Θα μείνουν κλειστά για ένα διήμερο με απόφαση Δημάρχου

Ιώσεις και γρίπη βάζουν… λουκέτο σε δεκάδες σχολεία στα Γιάννενα!

- Υψηλά τα ποσοστά των μαθητών που ασθενούν στα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία

- Αντισηπτικά θα τοποθετήσει σε σχολικούς χώρους ο Δήμος Αρταίων - «Αδειάζουν» από αντιγριπικά τα ράφια των φαρμακείων

9 DHMOTIKO SXOLEIO

• Κρεβατωμένα λόγω ιώσεων και εποχικής γρίπης είναι εκατοντάδες Γιαννιωτόπουλα τις τελευταίες ημέρες και ο αριθμός των ασθενών δείχνει να αυξάνει διαρκώς καθώς παρατηρείται και στην περιοχή μας έξαρση στη μετάδοση ιών!
Το πρόβλημα όσον αφορά στον Νομό Ιωαννίνων εντοπίζεται κυρίως στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τα οποία μέχρι χθες λειτουργούσαν με μεγάλες απώλειες σε μαθητικό δυναμικό, ιδιαίτερα δε τα Νηπιαγωγεία. Σε μία προσπάθεια να περιοριστεί το φαινόμενο και έπειτα από σχετική εισήγηση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ αποφάσισε τελικά χθες το κλείσιμο για ένα διήμερο 36 συνολικά Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων της πόλης. 
Στο μεταξύ, η υψηλή ζήτηση για σκευάσματα που έχουν αποστολή την πρόληψη ή θεραπεία τη γρίπης έχει ως συνέπεια να αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων με τον ΕΟΦ να προχωρά σε απαγόρευση εξαγωγής για 40 απ’ αυτά.

Ποια σχολεία κλείνουν
Απώλειες μαθητών που ασθενούν από ίωση μετρούν και τα Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης των Ιωαννίνων, όμως ο αριθμός όσων απουσιάζουν δεν είναι, προς το παρόν τουλάχιστον, τόσο υψηλός όσο στα σχολεία Πρωταβάθμιας. 
Κάπως έτσι, κλειστά λοιπόν θα είναι σήμερα, Πέμπτη και αύριο, Παρασκευή τα ακόλουθα Δημοτικά Σχολεία: Δημοτικό Σχολείο Μπάφρας – Νεοκαισάρειας, 10ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, 1ο Δημοτικό Σχολείο Μαρμάρων, Δημοτικό Σχολείο Λογγάδων και 9ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων.
Με την ίδια απόφαση του Δημάρχου κλείνουν για το ίδιο χρονικό διάστημα και τα ακόλουθα Νηπιαγωγεία: 22ο Ιωαννίνων, 28ο Ιωαννίνων, Κουτσελιού, 6ο Ανατολής, 19ο Ιωαννίνων, 6ο Ιωαννίνων, 1ο Ιωαννίνων, 3ο Ιωαννίνων, 1ο Περάματος, 30ο Ιωαννίνων, 8ο Ιωαννίνων, 3ο Ανατολής, 3ο Κατσικά, 5ο Ανατολής, 10ο Ιωαννίνων, 7ο Ιωαννίνων, Πεδινής, 14ο Ιωαννίνων, 5ο Ιωαννίνων, 18ο Ιωαννίνων, Αμφιθέας, 4ο Ιωαννίνων, Κρύας, 25ο Ιωαννίνων, 1ο Κατσικά, 2ο Ιωαννίνων, 15ο Ιωαννίνων, Ειδικό Ιωαννίνων, 1ο Νεοχωρόπουλου, 33ο Ιωαννίνων και 11ο Ιωαννίνων.

Αντισηπτικά στην Άρτα
Στη γειτονική Άρτα, πάλι, ο Δήμος προχωράει, όπως ανακοίνωσε, στην προμήθεια και τοποθέτηση δοχείων με αντισηπτικά τζελ σε όλα τα σχολεία του. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης λοιμώξεων εντός των σχολικών χώρων, αλλά και την ευρύτερη αναβάθμιση των συνθηκών υγιεινής στα σχολεία. Η προμήθεια των αντισηπτικών θα πραγματοποιηθεί με δαπάνη του Δήμου Αρταίων.
«Σε μία περίοδο όπου οι ιώσεις και ιδιαίτερα η εποχική γρίπη βρίσκονται σε έξαρση, ενισχύουμε τα μέτρα πρόληψης για να προστατέψουμε τα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία του Δήμου μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος, Χρήστος Τσιρογιάννης.

«Φεύγουν» τα αντιγριπικά!
Στο μεταξύ, περιζήτητα έχουν γίνει τα φαρμακευτικά σκευάσματα (αντιιικά) που προορίζονται για τη θεραπεία και την πρόληψη της γρίπης, με αποτέλεσμα τα ράφια των φαρμακείων να αδειάζουν ή στην καλύτερη περίπτωση τα διαθέσιμα σκευάσματα μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) αποφάσισε την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για το «Tamiflu», καθώς επίσης και για ακόμη 39 σκευάσματα που χαρακτηρίζονται «πρώτης γραμμής», δεδομένου ότι συνταγογραφούνται για την αντιμετώπιση κοινών και σοβαρών παθήσεων, όπως είναι αντιυπερτασικά, αντιθρομβωτικά, αγχολυτικά, εισπνεόμενα, κ.ο.κ.
Στη σχετική απόφαση του ΕΟΦ υπογραμμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απόφασης απαγορεύεται κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων. Επιπλέον, η διοίκησή του υπενθυμίζει στους εμπλεκόμενους φορείς στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) ότι «η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά κατά προτεραιότητα, σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη».