Μέσα Φεβρουαρίου το Ασφαλιστικό Ν/Σ στη Βουλή

Στο… περίμενε οι συνταξιούχοι για αναδρομικά και αυξήσεις!

- Πιθανόν τον Ιούνιο η καταβολή τους, αφού προηγείται ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων, για να προκύψουν οι δικαιούχοι…

SYNTAKSIOYXOS ATM

• Έκαναν… ιώβεια υπομονή για πάνω από δέκα χρόνια χιλιάδες συνταξιούχοι, οι οποίοι δέχθηκαν τεράστιες περικοπές στις αποδοχές τους, βάζοντας ουσιαστικά πλάτη για τη σωτηρία της ελληνική οικονομίας. Ταυτόχρονα την περίοδο της κρίσης οι συντάξεις του παππού και της γιαγιάς– έστω και κουτσουρεμένες – αποτέλεσαν το «σίγουρο εισόδημα» για πολλές οικογένειες με άνεργα μέλη, καθώς μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ήταν εκτεθειμένο σε ακραίες συνθήκες φτώχειας.
Τώρα περιμένουν να γίνουν πράξη οι υποσχέσεις της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για αποκατάσταση των συντάξεων με αυξήσεις και αναδρομικά που θα προκύψουν από το νέο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Φεβρουαρίου. Το κλίμα που έχουν καλλιεργήσει όλο το προηγούμενο διάστημα στελέχη της Κυβέρνησης και κυρίως ο Υπουργός Εργασίας εντείνει την αγωνία των συνταξιούχων, αρκετοί από τους οποίους μέχρι στιγμής έχουν δει αυξήσεις της τάξεως των 7 ευρώ το πολύ! 

Τα αναδρομικά…
Επόμενο είναι λοιπόν ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης να είναι από τους πιο… περιζήτητους στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και στις ενημερωτικές εκπομπές.
Μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1 περιέγραψε την διαδικασία για την επιστροφή των αναδρομικών σε συνταξιούχους, λέγοντας ότι η σειρά των πραγμάτων είναι «η ψήφιση του νόμου από την Βουλή, η δημοσίευσή του στο ΦΕΚ και αμέσως μετά ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων για να δούμε ποιοι δικαιούνται να πάρουν χρήματα, σε πόσους πρέπει να γίνει συμψηφισμός και σε ποιους πρέπει να επιστραφούν ποσά από αναδρομικά, κάτι που θα γίνει σε μία δόση», χωρίς όμως να προσδιορίσει χρονικά πότε θα γίνει αυτό, ούτε όμως και  να διαψεύσει τις αναφορές του Γιώργου Παπαδάκη ότι η καταβολή των χρημάτων αυτών θα γίνει πιθανότατα τον Ιούνιο.

Αυξήσεις από τον Ιούνιο…
Αυξήσεις θα λάβουν τον Ιούνιο και οι νέοι συνταξιούχοι, αυτοί δηλαδή που βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου 2016, με πάνω από 30 έτη ασφάλισης (εκτιμώνται από τους ειδικούς σε περίπου 70.000).
Αυξήσεις επίσης θα λάβουν, αλλά σε δόσεις που θα καταβληθούν μέσα στην επόμενη 5ετία και όλοι εκείνοι, περίπου 200.000 παλαιοί συνταξιούχοι, που είχαν αρνητική προσωπική διαφορά (η παλαιά σύνταξή τους ήταν χαμηλότερη από το ποσό που προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό με βάση τις προβλέψεις του νόμου Κατρούγκαλου), ή μικρή θετική και μετά τον επανυπολογισμό θα περάσουν σε αρνητική.
«Παράλληλα, από τους νυν συνταξιούχους, είναι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί που θα πάρουν αύξηση στις συντάξεις του. Δεν μπορώ να σας πω το ύψος των αυξήσεων, διότι η αναλογιστική μελέτη στην οποία στηρίζεται το νομοσχέδιο είναι του 2018, αλλά τα χρήματα θα δοθούν προς τα μέσα του 2020, οπότε θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις», ανέφερε ο Υπουργός και πρόσθεσε: «Μεταξύ των συνταξιούχων που θα δουν αυξήσεις, είναι εκείνοι που στην κύρια σύνταξη τους δεν έχουν προσωπική διαφορά, ενώ συνολικά από όσους παίρνουν επικουρικές συντάξεις, θα είναι 280.000-300.000 συνταξιούχοι οι οποίοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους», ανέφερε, μεταξύ άλλων. 

Το νέο Ασφαλιστικό
Αναφερόμενος στις αιτιάσεις πως το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι ουσιαστικά ένας «νόμος Βρούτση – Κατρούγκαλου», ο κ. Βρούτσης τόνισε πως υπάρχει μια λανθασμένη εντύπωση ότι ο υπουργός «είναι αυτός που καθορίζει το πλαίσιο».
«Σύμφωνα με την επιστημονική βιβλιογραφία το ασφαλιστικό πρέπει να στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες» σημείωσε ο υπουργός, κάνοντας παράλληλα λόγο για διαφοροποιήσεις σε όλα αυτά τα σημεία.
Πιο συγκεκριμένα, είπε:
- Οι συντελεστές αναπλήρωσης άλλαξαν, διότι πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, αυξάνεται το ποσοστό αναπλήρωσης
- Το ύψος των εισφορών δεν έχει σχέση με τον Βρούτση ή τον Κατρούγκαλο, διότι ήδη έχει αρχίσει και μειώνεται το ύψος τους για του μισθωτούς, ενώ και σε ότι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες καταργώντας τις αδικίες.
- Στην οργανωτική δομή, όπου επίσης γίνονται αλλαγές, καθώς δημιουργείται ο e-ΕΦΚΑ που ενοποιεί στην ουσία όλα τα Ταμεία,
- Η φιλοσοφία, όπου σε αντίθεση με τον νόμο Κατρούγκαλου, πλέον έχει στο επίκεντρό της την ανταπόδοση.
Σε ό,τι αφορά τα οφέλη που θα προκύψουν για ασφαλισμένους, ο κ. Βρούτσης είπε πώς με το νέο ασφαλιστικό «από την αρχή εμείς είπαμε ότι ένα εκατομμύριο θα είναι ωφελούμενοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι θα δουν λεφτά στην τσέπη τους», προσθέτοντας «αυτό το Ασφαλιστικό «κοιτάζει» στο μέλλον, έτσι όλοι οι σημερινοί και αυριανοί εργαζόμενοι, όλοι οι αυριανοί συνταξιούχοι θα είναι ωφελούμενοι και θα δουν αύξηση στην σύνταξη που θα τους αναλογούσε, εφόσον έχουν ασφάλιση 30 χρόνια και έστω μία ημέρα παραπάνω».