Με διευκολύνσεις τραπεζών σε χρέη ιδιωτών…

Αν φύγουν τα «κόκκινα δάνεια» θ’ ανασάνουν πολλά νοικοκυριά!

- «Κλειδί» η ύπαρξη ρευστότητας για να μπορούν οι επιχειρήσεις να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια

- Μέχρι 30 Απριλίου η προστασία της πρώτης κατοικίας

SPITI XERIA PROTH KATOIKIA

• Τρεις μήνες παρά κάτι έχουν στη διάθεσή τους όσοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με τις Τράπεζες για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» έληξε κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου με την Κυβέρνηση να δίνει παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου 2020. 
Παρά το γεγονός αυτό, διαπιστώνεται απροθυμία με αποτέλεσμα χθες ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας να απευθύνει έκκληση προς όλους όσοι έχουν ανάγκη και δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους να σπεύσουν για ρύθμιση, ώστε να μπουν σε καθεστώς προστασίας και να αποφύγουν τους πλειστηριασμούς.  
Η Κυβέρνηση βέβαια ξεκαθαρίζει ότι στην προστασία της πρώτης κατοικίας, δεν μπορεί να περιληφθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και ιδίως όσοι έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στα δάνειά τους, αλλά ακολουθούν τακτική… αναμονής. 
«Για κάποιον που έχει εκατομμύρια καταθέσεων στις τράπεζες, ακίνητα στη Μύκονο ή άλλους τουριστικούς προορισμούς πρέπει να προστατεύεται απόλυτα η πρώτη κατοικία; Η δική μας απάντηση είναι ότι θέλουμε να προστατεύσουμε αυτούς που έχουν ανάγκη», τόνισε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Εμπόδιο στην ανάπτυξη
Τα «κόκκινα δάνεια» και γενικά το ιδιωτικό χρέος αποτελεί σήμερα τον πιο σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα για την Ελληνική οικονομία και την αναθέρμανση των επενδύσεων. Με τη μείωσή τους ή και την αποπληρωμή τους, επιδιώκεται η εξασφάλιση ρευστότητας στις τράπεζες που με τη σειρά τους θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά σχέδια ιδιωτών και επιχειρήσεων. Τα τελευταία πέντε -και ακόμη περισσότερα- χρόνια, η μόνιμη  επωδός των επιχειρηματιών ήταν η δυσκολία τραπεζικής χρηματοδότησης, που οφείλεται σε πολύ μεγάλο μέρος στην έλλειψη ρευστότητας καθώς ένας πολύ μεγάλος αριθμός δανείων είχε πάψει να εξυπηρετείται.  Εκτός των δανείων πρώτης κατοικίας, υπάρχει και η άλλη μεγάλη κατηγορία που αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια. Για αυτά έχουν τεθεί σε εφαρμογή διάφορες ενέργειες, όπως είναι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, η ρύθμιση των 120 δόσεων, η ρύθμιση των 12 και 24 δόσεων και κυρίως το σχέδιο «Ηρακλής» ώστε να μπορέσουν να φύγουν από τις τράπεζες τα «κόκκινα δάνεια». 
Η μείωσή τους απαιτεί βέβαια  συνεργασία δανειολήπτη και τραπεζών. Όπως δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έχει δοθεί η δυνατότητα στα τραπεζικά στελέχη να ρυθμίζουν με ευνοϊκούς όρους τα δάνεια δανειοληπτών που αποδεδειγμένα έχουν πλήρη ή μερική αδυναμία για την αποπληρωμή τους σύμφωνα με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις. 
«Άρα μπορούν να προχωρήσουν σε μια ρύθμιση για να τακτοποιήσουν την οποιαδήποτε οφειλή τους, είτε στεγαστικής, είτε επιχειρηματικής ή καταναλωτικής», πρόσθεσε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος.