Αντιμετωπίζουν «εμπόδια» στις καθημερινές τους μετακινήσεις

Οι ΑμεΑ δικαιούνται καλύτερη ποιότητα ζωής στα Γιάννενα!

- Ερωτηματικά προκαλεί ο αυξημένος αριθμός ειδικών θέσεων στάθμευσης - Πολίτες ζητούν ελέγχους από τον Δήμο

- Τι αναφέρει σε επιστολή του προς τον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος Παρ/τος Ηπείρου της Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών…

THESEIS STATHMEYSHS AMEA

• Μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την καθημερινότητα των πολιτών με αναπηρία, ειδικά αν αυτοί ζουν σε πόλεις όπως τα Γιάννενα, που δεν θεωρούνται «φιλικές» λόγω έλλειψης των αναγκαίων υποδομών.
Υπάρχουν ακόμα δημόσια και δημοτικά κτίρια τα οποία δεν προσφέρουν πρόσβαση σε ΑμεΑ, πεζοδρόμια δεν διαθέτουν τις απαραίτητες ράμπες για άτομα με κινητικά προβλήματα, ενώ το μόνο που γίνεται από τον Δήμο, είναι η χωροθέτηση ειδικών θέσεων στάθμευσης σε δρόμους της πόλης, ο αυξημένος τελευταία αριθμός των οποίων προκαλεί ωστόσο ερωτηματικά σε πολλούς Γιαννιώτες.
Θέση για το θέμα παίρνει, με αφορμή σχετική επιστολή που δημοσίευσε χθες ο «Π.Λ.», ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Ηπείρου της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων Χρήστος Θέμος. Το σίγουρο είναι πάντως ότι ο Δήμος πρέπει να επιβεβαιώσει πως οι ειδικές θέσεις που έχει χωροθετήσει ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες.

Δύσκολη η πρόσβαση
Είναι δύσκολο να κυκλοφορεί κανείς με αναπηρικό καροτσάκι στα Γιάννενα. Ειδικά οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια της πόλης έχουν πολλά «εμπόδια» που μετατρέπουν σε… Γολγοθά τέτοιου είδους μετακινήσεις. Εξαιρούνται εδώ τα καινούρια πεζοδρόμια που έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια και τα οποία διαθέτουν χαμηλές απολήξεις, ώστε να είναι προσβάσιμα σε ΑμεΑ. 
Το ίδιο ισχύει και με πολλά δημόσια κτίρια της πόλης, τα οποία δεν διαθέτουν ειδικές υποδομές πρόσβασης για άτομα με αναπηρία. Ένα τέτοιο είναι το κεντρικό Δημαρχείο Ιωαννίνων αλλά και αρκετές από τις υπηρεσίες του. Στον αντίποδα, το Διοικητήριο της Περιφέρειας, το Δικαστικό Μέγαρο και το Μέγαρο της Αστυνομίας διαθέτουν διαδρόμους για αναπηρικά καροτσάκια. 

Κακή νοοτροπία!
Ακόμα δυσκολότερη εξάλλου γίνεται η ζωή των ΑμεΑ από την κακή νοοτροπία ορισμένων από τους συμπολίτες τους που τους οδηγεί στο να μη σέβονται καν τους χώρους στάθμευσης που προορίζονται για ειδικές κατηγορίες Γιαννιωτών. Οι καταλήψεις τέτοιων θέσεων είναι καθημερινό σχεδόν φαινόμενο παρά τα αυστηρά πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος για κάτι τέτοιο. 
Το ίδιο ισχύει και για θέσεις που προορίζονται για Ι.Χ. αναπήρων σε υπαίθριους χώρους μεγάλων καταστημάτων, οι οποίες επίσης καταλαμβάνονται συχνά από ασυνείδητους οδηγούς, με αποτέλεσμα να προκαλούνται ακόμα και διαπληκτισμοί με τους δικαιούχους και τους συνοδούς τους. 

Έχουν αυξηθεί…
Πάντως, ειδικά οι θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ έχουν αυξηθεί… θεαματικά από πέρυσι στο κέντρο της πόλης προστιθέμενες στις ήδη υπάρχουσες κι αυτό είναι ένα γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά σε πολλούς Γιαννιώτες. Κάποιοι λοιπόν ζητούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου να πραγματοποιήσουν ελέγχους προκειμένου να επιβεβαιώσουν αν είναι εν ζωή όλοι οι δικαιούχοι θέσεων, επισημαίνοντας πως σε ορισμένες περιπτώσεις αυτοί έχουν αποδημήσει, όμως οι θέσεις παραμένουν χωροθετημένες και δεν τις χρησιμοποιεί κανείς ή το κάνουν αυτό πολίτες άσχετοι με τους ΑμεΑ για τους οποίους προορίζονται. 
Το ζήτημα είναι σοβαρό καθώς μιλάμε για μία πόλη με πάρα πολλά οχήματα και γενικά με περιορισμένες θέσεις στάθμευσης. 

Απάντηση για τις θέσεις
Το θέμα της ραγδαίας αύξησης χώρων παρκαρίσματος ΑμεΑ στα Γιάννενα έθιξε χθες με επιστολή του συμπολίτης εκφράζοντας επιφυλάξεις για τον τρόπο και τα κριτήρια με τα οποία γίνεται αυτό. Απαντώντας στον «Π.Λ.», ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Ηπείρου της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων γράφει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
«Κύριε Διευθυντά,
Με λύπη και αγανάκτηση διάβασα στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας ‘Πρωϊνός Λόγος’ επιστολή φίλου συμπολίτη μας ο οποίος αναρωτιέται τι συμβαίνει με τις θέσεις στάθμευσης των ΑμεΑ στην πόλη. 
Πρώτον, θα ήθελα να πληροφορήσω τον φίλο αναγνώστη σας ότι τα άτομα με αναπηρία είναι περισσότερα απ’ ό,τι φαντάζεται. Δεύτερον, να πω πως αντί να αναρωτιέται για το τι είδους… κόλπο κρύβεται πίσω από τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ, θα έπρεπε να διαμαρτύρεται για την κατάληψη των θέσεων ΑμεΑ και των ραμπών πρόσβασης από ασυνείδητους συμπολίτες μας. Τρίτον, τον καλώ να σκεφθεί ότι όλοι μας ενδέχεται την επόμενη στιγμή να γίνουμε άτομα με αναπηρία, καθώς τόσα ατυχήματα συμβαίνουν καθημερινά. Τέταρτον, κλείνω επισημαίνοντας πως με τέτοιες απόψεις οι ΑμεΑ πολίτες είναι αναγκασμένοι να ζουν μόνιμα στο περιθώριο. 
Με τιμή
Θέμος Χρήστος».