασαίνει ο επιχειρηματικός κόσμος…

AERODROMIO NEO 10 10 2019

• Οι ενδείξεις για  ανάκαμψη της οικονομίας στην Ήπειρο και ειδικά στο νομό Ιωαννίνων, επιβεβαιώθηκαν χθες από επίσημα στοιχεία που δόθηκαν από το Επιμελητήριο και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιμελητηρίου, το 2019 το ισοζύγιο μεταξύ εγγραφών και διαγραφών επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ ήταν θετικό κατά 251, ενώ από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοινώθηκε πως το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων ήταν πρώτο πανελλαδικά σε αύξηση επιβατών με ποσοστό 23%! 
Ασφαλώς από μόνοι τους οι αριθμοί αυτοί δεν μπορούν να δώσουν την αίσθηση μιας δυναμικής ανάπτυξης. Δείχνουν

όμως την τάση που υπάρχει και κυρίως τις προοπτικές που δημιουργούνται για τα επόμενα χρόνια με την αλλαγή του πολιτικού και οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, ειδικά μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου και τα πρώτα μέτρα τόνωσης των επιχειρήσεων που έλαβε η Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Ο Γρηγόρης Γκίκας
Την εκτίμηση αυτή ασπάζεται μιλώντας χθες στον «Πρωινό Λόγο», ένας κατ΄ εξοχή «άνθρωπος της αγοράς και των επιχειρήσεων», ο Πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ και επικεφαλής της μεγαλύτερης παράταξης στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων Γρηγόρης Γκίκας. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής: «Με την πολιτική που ξεκίνησε να εφαρμόζει η νέα Κυβέρνηση άρχισε να ανασάνει ο επιχειρηματικός κόσμος και γενικότερα οι πολίτες. Η σταδιακή αποκλιμάκωση της φορολογίας, αν και ακόμη δεν έγινε αισθητή σε όλη της την έκταση, τα συμπληρωματικά μέτρα που έχουν ληφθεί και γενικότερα οι κατευθύνσεις που φαίνεται να έχει η Κυβέρνηση, είναι εκείνα- που πέρα από τους αριθμούς- έχουν δημιουργήσει ένα ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα που καθημερινά διευρύνεται.  Το 2020 είναι κομβική χρονιά και στο τέλος της θα αποτυπωθεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό η αναπτυξιακή ανάταξη του Νομού Ιωαννίνων και γενικότερα της χώρας μας».

«Μοχλός» ο τουρισμός
Ο επιχειρηματικός κλάδος που φαίνεται πως ανακάμπτει πρώτος είναι αυτός των υπηρεσιών, όπως προκύπτει από το ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών: Συγκεκριμένα στη διάρκεια του 2019 εγγράφηκαν 465 νέες επιχειρήσεις στο μητρώο και διαγράφηκαν 123. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή αύξηση της κίνησης στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, δείχνει πως ο τουρισμός, όχι μόνο κράτησε την τοπική οικονομία σε ένα σχετικό καλό επίπεδο στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, αλλά κι εκείνος που δίνει την ώθηση τώρα που η κατάσταση σε πολιτικό επίπεδο βελτιώνεται. Την αυξητική τάση του τουριστικού κλάδου, επισημαίνει και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, σημειώνοντας ότι  αυτή επιχειρηματικά, αποτυπώνεται είτε με την αύξηση ξενώνων και καταλυμάτων, είτε σε στόχευση σε τουριστικές υπηρεσίες. 
Η συνέχιση αυτής της τάσης, σταδιακά αναμένεται να επηρεάσει θετικά και άλλες επιχειρηματικές κατηγορίες και ειδικά εκείνες οι οποίες έχουν πληρώσει βαρύτατο τίμημα από την κρίση.  Θα ήταν ουτοπικό να υποστηριχθεί ότι θα μπορέσουν να επανέλθουν σε λειτουργία όλες οι επιχειρήσεις που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια, όμως ανοίγεται νέο πεδίο για νέες δραστηριότητες (όπως π.χ. καινοτομίας, υψηλής τεχνολογίας κλπ) που μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομία και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. 

«Μείον» εμπόριο - μεταποίηση
Από τα απολογιστικά στοιχεία του Επιμελητηρίου, επιβεβαιώνεται αυτό που ήδη είναι φανερό «δια γυμνού οφθαλμού» με τα κλειστά καταστήματα σε πόλεις και κωμοπόλεις: Η σταδιακή συρρίκνωση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς εμπορίου και μεταποίησης, οι οποίες και το 2019 παρουσίασαν αρνητικά ισοζύγια με -29 και -54 επιχειρήσεις αντίστοιχα. Αν και ένας αριθμός από αυτές που διέκοψαν τη λειτουργία τους έχει ως αιτία τη συνταξιοδότηση των επιχειρηματιών, δεν παύει να προκαλεί προβληματισμό και να τίθεται εκ των πραγμάτων στο «τραπέζι» η αναγκαιότητα για συνέργειες και συνεργασίες. Ειδικά μάλιστα για τη μεταποίηση η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων καθίσταται μονόδρομος, ούτως ώστε να ανακτήσουν το «χαμένο έδαφος» και να επωφεληθούν του θετικού επενδυτικού κλίματος που υπάρχει. 
• Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δ. Δημητρίου, με βάση τα επίσημα στοιχεία του μητρώου για το 2019, εκτιμά πως «η επιχειρηματικότητα φαίνεται πως στα δύσκολα ξέρει να παλεύει και να δημιουργεί» και ζητά από την Πολιτεία να προχωρήσει και σε άλλες διαρθρωτικές αλλαγές.

Το αεροδρόμιο Ιωαννίνων
Το αεροδρόμιο Ιωαννίνων σε πολύ σύντομο χρόνο μετά τις βελτιώσεις που έγιναν και τις πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν για προσέλκυση πτήσεων από το εξωτερικό αποδεικνύεται «ισχυρός αναπτυξιακός σύμμαχος» για την περιοχή μας. Το 2019 διακινήθηκαν συνολικά 134.011 επιβάτες έναντι 108.932 το 2018, με τις προοπτικές να είναι ακόμη μεγαλύτερες για το τρέχον έτος, κατά το οποίο σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις αναμένεται να δρομολογηθούν ειδικά τη θερινή περίοδο και νέες πτήσεις από το εξωτερικό.