Προικισμένη με εκκλησίες, μονές και μνημεία άλλων θρησκειών…

Η Ήπειρος μπορεί να προσελκύσει προσκυνητές απ’ όλο τον κόσμο!

Την περαιτέρω ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας επιδιώκει η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων • Πιστοποίηση ζητάει το Σωματείο «Αποφοίτων και Σπουδαστών Θρησκευτικού τουρισμού»

PANAGIA BLAXERNAS ARTA

• Διάσπαρτη από μνημεία σπάνιας ομορφιάς και σημαντικής ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας, όπως εκκλησίες, μοναστήρια και προσκυνήματα που «μετρούν» πολλούς αιώνες ζωής, η Ήπειρος παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης του λεγόμενου θρησκευτικού τουρισμού που είναι σε διαρκή άνοδο τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. 
Δεν αρκεί όμως μόνο η προβολή των μνημείων για να προσελκύσει κανείς επισκέπτες. Θα πρέπει επίσης τα μνημεία που διαθέτει να είναι ανοιχτά και επισκέψιμα αλλά και να υπάρχουν επαγγελματίες που να μπορούν να προσφέρουν μία υψηλού επιπέδου ξενάγηση σ’ αυτά, παρέχοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες και οργανώνοντας κατάλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα!
Από αυτή την άποψη, η ίδρυση σωματείου «Αποφοίτων και Σπουδαστών Θρησκευτικού Τουρισμού και Προσκυνηματικών Περιηγήσεων» που αφορά και την περιοχή μας είναι σημαντική υπόθεση, πρέπει όμως και η Πολιτεία να φροντίσει για την πιστοποίησή τους. Αυτό το τελευταίο αποτελεί βασικό αίτημα των μελών του σωματείου όπως ανέφεραν σε πρόσφατη συνάντηση με στελέχη της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων. 
Η Ήπειρος μπορεί…
Η Ήπειρος δε μπορεί να γίνει Κρήτη ή Κυκλάδες, καθώς δεν έχει νησιά ή μεγάλη ακτογραμμή ώστε να ξεπεράσει σε καλοκαιρινή τουριστική κίνηση εκείνες τις περιοχές της χώρας μας που έχουν τη «μερίδα του λέοντος» κατά τη θερινή περίοδο.
Μπορεί όμως να επενδύσει σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού που γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς με το πέρασμα του χρόνου κι εδώ διαθέτει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες περιφέρειες. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα θρησκευτικά μνημεία, η «προίκα» είναι πλούσια και οι δυνατότητες αξιοποίησής της μεγάλες. Αυτό εξάλλου, δηλαδή η περαιτέρω ενίσχυση του θρησκευτικού τουριστικού μας προϊόντος, αποτελεί κι έναν από τους στόχους της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων.
«Θέλουμε προσκυνητές…»
Στη πρόσφατη λοιπόν συνάντηση, ο Αντιπρόεδρός της Θανάσης Τζάνος δήλωσε στους εκπροσώπους του σωματείου «Απόφοιτοι και Σπουδαστές Θρησκευτικού Τουρισμού και Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας»: «Είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε μαζί σας και να υποδεχθούμε τουριστικά γραφεία θρησκευτικού τουρισμού αλλά και προσκυνητές από όλο τον κόσμο, να τους φιλοξενήσουμε και να τους ξεναγήσουμε με τη βοήθειά σας στους θρησκευτικούς θησαυρούς του τόπου μας!».
Ο Γραμματέας της Ένωσης Στάθης Σιούτης προχώρησε ακόμα παραπέρα. Πρότεινε «τα σημαντικά μοναστήρια και οι εκκλησίες να είναι ανοιχτά περισσότερες ημέρες και ώρες για να εξυπηρετούνται οι προσκυνητές και να γίνει εκεί η πρακτική των συνοδών - ξεναγών θρησκευτικού τουρισμού που διαθέτει ο Νομός μας. Επίσης σημαντικό για μας είναι να προβάλλουμε περισσότερο τον βίο και το έργο του Αγίου Παϊσίου, στις διαδρομές που αυτός έζησε και μόνασε, ενώ μας ενδιαφέρει να πιστοποιηθούν τα προϊόντα της Ιεράς Μονής Βελάς για το κοινό, έτσι ώστε σε λίγο χρονικό διάστημα να πραγματοποιήσουμε ένα μοναστηριακό γαστρονομικό φεστιβάλ».
Όσο για τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Σπύρο Σουρέλη, αυτός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η πόλη μας αποτελεί σημείο συνάντησης της Εγνατίας με την Ιόνια Οδό και ευελπιστούμε πως σύντομα θα προχωρήσει η σύνδεση της Ιόνιας με την Κακαβιά, το βόρειο τμήμα του Ε65, της παρα-Αδριατικής οδού προς την Κεντρική Ευρώπη, η δρομολόγηση τακτικής πτήσης με την Γερμανία κι άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς καθώς και η σύνδεση μας με την Κέρκυρα, την Πάτρα και τους Παξούς,  τον Μάιο του 2020 με υδροπλάνα. Επίσης στην περιοχή υπάρχει το Διεθνές Αεροδρόμιο Ιωαννίνων με συνεχώς αυξανόμενη κίνηση, αλλά και το αεροδρόμιο του Ακτίου Πρεβέζης με μεγάλο αριθμό τουριστών τους καλοκαιρινούς μήνες».
Ζητούν πιστοποίηση
Από την πλευρά τους τα μέλη του Σωματείου Θρησκευτικού Τουρισμού τόνισαν, όπως ανέφερε ο Αντιπρόεδρός του Νίκος Σουτόπουλος, ότι επιδιώκουν την όσο το δυνατόν ταχύτερη έκδοση Οδηγού Σπουδών της ειδικότητας των Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης, με σαφές επαγγελματικό πλαίσιο προσόντων και την ταχύτερη διεξαγωγή εξετάσεων Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης των αποφοίτων της συγκεκριμένης ειδικότητας με στόχο τη λήψη του αντίστοιχου διπλώματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, «καθώς η Περιφέρεια της Ηπείρου είναι μια περιοχή προικισμένη σε πολιτιστική κληρονομιά και τουριστικούς πόρους με πρωτοχριστιανικά, βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, αλλά και άλλων θρησκειών (μουσουλμανικά, εβραϊκά), όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η άμεση επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων της ειδικότητας «Θρησκευτικού Τουρισμού και Προσκυνηματικών Περιηγήσεων» στις κατά τόπους Μητροπόλεις και Ν.Π.Δ.Δ. αλλά και ιδιωτικούς φορείς ή τουριστικά γραφεία, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την ανάπτυξη της Περιφέρειά μας».
Από τους εκπροσώπους του Σωματείου τονίστηκε ιδιαίτερα η συμβολή που μπορεί να έχει η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών συνοδείας, περιήγησης, ξενάγησης και οργάνωσης εκπαιδευτικών και τουριστικών προγραμμάτων για την ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού του τόπου μας.